fbpx

A reggelizésben is különbözőek vagyunk. Van, aki nem igényli a reggelit, mások nem tudják elképzelni a napjukat reggeli étkezés nélkül.

A klasszikus népi mondás szerint:

  • Reggelizz úgy, mint egy király!
  • Ebédelj úgy, mint egy polgár!
  • Vacsorázz úgy, mint egy koldus!

Nekem ez megfelel, de ismerek sok embert, aki nem tud reggelizni, nem kívánja.

Persze a nem reggelizés rossz szokás is lehet, amihez időhiány miatt hozzászoktatja magát az ember, és marad a nagy bögre „ébresztő” tejeskávé éhgyomorra.

Ez függhet az anyagcsere állapotától is, meg az előző éjszakai alvástól, a lelkiállapottól és az előző napi étkezések minőségétől.

Vannak, akiknek én nem ajánlom a reggeli nélküliséget. Ráadásul ha csak vacsorázol és reggeli nélkül délig elvagy, akkor a szervezetedet megtanítod arra, hogy hosszú időre tartalékoljon vacsorától másnap ebédig.

TANULJ MEG TUDATOSAN TÁPLÁLKOZNI, REGGELIZNI is!

Tapasztald ki a saját egyedi jellemzőidet, de még jobb, ha táplálkozási méréssel pontosan meg is ismered a típusodat.
A következő kérdés pedig a MIT EGYEK REGGELIRE?

Többnyire azt hallom, hogy a reggelek kapkodósak, rohanósak. Kinek van ideje reggelizni, vagy reggelit készíteni? A tudatosság arra is terjedjen ki, hogy előre tervezed az étkezéseidet.

Meglepő, de reggelizni nem csak “reggelit” lehet.
Lehet bármit, ebédet vagy vacsorát is, vagyis meleg ételt.

Nyugodtan lehet főtt kaját is enni, nem ördögi ötlet.

Ez a ‘zabot, pirítóst, gyümölcsöt’ kell reggelizni szokás egy nyugati civilizációs megszokás, aminek semmilyen értelmes oka nincsen, hatásai viszont annál gyilkosabbak.
Mert reggel a hasnyálmirigy kevésbé toleráns, tehát a legrosszabb, amit tehetünk vele, hogy szénhidrátgazdagon reggelizünk, amit a fent említetteken kívül a granolák, müzlik, croissantok és egyéb péksütemények is biztosítják.

Ha már reggeli, akkor az legyen tojás, halfélék, máj, ezekből mind lehet krémeket gyártani, hozzá gumósok, pl. édesburgonya toast.

A ‘toast’ receptje elég egyszerű.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, grill sütésre.
Az édesburgonyákat megmossuk, kb. fél centis szeletekre vágjuk és olívaolajjal megkenjünk mindkét oldalát és megsózzuk. Így mennek a sütőrácsra, 10-12 perc után megfordítjuk őket, majd kivesszük és 5 percet pihenni hagyjuk és mehet rájuk a májkrém, tojáskrém, hal. De olaj nélkül a szeleteket beteheted a pirítóssütőbe is és 3-4 x legnagyobb fokozaton átpirítod. Így még gyorsabb is sokkal.

Két édesburgonya pirítós közé is rakhatod a krémeket, és máris csomagolhatod tízórainak is.

Ha csak gyümölcsöt eszel, akkor se edd magában egyiket sem a szénhidrát bomba miatt, hanem egyél hozzá valamilyen olajos magokat anyagcsere típusod arányainak megfelelően.

Nem kell gondolkodás nélkül elhinni a tanácsokat! Próbáld ki és figyeld magad, hogy milyen étel után hogy érzed magad?

  • Energikusan? vagy kajakómásan?
  • Hamar megéhezel, vagy jól elvagy ebédig?

Tudod!!!!!!

 TÁPLÁLKOZZ TUDATOSAN!

Ha pedig kíváncsi vagy a saját anyagcsere típusodra, mit, mikor és hogyan táplálkozz, akkor jelentkezz műszeres táplálkozási mérésre.