Előző cikk folytatása. Itt olvashatod az első részt.

Mi tehát a teendő, ha azt tapasztaljuk, hogy magas a zsigeri zsír értékünk?

 1. csökkentsük a szervezetünket érő stressz hatásokat!
 2. csökkentsük a zsírsejtekben zajló gyulladást!
 3. növeljük a zsírbontó enzimek mennyiségét!

Kezdjük a stresszel!

Lehet-e vajon a stresszt csökkenteni? Vagy inkább az a feladat, hogy megtanuljuk hogyan bánjuk a minket körülvevő stresszel? A stressz nem rajtunk múlik, és másokat, a minket körülvevő világot sincs módunkban megváltoztatni. Siránkozhatunk rajta, de hatással nem leszünk rá. Vagy átháríthatjuk a felelősséget a külső tényezőkre, ettől sajnos nem fog változni a hasunk mérete.

Viszont tudunk változtatni a stresszre adott egyéni válaszainkon és ebben – bármily meglepő – a táplálkozásunkkal is hatással lehetünk többféle módon.

 • Egyrészt a szervezet számára stresszt jelent az is, ha olyan táplálékokkal terheljük, amelyek feldolgozása, energiává alakítása idegen, és megterhelést okoz. Ha ismerjük ezeket a számunkra kerülendő élelmiszereket, akkor mentesíteni tudjuk a szervezetünket ettől a stressztől.
 • Másrészt a mentális stressz hatások egyéni kezelése attól függ, hogy a szervezetünknek van-e elegendő energiája ezek kezeléséhez. Amennyiben elkerüljük a fent említett, a szervezetünk számára idegen élelmiszereket és épp ellenkezőleg a számunkra jótékony ételekkel táplálkozunk, akkor megvédhetjük magunkat a felesleges stressz hatásoktól.
 • Végül, de nem utolsó sorban a rendszeres fizikai tevékenységgel, vagyis a sporttal tovább növelhetjük a szervezetünk ellenálló képességét, hiszen az intenzív mozgás hatására legalább négy féle boldogsághormon szabadulnak fel a szervezetben, amelyek fájdalomcsillapító, lazító, örömszerző, jutalmazó hatással lesznek ránk.

Igen! Az alvás is egy rendkívül fontos stresszoldó. Csupán elhatározásból nem lehet nyugodtan aludni, de egy neked való, jó időben elfogyasztott vacsora óriási segítség lehet a nyugodt éjszakához.

Hogyan tudjuk a zsírsejtekben zajló gyulladást csökkenteni a zsírbontó enzimek segítségével?

Mi ennek a gyakorlati megvalósítása?

A táplálkozásunk terén vannak általános, mindenki számára hasznos szabályok, és vannak egyéni sajátosságok, amelyek egyéni anyagcsere különbözőségektől függenek.

Az étkezés során legerősebb gyulladást növelő tényezők a cukor, a glutén, a tehéntej és a rengeteg mesterséges étel adalékanyag, illetve az Omega-6 olajok, illetve az abban való sütés!

A finomított cukor és egyéb finomított szénhidrátok a legkártékonyabb élelmiszeripari találmányok, viszont mára már elég rossz lett a „marketingjük” és bár szinte mindenki ismeri a káros hatásaikat, mégis nehezen tud ellenállni az édes íz boldogító kísértésének. Az anyatej legfőbb komponense is a szénhidrát és a laktóz.

Az édes íz így összekapcsolódik a tudatban a melegség, a gondoskodás, a szeretet élményével és érzésével. Az édesség a túlélés íze.

Nem mellesleg a finomított szénhidrátok egyes hormonmirigyünket túlműködésre késztetik, aminek hatására ugyan jó érzések keletkeznek bennünk, de az anyagcsere működése lelassul és az elfogyasztott táplálék nem energiává alakul, hanem lerakódássá. Ez a folyamat különösen az agyalapi-  és pajzsmirigy típusok számára kerülendő.

A mesterséges adalékanyagok az élelmiszeripar másik, a nagybani termelés szükségszerű, de tulajdonképpen káros anyagai. Szintén ismert a rossz marketingje, de még mindig nem vagyunk elég tudatos vásárlók és nem szűrjük ki eléggé azokat az élelmiszereket, amelyeket ízfokozókkal, színezékekkel, tartósító szerekkel dúsítanak. Sőt! sajnos éppen az ízfokozók azok, amelyek kívánatossá teszik ezeket az ételeket és nehéz nekik ellenállni. Ismerős mondás? „Mindennek ellen tudok állni, csak a csábításnak nem!”

 • Miért nem fogyasztanak a „light” termékek?

Az emberi szervezet az anyatej táplálás hatására „megtanulja”, hogy az édes íz érzete után energiát is kap. A cukormentes termékek mesterséges édes íze már a szájban azt az információt küldi a szervezet számára, hogy készüljön fel a szénhidrát lebontására annak ellenére, hogy kevesebb energiát kap, így a vércukorszint az átlagos szint alá csökken. Ez a folyamat újabb éhségérzetet, nassolási kényszert eredményez.

Tudtad, hogy a sertés tápokba bizonyos mesterséges édesítőket (szacharint) és aromákat kevernek az étvágy javítása érdekében?

 • Mitől olyan nagyok a zsemlék?

A térfogatnövelő adalékanyagok elsősorban a sütőiparban terjedtek el annak érdekében, hogy látványosabb, nagyobb méretű, feltűnőbb termékeket vásároljunk.

A légbefúvatással készített cukrászati habok és krémek, ízesített tej alapú desszertek, a tejszínhab, a habkönnyű piskótalap, a 2 kg-osnak látszó, valójában csak 1 kg-os fehérkenyér és az önsúllyal alig rendelkező „mega zsemlék és kiflik” mind észrevétlenül részévé váltak étrendünknek.
Gyakorlatilag – kis túlzással élve – ott tartunk, hogy egy élelmiszerben döntően a vizet, az adalékanyagokat, a levegőt és a díszes csomagolást valamint a gyártó és kereskedő munkadíját fizetjük meg és csak kis mértékben az alapanyagot. Érdekes ellentmondás, hogy egyre kisebb kütyüket szeretnénk, és egyre nagyobb zsemlét.

A finomított fehérlisztből különböző adalékanyagok segítéségével készített hatalmas zsemle tápértéke jelentősen kisebb, mint a rostban gazdag barna, vagy rozslisztből gyártott zsemléé. A felfújt termékek tehát többnyire tápanyagban igen szegények, levegőben viszont gazdagok.

A térfogatnövelők használatának alapja, hogy bomlásuk gázképződéssel (pl. széndioxid) jár együtt, amely megnöveli a termék térfogatát. Az adalékanyag nagy része tehát elbomlik, kismértékben azonban nyomot hagy az élelmiszer vegyi összetételében. Ilyen adalék a sütőpor és a szódabikarbóna is, amelyek gyengén lúgos kémhatásuk miatt gyomor irritáló anyagként ismeretesek.

A glutén manapság szintén „divatos” téma a táplálkozásban, de ellentmondásos információkat kapunk a neten ez ügyben. Vajon miért és hogyan hat a zsigeri zsírokra?

Miért okozhat nagy hasat a glutén érzékenység?

A glutén érzékenység egyik figyelmeztető jele gyerekeknél éppen az alacsony testsúly, de a felnőtt korban éppen ellenkezőleg a gluténérzékenyek túlsúllyal küzdenek.

Ennek megnyilvánulása az állandó duffadás érzés, a bélben keletkező szelek.

A glutén, vagy más néven sikér a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható. Ez a fehérje a vizet megkötő, rugalmas anyag, aminek köszönhető, hogy a búzalisztből készült tészta gyúrható és nyújtható lesz. A kelesztésnél keletkező széndioxid feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát.

Egyes emberi szervezetek betolakodóként azonosítják ezt a fehérjét, ami ellen azonnal fellép az immunrendszer. Ez az indokolatlan immunválasz hosszú távon a vékonybél súlyos károsodásához vezethet. Ráadásul a betegség megakadályozza a tápanyagok felszívódását is, ami hiányállapotot idéz elő. A fent bemutatott has formák közül ez a puffadt típus csak a ténylegesen glutén érzékeny embereknél mutatkozik.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy indokolatlan minden ember számára a glutén mentes diéta.

Tejtermékek

A tej tele van hormonokkal, szteroidokkal, antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel. Nem csak azokkal, amiket a tejipar adagol a teheneknek, hogy mesterségesen ál-terhes állapotban tartsa őket, megóvja őket a betegségekkel szemben, illetve mérsékelje a fejőgépek által okozott tőgygyulladás és váladékozás mértékét.

Ezek mellett a tehén saját, természetesen jelenlévő hormonjai is veszélyesek ránk, mert bezavarnak a saját hormonműködésünkbe.

A tehéntej arra való, hogy a kisbociból nagy tehén legyen. Ez azt jelenti, hogy tele van növekedési hormonnal, amely megnöveli a diabétesz, hormonális problémák, immunkárosodás, korai pubertás és rák kialakulásának esélyét is.

A tejben lévő tejcukor, laktóz ugyanúgy káros cukor, mint a hagyományos fehér cukor. Ráadásul folyékony formában, rostok nélkül egy pillanat alatt felszívódik, megdobja a vércukorszintet, így beindul az inzulintermelés, és már le is állt a zsírégetés, beindult a zsírraktározás.

A tejben lévő zsír telített zsír, tehát „rossz” zsír. Nem alkalmas arra, hogy a napi zsírszükségletedet ebből fedezd, hiszen nincs pozitív hatása. Az állati zsírok túlzott fogyasztása zsigeri zsírként rakódik le.

Végül, de nem utolsó sorban az emberiség 65%-a felnőttkorára már nem rendelkezik laktáz enzimmel, ami a laktózt megemésztené, azaz tejcukor érzékeny lesz. Az ázsiaiak szinte egyáltalán nem tudják megemészteni, az európai embereknél a laktózérzékenység sokkal ritkább, de azért jelentős. Ezért van sokaknak hasmenése a tejtől. A tejérzékenység tünetei lehetnek: emésztési problémák, bőrproblémák, felszívódási zavarok, hajhullás, koncentrációzavar, fáradékonyság stb.

A tejnek nyálkaképző hatása van, ami a gyomorban, a szájüregben, a nyelőcsőben és a bélrendszerben is akadályozza az oxigénfelvételt és a tápanyagok felszívódását.

Számos tudományos kísérlet kimutatta, hogy a kalcium hiány, a csontritkulás és a vázrendszerrel kapcsolatos problémák azokban az országokban a legmagasabbak, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás is (pl. Skandináv országok), illetve a tejfogyasztás kifejezetten növeli a csontritkulás kockázatát.
A tejben lévő kalcium sajnos nem tud felszívódni. A kalciumot sokkal nagyobb mennyiségben megtaláljuk a káposztafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban és az ehető csontú halakban (szardínia, makréla, lazac).

A tejtermékek különösen az agyalapi mirigy számára megterhelőek, de a zsíros tejtermékek a mellékveséket és a petefészket is „feleslegesen” túlműködtetik.  Ennek hatására ugyan jó érzések keletkeznek bennünk, de az anyagcsere működésünk lelassul és az elfogyasztott táplálék nem energiává alakul, hanem lerakódássá, ráadásul olyan testtájékokra, amit különösen nem szeretünk.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás egyenes összefüggésben áll a hasi és deréktáji zsírréteg kialakulásával.

Ennek több oka is van.

 • Az alkoholban közel kétszer annyi kalória van (7cal/g), mint a szénhidrátokban (4cal/g) vagy a fehérjékben (4,2cal/g). Ráadásul az alkoholtartalmú italok egy részében még a cukor is nagyon sok, ami szintén megnehezíti az egészséges testsúly megőrzését. Ezt súlyosbítja az is, hogy az alkoholtól az éhség is megnő, tehát további kalóriabevitelt generál.
 • A második probléma a tárolással kapcsolatos, mivel az alkoholt a szervezetünk nem tudja tárolni, mint a fehérjét, amit izomként tárolunk, vagy a szénhidrátokat és a zsírt, amiket vagy a májunkban és az izmainkban glikogénként, vagy zsírként a zsírszövetben tároljuk. Az alkoholt azonnal el kell égetnünk, ez a folyamat pedig fontosabb lesz a test számára, mint az, mit ettünk aznap. Emiatt az étel, amit fogyasztottunk, már feleslegnek számít és zsírrá alakul át.
 • Ráadásul az alkoholt a szervezet nagyon lassan égeti el: mindössze 30 ml/óra sebességgel.
 • Az alkohol az idegrendszerünkre és a hormonrendszerünk működésére is doppingként hat, aminek az az eredménye, hogy az anyagcsere tovább lassul, vagyis az elfogyasztott étel nem energiává hasznosul, hanem főleg hasi tájékon zsírként raktározódik.

 

Az anyagcsere típusú táplálkozási módszer szerint 96 féle típus létezik.

Az általános táplálkozási szabályok mellett tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyformák az anyagcserénk területén sem, ezért ami a szomszédnak hasznos a zsigeri zsír csökkentésére, az nem biztos, hogy Neked is ugyanúgy jó.

Ismerd meg saját típusodat, hogy hatékonyan tudj küzdeni a túlsúly kialakulása meg megszüntetése ellen. 

Tudd meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek számodra jótékonyak, vagyis a leghatékonyabban alakulnak át életenergiává és ismerd meg azokat is, amelyek kerülendők számodra, mert lelassítják az anyagcserét, vagyis az energiává alakulást és sajnos az elfogyasztott táplálék lerakódásokhoz vezet, ráadásul pont azokra a területekre, amiket a legkevésbé sem szeretnél.

Váljon szokásoddá a rendszeres edzés!

A zsigeri zsírok felhalmozódása ellen nincs gyógyszer! Jó hír viszont, hogy rendszeres sporttal gyorsabban meg lehet szabadulni a zsigeri zsíroktól, mert aktívabb a vér- és nyirokkeringésük, és intenzívebb az oxigén bevitel.

Az edzés során a megemelkedett pulzusszám hatására több oxigént lélegzünk be, ezáltal hatékonyabban ég el, alakul energiává az elfogyasztott táplálék.

Többféle edzésintenzitás létezik, de nem mindegyik hatékony a zsírégetésre.

A leghatékonyabb zsírégető edzésforma az intervall edzés, amely során váltakozva magas és alacsony pulzusszámon kell végezni a gyakorlatokat.

Az edzés hatékonyságát a Málnárium programban egyéni pulzusbeállítással tudjuk meghatározni az állapotfelmérés során mért nyugalmi pulzus alapján.

A Málnárium klubban használható pulzusmérő órákkal pontosan be tudod állítani és az egész edzés alatt ellenőrizni tudod a zsírégető pulzustartományodat.

Saját pulzusmérő óra segítségével pedig még pontosabban ellenőrizheted az edzésed hatékonyságát, a kalóriaégetésed mennyiségét.

Az intervall edzés egyik óriási előnye, hogy az edzés végeztével még akár több órán keresztül folytatódik a zsírégetés a szervezetedben, de ehhez be kell pontosan tartanod a megemelt és lecsökkentett pulzus értékeket, vagyis az intervallitást. Amennyiben az edzéseden folyamatosan azonos magas intenzitással dolgozol, akkor az intervallitás sérül és a zsírégetés vagy be sem indul, vagy nagyon hamar leáll. Arról szinte nem is érdemes beszélni, hogy nem elég intenzíven edzel, hiszen akkor ugyan többet teszel a testedért, mintha a fotelban ülnél, de igazi eredményeket nem fogsz elérni.

A Málnárium intervall edzés zsírégető hatékonyságát a hidraulikus gépeken végzett izomerősítés tovább fokozza mivel nagyobb tömegű izom nagyobb mennyiségű zsír elégetését teszi lehetővé.

          Hogyan indulj el?

          Hogyan tartsd meg a motivációdat?

A fent leírtak alapján egyszerűnek tűnik a megoldás, csak bele kell vágni… Valóban nagyon fontos tényező a tudatossá, vagyis, ha érted, hogy mi zajlik a szervezetedben és tudod, hogy milyen tevékenységednek, táplálékodnak milyen hatása van a Te anyagcserédre.

Van, akinek ez a tudás elegendő ahhoz, hogy motivált legyen, de van, akinek szüksége van további támogatásra, rendszeres odafigyelésre és kontrollra ahhoz, hogy kitartó legyen elhatározásában.

Sokan félnek a lemondásoktól, az edzésekkel járó kényelmetlenségektől, fájdalomtól. El kell dönteni, hogy mi a fontosabb. Amíg még „nem fáj eléggé” a túlsúly, a megnövekedett has, a nehézkes mozgás, légszomj, vagy a kialakult diabetes, magas vérnyomás, addig nem fogsz lépni. Vagy, ami még rosszabb a genetikádra vagy egyéb tőled kívülálló okra hivatkozva nem teszel magadért lépéseket, hiszen „nem rajtam múlik”, a „szüleimtől örököltem”. Nagyon egyszerű megoldásnak tűnnek a gyors fogyókúrák, csodabogyó tabletták is. DE az erdőből kivezető út nem könnyebb és gyorsabb, mint a befelé vezető. Ahány év alatt alakult ki a nem kívánt túlsúly, annyi hónap kitartó munkával lehet tőle megszabadulni.

 

A Málnárium edzés és táplálkozási program nem csupán lehetőséget nyújt a mozgásra és „használati utasítást” a táplálkozásra, hanem hatékony és rendszeres mentori segítséget is a mindennapokban.

Az első feladat mindenképpen az elhatározás, a második az akarat, és utána a kitartás. Mi ezekben tudunk mögötted állni szakmai tudással, játékos motivációval.

Vissza a cikk első részéhez: Haskúra 1. rész