fbpx

Rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás, sőt a fizikai aktivitás a megelőzésben is hasznos. A rendszeres mozgás egyik legfőbb eredménye, hogy csökkenti a stresszre adott szimpatikus idegrendszeri válasz következményeit.

„Ez egy bonyolult rendszer, amely arról szól, hogy stresszhelyzetben átkapcsolunk ‘üss vagy fuss’ üzemmódra, aminek hatására beindulnak a szervezetünkben az úgynevezett szimpatikus hatások. Vagyis megnövekedik az energiaszükséglet, hiszen fizikai cselekvésre készülünk: a máj több cukrot állít elő, hormonok szabadulnak fel, hogy serkentsék a zsír és a fehérje átalakulását cukorrá. Megemelkedik a szívritmus, a vérnyomás, a légzésszám, és nő az izomfeszültség. Ugyanakkor néhány nélkülözhető aktivitás, így például az emésztés szintje is csökken. A stresszhez való alkalmazkodás hosszú távon nagyon kimerítő a szervezet számára, következményeként pedig kialakulhat például fekély, magas vérnyomás, valamint szívbetegségek és immunrendszeri problémák egyaránt.”

Mit lehet tenni ez ellen?

Optimális esetben mozogni kell!

A rendszeres fizikai aktivitás ugyanis csökkenti a stressz hormonok szintjét, illetve javítja a szív- és érrendszer alkalmazkodását a stresszhelyzetekhez. 

Ezt például úgy éri el, hogy rugalmasabbá teszi az ereket, amelyek így könnyebben egyensúlyoznak a szervezet értágító és érszűkítő igényei között”

Amikor a tudósok bizonyítékokat keresnek a fizikai aktivitás vérnyomásra gyakorolt hatásaira, számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venniük, mint az életkor, a társbetegségek, a mozgás típusa, időtartama, az edzettségi állapot, az esetleg szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a mérés metódusa. Ám ha mindezeket tekintetbe is vesszük, akkor is számos megbízható kutatás igazolja, hogy a rendszeres, közepes intenzitású kardió edzés minden életkorban csökkenti a magas vérnyomást.

Az átlagos csökkenés az első, szisztolés értéknél 7-10 Hgmm, a második, diasztolés értéknél pedig 4-8 Hgmm. Bizonyos esetekben a mozgás hatására bekövetkező javulás hatására a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is csökkenthetők vagy elhagyhatók.

A fizikai aktivitás a megelőzésben is kiemelt szerepet tölt be. Az inaktivitás 35-70 százalékkal fokozza a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ráadásul bizonyított, hogy a mozgás segít normalizálni a vércukor- és a lipid szintet, valamint kontrollálni a testsúlyt. Mindez összességében szintén a szív- és érrendszer védelmét szolgálja. Tehát a heti 3-4 napon keresztül végzett, legalább 30 perces, közepes intenzitású mozgás nem véletlenül szerepel minden jelentős európai és amerikai szakmai ajánlásban.

Egyre többen vannak, akik nem csupán a gyógyszerektől várják a megoldást, sőt alapvetően abban hisznek, hogy saját maguk lehetnek önmaguk leghatékonyabb orvosai.

A kezdő lépéseknél azonban jól jön egy teljes körű MÁLNÁRIUM állapotfelmérés, ami alkalmával a kardió mérés segítségével pontosan meg tudjuk határozni az edzéseid alatt szükséges alsó és felső pulzusértéket, amelyeket a pulzusmérő órával tudod folyamatosan ellenőrizni.

A WIWE EKG méréssel ki tudjuk szűrni az esetleges rendellenességeket, a szívizom és szívritmus zavarait, és szakorvosi vizsgálatot javasolunk.

A MÁLNÁRIUM edzésprogram olyan komplex segítséget nyújt, amely szakembergárdájával nemcsak az adott problémára, ez esetben a magas vérnyomás csökkentésére koncentrál. A táplálkozási- és edzésprogramunk személyre szabott felépítésében egyéni célok megvalósításában tudunk segíteni.

A Málnárium program tulajdonképpen úgy működik, mint egy profi sportoló mögött álló felkészítő csapat. Amatőrként is lehet eredményt elérni, de egy szakértő teammel a háttérben ez gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredmény lehet.