fbpx

Állandó kritika az egészséges táplálkozásról, hogy drágák az alapanyagok. Íme itt van egy igazán olcsó, ráadásul rendkívül finom, egészséges és változatosan elkészíthető gyógynövény.

Utálatos, makacs gyom, gyerekek játéka, értékes gyógynövény vagy egy ehető virág?

Mindenesetre ingyen van bármire is használjuk.

No és hányféle neve is van?

  • gyermekláncfű
  • pitypang
  • pongyolapitypang
  • kákics
  • buborékfű
  • oroszlánfog

Évekig hadakoztam a kertemben a kiirthatatlan virággal, ami egyébként gyönyörűn sárgára színezi a tavaszi élénk zöld gyepet. Gyerekkoromban sokat játszottam a szétfújható terméssel és élveztem a rengeteg ejtőernyőcskét.

A gyerekeimnek is megtanítottam a sárga virágból való koszorú fonást, sőt a szárából nyakba akasztható láncot is fűztünk.

Csak nem olyan régen találkoztam azzal, hogy enni is lehet, sőt tulajdonképpen gyógynövény. Azóta minden tavasszal feldolgozom a kertünk eme szépségeit.

PITYPANG SZÖRP vagy MÉZ – Pimpimpáré

Mézízű, zöldessárga ital, de palacsintára is kenhető.

Hozzávalók:

  • 250 db pitypang virág
  • 8 db víz
  • 1,5 kg cukor
  • 3 db citrom leve

Elkészítés:

A virágok fejét leszedjük, 8 dl vízzel feltesszük főni (vigyázat, bogár ne kerüljön bele). 10-15 percig főzzük, utána állni hagyjuk 1 órát, majd leszűrjük. A léhez hozzáadunk 1 1/2 kg cukrot és 10 percig főni hagyjuk. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk 3 citrom kifacsart levét. A felszínén keletkezett habot leszedhetjük, így tisztább lesz a méz. Még 25 percig főni hagyjuk, utána üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.

Az elkészült mézzel húst lehet pácolni, ami kiváló pikáns ízt ad neki.

PITYPANG TEA

A pitypang zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést. Tavaszi tisztítókúrákhoz nélkülözhetetlen.

Felfúvódás, teltségérzés esetén fogyassz pitypang teát vagy préselt levet.

Elkészítés:

50 fokos vízben áztasd félóráig a szárított pitypang levelet. Szűrd át, citromlével fogyaszd.

PITYPANGGYÖKÉR TEA

Késő ősszel szedett gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé is készül.

PITYPANG SALÁTA a zsenge levelekből

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 marék pitypang
  • 2 ek lenmagolaj
  • ½ citromleve
  • 1 ev lenmag

Elkészítés

A gyermekláncfüvet, többször átmossuk majd felaprítjuk. A sárgarépát, megtisztítjuk, majd a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük.
Összevegyítjük a gyermekláncfűvel, ráöntjük a citromlevet, az olajat, sózzuk, megszórjuk lenmaggal

PITYPANGBIMBÓ SAVANYÚSÁG – „Hamis kapri”

Hozzávalók

  • 2 fokhagymagerezd,
  • egy evőkanál reszelt gyömbér,
  • 1 kisebb befőttesüveg gyermekláncfű bimbó,
  • 1 evőkanál mustármag,
  • 1 babérlapi,
  • 1 evőkanál méz,
  • almaecet,
  • 2-3 evőkanál szójaszósz.

Elkészítés

A gyermekláncfű bimbókat jó alaposan mossuk meg, majd egy szűrőn csepegtessük le. A hozzávalókat sorban tegyük bele egy befőttesüvegbe: a mustármagot, a gyömbért, a lereszelt fokhagymát és a gyermekláncfű bimbókat. Rácsurgatjuk a mézet, hozzáadjuk a szójaszószt, belerakjuk a babérlapit, majd az egészet felöntjük almaecettel.

Kicsit összerázzuk, lecsukva az üveget, majd betesszük a hűtőbe és egy hétig állni hagyjuk. Majd jöhet a kóstoló… Mennyei íze van, önmagában is benasizhatjuk, de sajttal, pizzára, szinte bármilyen formában ehetjük.

 PITYPANG ALMASALÁTA

Hozzávalók:

  • 2 marék pitypang levél zsenge hajtás
  • 2 alma
  • egy evőkanál citromlé
  • egy kiskanál eritrit virágmézzel felezve
  • egy csipet só
  • egy evőkanál szezámmag olaj

Elkészítés

A saláta lágy párolt zöldségekhez kitűnően illik, mint sárgarépa, cukkini és pasztinák.
Az almát és oroszlánfogat jól mosd meg, az alma magházát vágd ki, majd kockázd fel apróra. A citromlevet, mézet, sót keverd össze az almával és az apróra vágott oroszlánfoggal.

PITYPANG SALÁTA 2

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss pitypang levél
  • 2 tojás,
  • 6-8 szelet vékony füstölt szalonna,

Öntethez:

  • 2 evőkanál olaj,
  • 1/2 evőkanál mustár,
  • 3 evőkanál borecet,
  • 1/2 teáskanal só,
  • 1 csipet cukor

Elkészítés – 30 perc

A salátát átválogatjuk, majd 15 percre langyos vízbe áztatjuk. Kivesszük, lecsepegtetjük. A tojást keményre főzzük, megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A szalonnaszeleteket teflonban aranysárgára pirítjuk és csíkokra szeljük. Az olajból, ecetből, mustárból és sóbol elkészítjük az öntetet, majd a salátával lazán elkeverjük. Tálaljuk.

PITYPANG GYÖKÉR KÁVÉ

Őseink szárított, őrölt pitypanggyökérből kávét készítettek.

PITYPANGOS ZÖLDTURMIX

Kivi, alma, narancs, citromlé, szűrt víz, só és fél marék pitypangból készíts májműködést serkentő tavaszi zöldturmixot.

OLIVA OLAJON PÁROLT PITYPANGLEVÉL

Fél kiskosár megmosott pitypanglevelet a spenóthoz hasonlóan dinszteld meg. Grillezett natur bio pulykacombbal igazán tökéletes kombináció. Hintsd meg Parajdi sóval, szezámmaggal.

PITYPANG PESTO

Hozzávalók

  • 100 g pitypang (levél)
  • 1 marék dió
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 100 ml olívaolaj 
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Az elkészítés nagyon egyszerű, először is természetesen alaposan megmossuk a begyűjtött pitypang leveleket, forró vízzel leforrázzuk, és miután kihűlt, kézzel kinyomkodjuk belőle a vizet. A fokhagymát megpucoljuk, a diót pedig egy felhevített serpenyőben megpirítjuk. Ezt követően egy edénybe helyezzük a piypang leveleket, a diót, valamint a fokhagymát és botmixerrel eldolgozzuk, majd fokozatosan az olívaolajat is hozzácsurgatjuk, ízlés szerint fűszerezzük!

PITYPANG LEKVÁR

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék pitypangfej
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom vagy lime leve
  • egy csomag 3:1 zselésítőszer
  • víz

Elkészítés

Még frissen a szedéskor levágjuk a pitypangfejeket a zöld részről, egy lábasba helyezzük, és annyi vízzel felöntjük, ami pont elfedi, közepes lángon forrásig főzzük, majd fél napig állni hagyjuk. Ezután szűrőn alaposan átszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, valamint a citrom levét, és felöntjük vízzel, úgy, hogy körülbelül egy liter folyadékot kapjunk, és ismét felrakjuk főni. Lassan bele rakjuk a zselésítőszer, és felforraljuk, majd alaposan kimosott üvegbe adagoljuk, és gondosan elzárjuk!

PITYPANGSZÖRP

Hozzávalók

  • 2 marék pitypang
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 db citrom leve
  • 1 l víz

Elkészítés

Első a virágok alapos tisztítása ebben az esetben is! A zöld részüktől megszabadított virágokat egy liter vízben feltesszük főni, mikor bugyogni kezd levesszük a tűzről, és egy éjszakára pihentetjük, másnap leszűrjük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint a citrom levét, és újra kezdjük el főzni, de forrás előtt zárjuk el, mikor kihűlt helyezzük üvegbe!

RÁNTOTT PITYPANG VIRÁG – PONGYOLA PITYPANG PONGYOLÁBAN

Hozzávalók:

  • egy nagy tányérnyi pitypangvirág
  • 3 tojás
  • 30 dkg tönkölyliszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl kókuszzsír, vagy olaj
  • csipet só

Elkészítés

Miután megmossuk a pitypang virágokat, hagyjuk megszáradni egy papírtörlővel letakart tányéron. A pitypang virágok alatti zöld részeket távolítsuk el, ollóval vágjuk le, mert ezek keserű ízt adhatnak. Panírozzuk be tetszés szerint hagyományosan, vagy palacsintatésztában, majd forró olajban kisütjük.

Share This