A hetvenes évek elején kislányként a szüleimmel Bulgáriában nyaraltunk és minden étkezésnél a tányéron vastag szelet NYERS uborkákat is feltálaltak főleg édesapám legnagyobb megrökönyödésére. Akkoriban itthon még nem lehetett un. kígyó uborkát kapni, mi csak a hagyományos fürtös uborkát ismertük, aminek a héját le kell vágni és nagyon vékonyan felszeletelve uborkasalátaként ettük csak nyersen. Egyébként pedig kovi ubi, vagy savanyúságok készültek belőle.

A bolgárok pedig nyersen ették vastagra szeletelve, sőt a sopszka salátába felkockázva is nyersen rakták, és még a héját sem hámozták le. Nekünk akkor ez nagyon szokatlan és furcsa volt, de alig telt el pár év, már itthon is lehetett kapni azt a fajta uborkát, amit azóta is rengeteg variációban salátának, levesnek, ma már smoothie-nak is fogyasztjuk.

SŐT, egyre kevésbé esszük a savanyúságokat télen. Pedig – mint az előző cikkemben is írtam – itt az ideje, hogy újra felfedezzük a régi-új tartósítási eljárást a kovászolást, vagy divatosabban fermentálást, ami nem csak, hogy finom, de rendkívül egészséges is a bélrendszerünk karbantartására.

Most pedig hoztam nektek egy korszerű frissítő reggeli italt uborkából. Egészségetekre!

UBORKÁS KIWIS SMOOTHIE mindkét anyag csere típus számára

A hozzávalókat kisebb kockára vágjuk és a smoothie gépben vízzel hígítva pépesre aprítjuk. Jégkockával és kivi és uborka karikákkal díszítve pohárban tálaljuk.

Kiváló nyári hűsítő reggeli ital.

Mindkét anyagcsere típusnak összeállítottam az arányokat.

Az avokádó nagy kcal tartalommal rendelkezik, ezért a fehérje típusok kcal értéke lényegesen magasabb, mint a szénhidrátos, de ez nem is baj, hiszen többnyire a fehérje típusok ritkábban, de nagyobb adagokat fogyasztanak, míg a szénhidrát típusú emberek sokszor kevesebbet.