A megtisztított sütőtököt finomra reszeljük, és egy konyharuha segítségével kifacsarjuk belőle a nedvességet, hogy ne áztassa el a tésztát. A nagyobb darabokra összetört mogyorót száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, kihűtjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével és az olajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Beledolgozzuk a kifacsart tököt és a darált mogyorót. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, apránként a tökös masszába szórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, és óvatosan a muffin tésztába keverjük.
A muffinsütő forma csészéit kibéleljük papírformával, 3/4 részig megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).
A fenti recept arányai fehérje típusok számára jók. Ha mogyoró nélkül készíted, akkor viszont szénhidrát típusoknak kiváló az arány.
NE FELEDD!!! hogy étkezésenként kell az arányokat számolni, úgyhogy más sütit is megkóstolsz, akkor az arányok változhatnak.