A németeknél a Húsvét különösen kiemelt ünnep és ez a recept náluk nagyon népszerű.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 7,5 dl víz
- 50 g só
- 1 kis fej vöröshagyma és 2-3 vöröshagymának a héja
- 1 dl vörösborecet
- szójaszósz
- 2-3 babérlevél
- pár szál friss kakukkfű (vagy ízlés szerint egyéb zöldfűszer: kapor, rozmaring)
- pár szem bors, köménymag, szegfűbors, szegfűszeg, igény szerint mustármag
Elkészítése:
Először vegyünk elő egy vagy két befőttesüveget, amibe belefér 10 db tojás.
Főzzük jó keményre a tojásokat tíz perc alatt.
Közben készítsük el a páclevet. Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a fűszereket, a félbe vágott vöröshagymát és a hagymahéjat. Forraljuk újra, majd tegyük félre hűlni a páclevet.
A keményre főtt tojásokat hengergessük meg finoman, hogy apró repedések keletkezzenek a héjjakon. Tegyük a tojásokat a befőttesüvegbe és öntsük fel a meleg, de már nem forró páclével.
Nem kell hűtőben tárolni, és három nap után már fogyasztható is.
Akár három hétig eláll szobahőmérsékleten is.
A németek kiveszik a félbevágott tojássárgáját, a fehérjét meglocsolják pici balzsamecettel, olívaolajjal, és tesznek rá leheletnyi mustárt is, majd visszateszik a fehérjecsónakba a sárgáját, úgy fogyasztják.