fbpx

Az avokádó nagyon megosztó téma, hiszen óriási az ökológiai lábnyoma, ugyanakkor rendkívül egészséges étel.

A legtöbb avokádót Mexikóban termelik, de a kedvező időjárás és a sikeres termelésbővítési beruházásoknak köszönhetően jelentősen növekszik a kínálat Peruból, Kolumbiából és Kenyából. Utóbbi három ország a globális export 25 százalékát adta 2020-ban.

Nehéz elvonatkoztatni a termesztése és a szállítása okozta károktól, de az is igaz, hogy rengeteg embernek ad munkát. Ugyanakkor számos pozitív egészségügyi tulajdonsága mellett a fogyókúrát is segítheti – annak ellenére, hogy nem kifejezetten kalóriaszegény.

Egy közepes méretű, kb. 20 dgk-os avokádó 300 kalóriát tartalmaz. Szénhidráttartalma nagyjából 17 gramm, emellett 4 gramm fehérjét és 29 gramm zsírt is rejt magában. Glikémiás indexe azonban nem magas – 50 alatti –, tehát fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukor szintet. Magas rosttartalma miatt ráadásul hosszú időre eltelít.

Mára az is pontosan kiderült, hogy mennyire éri meg a fogyasztása egészségügyi szempontból. Azoknál a megkérdezetteknél, akik hetente legalább két adag avokádót ettek – nagyjából egy nagyobb darabot –, 16 %-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és 21%-kal a koszorúér-betegség kockázata azokhoz képest, akik soha vagy csak ritkán ettek belőle. Ideje hát megtanulnunk néhány újabb receptet ezzel a remek, semleges ízű alapanyaggal.

 

10 izgalmas és isteni módja az avokádó fogyasztásának:

Tojással töltve

Ha táplálóbb reggeli étkezésre vágysz, próbáld meg az avokádót beépíteni a reggelidbe. Ennek egyik módja, ha egy fél avokádót megtöltünk egy tojással, és 15-20 percig sütjük 220 ℃ hőmérsékleten, amíg a tojásfehérje teljesen meg nem szilárdul. És itt jön a csavar: az avokádót apróra vágott, főtt szalonnával vagy egy kevés kolbásszal is megtöltheted a tojás mellett, és friss fűszerekkel, például petrezselyemmel, Cayenne-borssal, sóval és hagyományos borssal ízesítheted.

Ezenkívül a tojásokat más összetevőkkel is helyettesíthetjük, mint például tonhal, csirke, zöldségek és gyümölcsök.

Rántottában

Ha egy szokásos reggeli ételt szeretnél feldobni, keverj egy kis avokádót a rántottádhoz.

Egyszerűen adj kockára vágott avokádót a tojásokhoz, miközben serpenyőben sül. Ügyelj arra, hogy ezt akkor tedd, amikor a tojás félig megfőtt, hogy elkerüld az avokádó megégését, majd utána folytasd a főzést, amíg az avokádó felmelegszik.

Ha jobban szereted a hideg és nem hőkezelt avokádót, akkor add hozzá, miután a tojás elkészült. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítsd. 

A majonéz helyettesítőjeként

Az avokádó ideális helyettesítője lehet olyan ételeknek, amelyek sűrű, krémes alapként majonézt használnak. Az avokádóból például bárki isteni tonhal-, csirke- vagy tojássalátát készíthet, ha legalább a majonéz egy részét a krémesre kevert gyümölccsel helyettesíti.

Levesekben

Nem is tudtad, de levesként és levesbetétként is remek. Az avokádó felhasználható avokádóleves fő összetevőjeként, vagy hozzáadhatod a zöld gyümölcs darabjait más levesekhez.

A legegyszerűbb krémleves elkészítéséhez keverd simára forró alaplével, majd tálald fenyőmaggal, parmezáncsipsszel és egy kevés lime-héjjal megszórva.A tejföl helyettesítőjeként

Az avokádó tökéletes lehet akár olyan ételekhez is, amelyeket általában tejföllel készítenek.

Készíthetsz például sült burgonyát avokádópürével és reszelt sajttal.

Egy másik lehetőség, hogy tejmentes tejfölhelyettesítőt készítsünk turmixolással, ezekből a hozzávalókból:

  • 2 avokádó
  • 2 lime leve
  • 2 evőkanál (30 ml) víz
  • 2 evőkanál (30 ml) olíva- vagy avokádóolaj
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

Grillezve is isteni

Az avokádó grillezhető is, így remek köret válik belőle, különösen grillezett húsokhoz.

Egyszerűen vágd félbe az avokádót, és távolítsd el a magját. A feleket ezek után meglocsoljuk citromlével és megkenjük olívaolajjal. Tegyük a vágott oldalával lefelé a grillre, és süssük 2-3 percig.

Végül sózzuk, borsozzuk, vagy bármilyen tetszőleges ételízesítővel ízesítjük. A fokhagymás-paprikás mellett a mézes-csilis vajjal megkent verziós is finom, főleg, ha 2 gombóc málna-és pisztáciafagylalt is került a tetejére.

Pácolni és savanyítani is érdemes

Az avokádós savanyúságok ízletesek, és bármely olyan ételhez felhasználhatóak, amelyben általában avokádót használunk, például salátákban és szendvicsekben. Elkészítéséhez tegyünk 1 csésze (240 ml) fehér ecetet, 1 csésze (240 ml) vizet és 1 evőkanál sót egy serpenyőbe, és forraljuk fel a keveréket.

Ezután öntsük a keveréket egy üvegbe, és adjunk hozzá három kockára vágott, éretlen avokádót. Végül takarjuk le fedővel, és fogyasztás előtt hagyjuk pár napig pácolódni. A pácoldatot a fentieken túl egyéb összetevőkkel ízesíthetjük, például fokhagymával, friss fűszernövényekkel, mustármaggal, borssal vagy csilivel.

Fagylaltként

Az avokádófagylalt jóval egészségesebb és táplálóbb választás lehet, mint a hagyományos fagylalt. Egyszerűen elkészíthető avokádó, lime-lé, tej, tejszín és cukor alapos összekeverésével. Tedd a fagyigépbe a keveréket, vagy fagyaszd le jégkockákként, és ha elkészült, krémesítsd egy aprítógéppel.

Tojáspástétom avokádóval

Biztosan szoktál tojáspástétomot készíteni főtt tojásból, amit vajjal és tejföllel kevered krémesre. A sok embernek kerülendő tejtermékeket ki tudod váltani avokádóval és ugyanolyan krémes finomságot kapsz, mint amit már megszoktál.

Csokikrém tortára

Ugyanígy a tortába való csokikrémnél is helyettesítheted avokádóval a vajat, vagy más tej alapú zsiradékot.

+ 1 ötlet – Avokádókrémleves

Egy kis vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is, picit pirítsuk meg. Adjuk hozzá az alaplevet, az összekockázott avokádót, a limelevet és a koriandert. Forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Sózzuk-borsozzuk. Botturmixszal pépesítsük össze, amíg teljesen homogén, krémes lesz. Adjuk hozzá a növényi tejszínt, azzal is dolgozzuk össze. Hűtsük ki teljesen, hidegen, tejföllel tálaljuk, de ízlés szerint melegen is fogyaszthatjuk.

Forrás: https://divany.hu/