fbpx

A mellrák elleni küzdelem októberi hónapja ugyan már elmúlt, de a figyelemfelhívás erre a problémára mindig aktuális. A Málnárium Klubot megkereste egy terapeuta ezzel az otthoni használatra is kiválóan alkalmas mell vizsgáló lámpával. Ajánlom figyelmedbe, mert bármikor hasznos lehet, ha állandóan kéznél van.      

A Breastlight mell-lámpa nők számára készült egészség megőrzése céljából. Segít abban Neked, hogy a mell elváltozásait időben felismerd oly módon, hogy erős fénnyel világítja át a mellszövetet, így a belső részletek egy része láthatóvá válik. Ezzel a módszerrel megtudhatod mi a normális, észreveheted a változásokat és megnyugtathat, hogy a megfelelő módon figyelj oda magadra.   A Breastlight mell-lámpa olyan forradalmian új, önvizsgálatra alkalmas eszköz, mely nem diagnosztikai eszköz, de fontos kiegészítője lehet a normál mellvizsgálatnak. Fontos tudod, hogy a Breastlight nem alkalmas mammográfiai szűrésre, ezért használata mellett továbbra is javasolt a szűrő vizsgálatok rendszeres felkeresése.  

Hogyan használd?

  • A Breastlight mell-lámpa használata egyszerű.
  • A helyiséget sötétítsd el!
  • Tegyél síkosító gélt a bőrödre!
  • A bekapcsolt lámpát tedd az egyik melled alá!
  • A mell-lámpát erősen nyomd a bőrödhöz!
  • Használj tükröt, hogy a melled jobban láthasd!
  • A mell teljes területét vizsgáld át, a hónaljánál és a mellen is!
  • Ha bármi gyanúsát látsz, keresd fel orvosodat!

A mell-lámpa a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával kerül forgalomba.

További tudnivalók!

A mell-lámpa segítségével megnézheted, milyen a melled belülről. Akkor a leghatásosabb, ha elsötétített helyiségben használod. Erős fénye átvilágítja a mell szövetállományát. A fény a mell szövetein áthatol és azokat a sötét területeket fedi fel, ahol vér van jelen. Ezért teljesen normális, hogy az erek körvonalai kirajzolódnak, de a sötétebb foltok, melyek elváltozásokat mutathatnak orvosi ellenőrzést igényelnek.

A lámpa korra tekintet nélkül használható, főleg menopauza idején, vagy azt követően, amikor a mell szövetállománya megváltozik. Ugyancsak hasznos olyan nők számára, akiknek erezettebb mellállománya van, mely mindig csomósnak tűnik. A lámpa különbséget tesz a normál szövetállomány és azon területek között, ahol vérerek vannak, mely rendellenességet jelezhet.

A Breastlight mell-lámpa úgy került kialakításra, hogy a fény maximálisan áthatoljon a mell szövetein keresztül. Még így is, a fénynek csak töredéke hatol át teljesen – ez az, amit a termék használata közben látsz. Ezért fontos a lámpát sötét helyen használni.

A vörös/narancs fény azt a célt szolgálja, hogy optimális kontrasztot érjünk el és a lehető legtöbb részletet lássuk. A mell-lámpából kijövő összes fény látható, és minden káros mellékhatás nélkül alkalmazható bármilyen gyakorisággal.

Ha a fény érrel találkozik, a vörösvértestben található hemoglobin elnyeli. Ezért az erek sötét vonalként látszódnak.

Rosszindulatú daganatok körül megnövekszik a vér mennyisége, tehát a homályos területek elváltozást jelezhetnek. A vízzel teli ciszták azonban nem nyelik el a fényt.

A mellrákról bővebben

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több, mint 2500 nő veszti életét évente a betegség következtében. A mellrák pedig jó eséllyel gyógyítható: korai felismerés elkerülhetővé teheti a súlyosabb következményeket. Alapvető ismeretek elsajátításával és rendszeres önvizsgálattal sokat tehetünk egészségünk érdekében.

 Melyek az emlőrák kialakulásának kockázati tényezői?

Az emlőrák kialakulásához számos tényező vezethet. Fokozottan veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában előfordult már emlőrákos megbetegedés. További kockázati tényező, ha a nő gyermektelen, vagy az első szülés 30 éven felüli életkorban történt. Kutatások eredményei szerint fokozott kockázatot jelentenek még a korán kezdődő menstruáció, a hormon tartalmú gyógyszerek, az elhízás, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.

 Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?

A mellrák gyógyításában kulcsfontosságú a korai felismerés. A korai stádiumban felismert emlőrák jó eséllyel gyógyítható, míg az előrehaladott daganatos megbetegedés halálos kimenetelű lehet. Ezért fontos megértenünk: felelősek vagyunk a saját testünkért, egészségünkért. A korai felismerés alapja az egyéni önvizsgálat és a rendszeres orvosi ellenőrzés együttesen. Az önvizsgálatot 20 éves kor felett havonta el kell végezni. Bármilyen elváltozást tapasztalunk, érdemes a szakorvost mielőbb felkeresni.

 Mire figyeljünk a mell vizsgálatakor?

Orvosi ellenőrzést igénylő elváltozások lehetnek:
– csomó az emlőben vagy a hónaljban
– a mell formájának megváltozása
– a mellbimbó váladékozása
– a mellbimbó tartós behúzódása
– az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

A legtöbb csomó vagy elváltozás nem jelent komoly problémát. Ha netán mégis rosszindulatú az észlelt elváltozás, a sikeres kezelés esélye annál nagyobb, minél korábban orvosi kezelésre kerül. Ezért is fontos mellünk ismerete és az elváltozások figyelemmel kísérése.

 Az önvizsgálatot és a korai felismerést segítő megoldások

Sok nő tisztában van a mellvizsgálat fontosságával, de a gyakorlatban mégsem végzi el rendszeresen. Ennek általában két oka lehet: a félelem a felismeréstől és a bizonytalanság az önvizsgálat helyes technikáját illetően. A félelem ellen a legjobb gyógyír maga az önvizsgálat, amikor megbizonyosodunk róla, hogy nincsen probléma. Az önvizsgálat módszere pedig könnyen elsajátítható.

Most már Magyarországon is elérhető az a mell-lámpa, amely egyszerű és gyors megoldást kínál az otthoni önvizsgálathoz. Ez az új orvostechnikai eszköz vörös fényével képes átvilágítani a mellet, így szabad szemmel is felismerhetővé válnak az esetleges elváltozások. A lámpa segítségével egészen korai stádiumban észlelhetők az elváltozások, olyanok is, amelyek kézzel nem kitapinthatók, így hatékony segítséget nyújt használója számára az önvizsgálathoz.

A rendszeres havi önvizsgálat, az orvosi ellenőrzés és a mammográfia együttesen képes biztosítani a nők számára egy súlyos kimenetelű betegség elkerülésének lehetőségét.

Forrás: www.egeszsegbolt.hu

Share This