fbpx

TUDTAD?

A has körül lerakódott zsír és a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás összefüggésbe hozható a krónikus stresszel és a megnövekedett KORTIZOL SZINTTEL.

 Milyen összefüggés van a kettő között?

  • A kortizol stresszhormon megemeli a vércukorszintet és inzulinrezisztenciát okozhat.
  • A sejtek inzulinra adott csökkent reakciója miatt a felesleges glükóz a véráramban marad, ami általában zsírrá alakul.

Mit lehet tenni ez ellen? Hogyan csökkenthető a stressz?

Az a rossz hírem, hogy a minket körülvevő stressz nem csökkenthető, sőt szinte feldolgozhatatlan a szervezetünk számára.

A rengeteg információ egyik része az, ami a médián keresztül áramlik felénk, de amire kevésbé gondolunk, hogy a táplálékaink is rengeteg felesleges információt tartalmaznak, ami egyrészt a – szerintem – túlzott változatosságból ered, másrészt a rengeteg adalékanyagból is.

Észrevétlenül átalakította az életünket, az időbeosztásunkat, értékrendünket a mobil használata. Azt hisszük, hogy sokkal okosabbak, naprakészebbek vagyunk, ha állandóan mindenről mindent azonnal tudunk. Növeli a fontossági érzésünket, ha bármikor elérhetőek vagyunk. Félünk, hogy lemaradunk valamiről. Azt képzeljük, hogy ha állandó készenlétben vagyunk, akkor hatékonyabban tudunk változtatni a világ menetén.

Mindez óriási stressz a szervezetünk számára.

Mit tudunk tehát változtatni?

  1. Nem kell, hogy mindig mindenről tudj azonnal – vagyis hagyd békén a mobilodat és ne terheld az érzékszerveidet a felesleges információkkal! Nem fontos minden hír, ami a világban van!
  2. Gondold át, hogy mi a fontos számodra! Készíts fontossági sorrendet és szűrd meg az információkat.
  3. Táplálkozz tisztán és a saját anyagcseréd igényei szerint! Vagyis minél inkább alapanyagokat vásárolj, és ne félkész, vagy kész ételeket. Ne spórold meg az időt és energiát az ételkészítés kreativitásától és örömétől! Tudom én, hogy nagy csapda ez, mert a főzés sok idő, de átgondoltad már, hogy mitől veszi el az idődet az első pontban megfogalmazott rengeteg mobil és média információ?
  4. Mozogj hetente legalább 3 x fél órát intenzíven, ami boldogsághormonokat termel!
  5. Aludj naponta 6-8 órát életkorod igénye szerint! Fontos viszont az alvásnál, hogy a szervórád egészséges működését segítve este időben feküdj, ami persze egyénenként változó lehet.
Share This