Messze van még az újesztendő, de lassan kifogyunk a friss zöldségekből, úgyhogy érdemes szezonális ételeket fogyasztani.
Gyakori gond szokott lenni, hogy mit együnk reggelire a „párizsi, trapista a szendvicsre” helyett.
A lencsepástétom azért is különleges lehetőség, mert nagyon hasonlít a töpörtyű krémhez, ráadásul miközben nincs benne hús, mégis kiváló fehérjeforrás is.
Ha már éppen leszokóban vagy a kenyérről, akkor ez a kiváló pástétom egy édesburgonya pirítósra is kenhető, így elkerülöd a finomított szénhidrátot is.
Savanyú hagymával egészen kiváló reggelire.
HOZZÁVALÓK A PÁSTÉTOMHOZ
HOZZÁVALÓK A SAVANYÚ LILAHAGYMÁHOZ
ELKÉSZÍTÉS
A diót alacsony lángon pirítsd meg egy száraz serpenyőben.
A lencsét öblítsd át és áztasd be 1-2 órára vagy előző este és másnap főzd meg sós vízben. majd hűtsd ki. Az apróra vágott hagymával, fokhagymával és a többi hozzávalóval alaposan keverd össze az aprítógépben amíg krémes nem lesz. Közben szépen ki is világosodik a színe.
Hűtőben 4-5 órát érdemes lehűteni fogyasztás előtt.
A 2 db lilahagymát vágd vékony szeletekre és rakd egy üvegbe. Öntsd rá a hagyományos almaecet, édesítő, só felöntőlevet és ezt is hagyd pár órát érlelődni.
Az édesburgonyát hámozd meg és ujjnyi szeletekre vágva rakd a pirítós sütőbe teljes sütésre 2-3 alkalommal. Még maradjon kicsit ropogós, amikor kiveszed. Kend rá a lencsekrémet.
Másik gluténmentes variáció a puffasztott barnarizs szelet.