fbpx

Egyre gyakrabban fordul elő a Málnárium edzéseken, hogy a vendégeink féltve fájós térdeiket kihagynak egy-egy alsó test erősítő gépet annak érdekében, hogy kíméljék a térd ízületüket.

Szeretném hangsúlyozni, hogy fantasztikus dolognak tartjuk, hogy a térdfájásuk ellenére rendszeresen járnak edzeni, hiszen az össze többi izomzatuk, állóképességük fejlődik. Az ízületi problémákra a legjobb dolog a mozgás.

 Összedugtuk a fejünket, hogy milyen szakmai megoldást tudunk találni számukra.

Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy a Málnárium gépek hidraulikus gépek, amelyeket mindenki a saját erőnlétének megfelelően tud mozgatni, ráadásul a vízben való mozgáshoz hasonló módon kíméli az ízületeket. Ezeket a fitnesz gépeket eredetileg német orvosok rehabilitációra fejlesztették ki, sőt manapság Németországban már orvosi rendelésre társadalombiztosítási támogatással lehet ilyen köredzéseken részt venni a hatékonyabb gyógyulás érdekében. Reméljük, hogy a mostanában induló „zöld recept” program hamarosan széles körben támogatott és elterjedt kezdeményezés lesz, aminek hatására végre mindannyian megértjük, hogy a biztonságos izomerősítő mozgással, edzéssel mennyire hatékonyan tudjuk védeni az ízületeinket.

 No, de nézzük a szakedzők véleményét és ötleteit a térdek védelmében!

Eddig az a gyakorlat, hogy az adott gép kihagyásakor egylábas gyakorlatot végeztettünk a vendéggel, amiben nincs sérülésveszély, ha nem történik benne hajlítás a terhelt lábon. Igazából minden egylábas gyakorlatban rengeteg stabilizáló izom bekapcsol, olyanok is, amik pl. a térd körül vannak és a statikus tartással a térd körül nem csak az izmok, hanem a lágyrészek is erősödhetnek.

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy minden mindennel összefügg és a térd erősödése függ a comb-, illetve a csípő körüli izmok állapotától is és ezeket a lábas gépek kiiktatásával nem lehet eléggé edzeni. Ha nincs lábgép, nincs comb és farizomerősítés sem, és ezek mind az ilyen térdproblémákat súlyosbíthatják.

A fokozatos terhelés lehet az egyik kulcs. Ha kifejezetten egyénileg nem tiltottak a térdhajlító gyakorlatok, akkor hosszú távon nem lehet indokolt a gépek mellőzése. A térd terhelése akut sérülés, ízületi gyulladás esetén lehet kerülendő.

Csak nagyon kevés esetben és nagyon ritkán szükséges egy-egy ízületet kivenni a munkából, mert hosszú távon ellenkező hatást érünk el.

A fokozatosság elve alapján a test szépen tud működni, csak bízni kell benne és nem félni a fájdalomtól.

Természetesen lehet olyan, hogy egy ízület annyira kopott vagy korábbi sérülés következtésen nem funkcionál jól, nem bír nagyobb terhelést, de látni kell, hogy nálunk a sebesség csökkentése éppen hogy kíméli a térdet. Ez a lényege a hidraulikának.

Kezdetben tehát ajánljuk egyrészt

  • egylábas gyakorlatokat a gép kihagyásával, de fontos, hogy nem kapaszkodva, mert pont azokat az izmokat nem engedi eléggé bekapcsolni amire szükségük lenne.
  • lehet ez statikus lábhajlítás akár falnál nekitámaszkodva egy labdát szoríthatna a térdei közé enyhe hajlításban pumpálva.

Természetesen mindenkinél más lehet az ajánlás attól függően, hogy mi a probléma, de összességében nagyon fontos, hogy vissza kell szokni mégiscsak a géphasználatra. A helyes géphasználatra!

Share This