fbpx

Mit jelent a saját tápanyag-arányaid szerint étkezni?

Az anyagcseretípus-meghatározás során azt is teszteljük, hogy az egyes étkezéseid alkalmával a különböző tápanyagtartalmú élelmiszerek fogyasztása milyen arányban javasolt a számodra!

Az arányok betartása eleinte nem könnyű, de hamarosan a napi rutin részévé válik. Javasoljuk, hogy az elején csinálj egy „mintahetet”, melyben a heti étrended alapján kis konyhai mérlegen kiméred és elkészíted az étrendedben található recepteket!

Gyakran alulbecsülik, hogy milyen fontos a szénhidrát-, zsír- és fehérje optimális aránya egy étkezés során. Az egészséged, teljesítőképességed, energiád és nem utolsó sorban a testsúlyod szempontjából az energia-részarányok a döntőek.

Figyelem!! Ezek az arányok minden étkezésre vonatkoznak!

 Minden étkezésed tartalmazzon egyszerre:

  • Fehérjében gazdag élelmiszereket: húsok, halak, tojás, tejtermékek, hüvelyesek (bab, borsó, lencse), fehérjepor
  • Szénhidrátban gazdag élelmiszereket: gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és ezekből készült gabonaipari termékek, burgonya, (zabtej, rizstej)
  • Zsírban gazdag élelmiszereket: zsírok, olajok, olajos magok, kókuszzsír, kókusztejszín, avokádó, majonéz

Ez alapján a csoportosítás alapján tudod kategorizálni az élelmiszerlistádon található élelmiszereket, ugyanis az élelmiszerlistán élelmiszer csoportonkénti besorolásban találod a különböző élelmiszereket.

Ahhoz, hogy megérezd az ajánlások jótékony hatásait, egy-két hétig mindenképpen mintaszerűen tartsd be a javaslatokat, tanulmányozd az élelmiszerlistádat, számolj, csináld meg a mintaétrendet! Utána már szemmértékre is tudni fogod, és nem kell számolgatnod, hogy mi számodra a megfelelő tápanyag-arány és mennyiség, sőt észre fogod venni, hogy jelentősen jobban vagy!

Ha ezeket az egyszerű szabályokat megfogadod, és lehetőleg azokat az élelmiszereket fogyasztod, amelyeket javasolunk Neked, jelentős eredményeket érhetsz el!

A táplálkozásod átalakítása nem lesz könnyű feladat, hiszen már évek, évtizedek óta a megszokott módon főzöl, táplálkozol és ezen most változtatni akarsz. Ne feledd, hogy a múltbéli módszer eredményekén tartasz ott, ahol éppen vagy és éppen ezen szeretnél változtatni, ugye?!

A változáshoz az elhatározásodon kívül kitartásra is szükséged lesz. Ez a módszer nem egy időleges diéta, hanem egy használati utasítás a saját tested optimális működéséhez, tehát érdemes megtanulni és a jövőben ennek alapján „üzemeltetni” a testedet.

A Málnárium vállalja, hogy ott áll mögötted minden nap az edzéseken és edzésen kívül is, támogat, ha elbizonytalanodsz, motivál jó kedvvel és játékokkal is.

Közös célunk a hosszú távú együttműködés eredményeként a TE egyéni célod elérése.

Tudnod kell viszont, hogy nagyon pontosan meg kell fogalmaznod magadnak a célodat és azok mögöttes valódi motivációidat.

A „fogyni szeretnék” csupán a jéghegy csúcsa. Tudnod kell a valódi miérteket, mert csak akkor tudsz hosszú távon kitartó lenni, ha „eléggé fáj”.

Olvasd tovább a táplálkozási program részleteit!