fbpx

avagy Gondoltál már arra, hogy ′′ Kövér vagyok.” ′′ Öreg vagyok.” ′′ Nem vagyok elég jó”?

Egyszer valamikor én is fiatal voltam, de ma már elmúltam 50 éves is, sőt!!! mindjárt 60 leszek, vagyis bőven az életem második szakaszában vagyok. És bár szeretnék újra fiatalon csábító, csinos és karcsú lenni, de talán már másnak jött el az ideje az én életemben.

Abba a korba kerültem, amikor már ráncokat, ősz hajat és plusz kilókat látok már magamon, miközben nosztalgiázva figyelem a csinos és karcsú 25-30 éveseket, amilyen én is voltam valamikor. Beleférnék-e még egykori ruháimba. Hát nem! Finoman szólva átalakultam.

  • Szükséges-e a karcsúság, csinosság az én koromban?

  • Vajon valóban jól néznék ki a 25 éves testsúlyommal ma is?

Mi tehát ma a cél a jó életérzésemhez?

Amit 25 éves koromban fiatalságommal értem el, azt ma a tapasztalatom és bölcsességem kárpótolja. Kárpótolja? Nem igazán jó ez a szó, hiszen nincs mit kárpótolni, ha mindig igyekszem megélni a pillanatnyi életkoromat. Ne akarjak olyan lenni, mint 25 évesen! Hiszen lehetetlen és az elérhetetlen vágyam csak kudarcot és elégedetlenséget szül bennem, ami megbetegíthet.

Várható életkorom feléig megtanultam járni, beszélni, írni, olvasni, kijártam az iskoláimat hódítottam, férjhez mentem és megszültem a gyerekeimet. Fel is neveltem őket, kirepültek. Mit fogok még ezután csinálni?

Valóban azt keresem, ami 25 évesen voltam, azt a formámat, alakomat, súlyomat?

Nagy lenne a baj a lelkemben, ha így lenne.

Meg kell találni minden korban az örömet, mert amiket megéltem korábban, azok építőkövek voltak a mostani énemhez.

Érett értékes NŐ lettem, mint egy klasszikus autó vagy egy finom érett bor.

 Még ha a testem nem is olyan, mint régen, akkor is hordja a lelkemet, a bátorságomat és az erőmet. Alázattal, méltósággal, büszkeséggel és egészséggel szeretnék belépni életemnek ebbe a fejezetébe, mert mindaz, amin keresztül mentem én vagyok, és soha nem szabad rosszul érezni magam azért, hogy öregszem.

Az öregedésem nem betegség, de egészséges életmód nélkül ez az életszakasz nem lesz örömteli és vidám. Nem kívánok orvosságokat szedni és orvosokhoz járni, de szeretnék rendszeresen mozogni, táncolni és jókat enni, olyanokat, amik éppen az én szervezetemnek valók. Lemondások helyett szeretném megtalálni azokat ételeket, ízeket, amik ugyanolyan élvezetet nyújtanak számomra, mint amiket 25-30 évesen még jól tolerált a szervezetem. Pedig már akkor sem volt minden kaja nekem való, de zseniálisan üzemelő szervezetünk 30-40 évig korunkig egyensúlyban tudja tartani a kívülről érkező negatív hatásokat, aztán belefárad, ha túl sok ilyen felesleges ingert kap és jönnek a kilók, betegségek, hormonális problémák.

Tudok még rajta most is változtatni, csak meg kell ismerni a szervezetem optimális működéséhez szükséges „üzemanyagokat” és ha a saját „üzemeltetési kézikönyvem” szerint élek, akkor a rossz irányba indult folyamatok visszafordíthatók….

… és akkor tudok majd még szenvedéllyel táncolni, energikusan edzeni és akarom, hogy ez sokáig így maradjon.

Share This