Bizonyára sokak számára meglepő, hogy karfiolból lehet pizza tésztát készíteni. Érdemes kipróbálni az itt közreadott receptet.
DE MOST MÁSRA HÍVNÁM FEL A FIGYELMET!
„zéró szénhidrátos”
Az ilyen és rengeteg ehhez hasonló recept és cikk vezeti félre az olvasókat a szénhidrát fogalmáról.
Mert nem csak a kenyér és a tészta szénhidrát, hanem a zöldségek és a gyümölcsök is szénhidrátban gazdag élelmiszerek.
Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor vannak „JÓ” és „ROSSZ” szénhidrátok. Az előbbiek a lassan felszívódó egészséges zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és az ebből készült termékek, az utóbbiak pedig a gyorsan felszívódó, többnyire mindenki számára kerülendő élelmiszerek, mint pl. a cukor, fehér liszt, stb.
Értem én a recept és cikkíró szándékát, hogy erre a ZÉRÓ SZÉNHIDRÁTRA biztosan rákattintanak az emberek és az oldal nézettsége nő, de azért ne vezessük már félre az olvasót!
Ez a KARFIOL PIZZA azért elsősorban fehérjében gazdag étel, mert rengeteg benne a sajt, ami ugye fehérjében gazdag, és a feltét is főleg sonka.
Sajnos a sajtok miatt sok anyagcsere típusnak nem ajánlott ez az étel, pedig finom és valóban mentes a „ROSSZ” szénhidrátoktól”. A sajtot ma már lehet tejmentesen is kapni. Próbáld ki azzal!
DE nézzük meg pontosan az összetételét és a receptjét:
– Szedd szét a karfiolt apróbb darabokra és a konyhai robotgéppel aprítsd össze, majd egy nagy tálban 4 percre melegítsd meg a mikróban.
– Helyezd egy törlőkendőbe a megpuhult karfiolokat és jól csavard ki a nedvességtől.
– Add hozzá a sajtot, a tojást és a fűszereket, majd óvatosan keverd össze.
– Sütőpapírral kibélelt tepsiben kend el szépen, hogy egyenletes legyen, majd formázd pizza alakúra a masszát.
– Előmelegített sütőben 260 fokon süsd 15 percen keresztül, amíg át nem sül és az sem baj, ha egy kicsit megpirul a széle.
– Az így kapott tészta tetejét kend meg paradicsomszósszal, ízlésed szerint gazdagítsd gombával, sajttal, hagymával, paradicsommal, majd szórd meg reszelt sajttal.
– Mehet is vissza a sütőbe még 5-7 percre.
HOZZÁVALÓK | fehérje | szénhidrát | zsír | kcal | ||
karfiol | 500 | gr | 12 | 20 | 2 | 150 |
tojás | 2 | db | 14 | 1 | 12 | 177 |
mozzarella light reszelt | 100 | gr | 22 | 1 | 10 | 183 |
paradicsom | 1 | db | 1 | 3 | 0 | 17 |
oregano | 1 | kk | ||||
bazsalikom | ||||||
parmezán sajt reszelt | 15 | gr | 4 | 0 | 4 | 58 |
paradicsomszósz | 2 | tk | ||||
gomba | 100 | gr | 3 | 3 | 0 | 22 |
pulykamell sonka | 100 | gr | 15 | 1 | 4 | 107 |
fokhagyma | ||||||
4 fő részére | 71 | 29 | 32 | 714 | ||
1 fő részére | 18 | 7 | 8 | 179 | ||
arány | 54% | 22% | 24% |
FIGYELEM!
Az itt leírt pizza a sajtok miatt fehérje típusoknak ajánlott, de bőséges zöldséges feltéttel az arányokon kedved szerint változtathatsz
A sajt miatt sajnos több hormontípus számára kerülendő!