„Nem vagyok én madár, hogy kölest egyek!
Pedig az elfeledett, tökéletes gabonát, a kölest érdemes újra felfedezni. Megannyi csodás élettani hatása mellett sokféleképpen elkészíthető, olcsó és még szépít is.
Az elfeledett „ősgabona élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.
A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával – miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.
Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Ennyi érvből azért lehet választani, ugye? Most már csak meg kell tanulnunk, hogyan s mit kezdjünk vele.
Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.
Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst.
A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal, kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval.
Most viszont hoztunk egy különleges és hihetetlennek látszó recept ötletet, mert sokunk emésztésének nem ideális, sőt kerülendő a tejtermékekből készült étel, mint a népszerű kőrözött.
Készítsd el a KŐRÖZÖTTET kölesből és meglátod mennyire finom!
Sokunk emésztésének, anyagcseréjének nem igazán jótékony a tejtermék, ezért sok finomságról le kell mondanunk, mint például a KÖRÖZÖTT.
Vagy mégse?
Itt egy remek alternatíva. Próbáld ki és szeretni fogod.
Elkészítés
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk, és hagyjuk kihűlni. Közben összekeverjük a kevés krémes, szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kókusztejszínt, pici mustárt, pirospaprikát, köménymagot, majd apróra kockázott lilahagymát. Majd összekeverjük a kihűlt kölessel. Tálaláskor apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.
Kenyér helyett vastagabb, sült édesburgonya szeletekkel, madársalátával és fürtös paradicsommal tálaltam.
A meghámozott és ujjnyi vastag szeletre vágott édesburgonyát 3-4x süsd meg a kenyérpirítóban!
Ha mégis kényérfélét szeretsz enni, akkor inkább kovászos kenyérből készült pirítóst ajánlok mellé, vagy pur-pur kenyeret. Én általában barna rizspuffancsot fogyasztok.