Fordítsuk meg a dolgot és nézzük meg, hogy mi történik a szervezetben, ha nem alszunk eleget.

Ha nem alszunk eleget és nem fekszünk le időben, akkor a biológiai ritmusunk felborul. Az állandó kevés alvás legyengíti az immunrendszert, mert állandó stresszben tartja a testet, a mellékvesék folyton kortizolt termelnek, amitől emelkedik a vérnyomás, emelkedik a vércukorszint, ettől akár inzulinrezisztencia is kialakulhat, ahol már tényleg nem könnyű a fogyás.

A hormonális egyensúly mellett nem árt, ha ismered a szervórádat is, azt, hogy melyik szerved mikor működik intenzíven és hagyd, hogy csak a „munkájára” koncentrálva dolgozzon!

Gondolj bele, hogy amikor kialvatlan vagy és ezáltal fáradt, akkor nem kívánod például a kemény edzést. Ne eddz hulla fáradtan, mert az borzasztóan leterheli a testet, kinyírja a mellékvesét, ami felborítja a pajzsmirigyet és a női nemi hormonok egyensúlyát is, tehát komplett hormonális zavart okoz.

A régiek, nagy- és dédszüleink a nappal keltek és a nappal feküdtek le. Nem is voltak hormonális betegségeik!!!!

Manapság, amikor éjszakáig tévézünk, vagy netezünk, és persze minden kényelem rendelkezésünkre áll az éjszakai élethez – világítás, meleg és szórakozási lehetőségek -, az alváshiány normálisnak számít, sőt a rengeteg kávéval és energiaitallal becsapjuk a szervezetünket és magunkat is. Pedig amikor a szervezetünk jelzi, hogy fáradt, ALUDNI KELL!!

Nem kell a tanácsokat megfogadni. „A puding próbája az evés.”

Figyeld meg, hogy egy kiadós alvás után sokkal kevésbé vagy kívánós, nem csábulsz el a cukros ételekre.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az alváshiány azzal, hogy a hormon rendszert felborítja hosszú távon nem tudjuk egyensúlyban tartani a szervezetünket, az egészségünk forog kockán és fogyni sem tudunk.

  • 7-9 órányi alvásra szükségünk lenne felnőttként is.
  • Legkésőbb 10 – fél 11-kor menj aludni!
  • Lefekvés előtti utolsó 3 órában már jó lenne nem nézni monitort, és persze mondanom sem kell, hogy ne vidd még a hálószobádba sem a mobilodat!

A hangulatod, kedved, az étvágyad, a formád, az arcod, a világod fog megváltozni, ha eleget alszol.