fbpx

Elkészítés: Két külön tálba mérd ki a száraz és a nedves hozzávalókat, majd öntsd őket egybe és addig gyúrd, amíg el nem válik a kezedtől (2-3 perc). Összeállítás után 5 percig pihentesd. Ezután oszd 4 részre a tésztát, sodorj belőle 23 cm-es rudakat, úgy hogy a közepe jó vastagabb maradjon, a végei pedig egyenletesen vékonyodjanak. Lazán fond össze őket.

Tudsz négyes fonást készíteni? ITT találsz hozzá film segítséget. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső programon 50 percig süsd, majd újra kend le és további 15 percig süsd 200 fokon. Rácson hagyd langyosra kihűlni.

A kalács a Húsvét elmaradhatatlan tartozéka!

Mi a sonkát is édes kaláccsal esszük. De lehet a kalácsot aszalványokkal gazdagítani.

Húsvétra úgy formázom, hogy az egész összefonott tésztát egy tortaformába tekerem és a tetejébe 3 keményre főtt tojást nyomok, és azokkal együtt sütöm meg. A tojásokat sütés előtt beolajozom, hogy ne ragadjon a tésztához és a vékonyabbik felét kiszúrom, hogy ne robbanjon szét. Nagyon látványos az eredmény! Érdemes kipróbálni.

FIGYELEM!

Ez az étel önmagában még a főtt tojásokkal is szénhidrátban gazdag étel, de Húsvétkor sonkával esszük, tehát a fehérje arányokra is oda tudunk figyelni!

Ez a kalács lassúfelszívódású szénhidrát forrás, tehát még azok számára is jótékony, akiknek kerülni kell a finomított szénhidrátokat.