fbpx

FONTOS!
Ellenőrizd az anyagcsere típusod szerinti arányokat, mert minden étkezésnél fontos az energiatermelés miatt.
A salátában a juharszirup nem minden típusnak jótékony, ezért nézd meg tápanyag táblázatodat is!

HOZZÁVALÓK     fehérje szénhidrát zsír kcal
karfiol (1 db közepes)

588

gr 14 23 2

176

lilahagyma ” fej)

220

gr 2 22 0

92

friss rozmaring

1

ág      

 

olivaolaj

75

ml 0 0 75

663

tojás

7

db 49 0 42

616

friss bazsalikom

2

ág      

 

liszt

120

gr 12 85 1

410

sütőpor

1

cs      

 

kurkuma

1

mk      

 

parmezán

150

gr 40 2 43

578

vaj

25

gr 0 0 20

179

fekete szezámmag

0,5

ek

 

     
fehér szezámmag

0,5

ek

       
só, bors            
4 fő részére

 

  117 132 183

2714

1 fő részére

 

  29 33 46

679

arány

 

  27% 31% 42%

 

Hozzávalók a salátához

HOZZÁVALÓK     fehérje szénhidrát zsír kcal
bébisaláta

200

gr 3 4 1

34

extra szűz olivaolaj

30

ml 0 0 27

246

balzsamecet

10

ml 0 2 0

9

juharszirup

1

tk 0 1 0

5

langyos víz

1

ek

 

     
só, bors            
4 fő részére    

3

7 28

294

1 fő részére    

1

2 7

74

arány    

8%

18% 74%

 

Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt, légkeverésen 180 fokra vagy alsó-felső fokozaton 200 fokra.

A karfiol: kisebb rózsákra szedjük és sós vízben addig főzzük, amíg egy villával könnyen át tudjuk szúrni, kb. 15 percig. Ezután leszűrjük és hagyjuk alaposan lecsepegni.
A lilahagymákat megtisztítjuk és 3 vastagabb, kb. 5 mm vastag karikát vágunk belőle. A karikákra később lesz szükség, addig egy tányéron parkolnak. A többi lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk és a felhevített olívaolajban, közepes lángon nagyjából 10 percig sütjük.
Ez idő alatt többször kevergetjük és félidőnél hozzáadjuk a finomra vágott friss rozmaringot. Az elkészült hagymakockákat félretesszük kicsit hűlni, addig összeállítjuk a tésztát.

A tojásokat egy nagy tálban kézi habverővel felverjük, sózzuk, borsozzuk. A pirított lilahagymára öntjük, majd a lisztet és a sütőport is rászitáljuk, alaposan elkeverjük,  hogy ne legyen csomós. A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük és a tojásos masszához adjuk. A lecsepegtetett karfiolt óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tésztában. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és kurkumával ízesítjük. A friss bazsalikomot megmossuk és kicsit szárazra töröljük, utána a leveleit vékonyra szeleteljük és a keverékhez adjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, az oldalát pedig kivajazzuk és a kétféle szezámmaggal meghintjük.

A karfiol masszáját a formába öntjük. Ekkor jön el a lilahagyma ideje, ugyanis a karikákat rétegekre szedve óvatosan a massza tetejébe nyomjuk. A tortát 35-40 percig sütjük, az idő végéhez közeledve tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Mielőtt felvágjuk a karfioltortát, 20 percig hagyjuk hűlni.

Amíg a torta pihen, elkészítjük a salátát: ha nem mosott a sali, akkor alaposan megmossuk és kicentrifugázzuk. Az öntethez egy kis méretű üvegbe töltjük az olajat, balzsamecetet, a juharszirupot és a langyos vizet. Sóval és borssal ízesítjük, majd rácsavarjuk a tetejét és alaposan összerázzuk. Közvetlenül fogyasztás előtt öntjük a salátára, különben gyorsan összeesnek a zsenge zöldek.

FIGYELEM!
Ellenőrizd az anyagcsere típusod szerinti arányokat, mert minden étkezésnél fontos az energiatermelés miatt.
A salátában a juharszirup nem minden típusnak jótékony, ezért nézd meg tápanyag táblázatodat is!