fbpx

Azt ígértem és terveztem, hogy a farsangi témákhoz illő recepteket hozok Nektek, de nem gondoltam bele, hogy ez nem olyan könnyű feladat korszerű és egészséges alapanyagokkal, hiszen más népek ételeiről beszélünk.

Azt vallom, hogy az ember anyagcseréje a földrajzi és éghajlati adottságokhoz alkalmazkodva alakult ki, vagyis elődeink azt ették, amit a környezetük biztosított számukra és ami az életmódjuk fenntartását biztosította.

Így tehát idő- és térutazást teszünk a szó szerint VAD nyugati világba és nem meglepő, hogy a hatalmas prériken nomád életet élő cowboyok maguknak főztek, természetesen szabadtűzön, és ehhez mindent és mindig magukkal kellett vinniük. Alapanyagaik csak olyasmik lehettek, amik hosszan elálltak, mint a bab, a rizs, a kukorica vagy a krumpli… Ehhez társult némi bacon, időnként pedig hús – ezekből születtek a tartalmas, ragus fogások, mint amilyen a cowboy beans és többi.

Nem nagyon találtam könnyű diétás ételeket!

A Cowboy beans rendkívül nehéz, tartalmas étel, és valójában rengeteg szénhidrátot tartalmaz. Ha fehérje típusok készítik, akkor az arányokon kell változtatni, vagyis felére csökkenteni a bab mennyiségét és fél kg darált marhahússal lehet „feljavítani”.

 

Cowboy beans (cowboybab)

Elkészítés: A bacont nagyon finomra vágjuk, és egy kevés olajon felforrósítjuk, zsírját kisütjük, majd az edényből kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk a barna cukorral és a mustármaggal, átkeverjük, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot a levével együtt, a szójaszószt, a BBQ-szószt, és takarékon kb. 10 percig főzzük.

A szószt botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, a bacont és a leszűrt babot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jalapeñóval vagy csilipaprikával csípősítjük, és még 10 percet takarékon rotyogtatjuk.

Leginkább magában fogyasszuk, de tálalhatjuk irdalt HASSELBACH burgonyával is. Viszont ebben az esetben a burgonya szénhidrát tartalmával is számolni kell a jó arányok betartásához.

 

Forrás: https://www.cookta.hu