fbpx

FIGYELEM!! Hosszú cikk két fejezetben, de megéri elolvasni.

Felismered-e a saját hasad formáját?

Bármelyik hasformával rendelkezel, bizonyára felmerül benned a kérdés, hogy miért a derék körül tárolja a szervezeted a zsírt?

Mint látszik a különböző hasformának különböző domináns okozója lehet egyéni érzékenységtől függően, és ezért a megoldás is főleg egyéni lesz. Viszont a szervezetünk biológiai működése hasonló, és a has tájékon kialakult különböző formájú úszógumi okozója csak kisebb részben a bőr alatti zsírszövet.

 

Sokkal inkább az úgynevezett ZSIGERI ZSÍR a bűnös.

A hasüregi, vagyis zsigeri zsír (vaszkuláris zsír) másként viselkedik, mint a bőr alatti zsír. Eredeti célja, hogy védje a szívet, májat, veséket és a hasnyálmirigyet a külső behatásoktól, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vastagságban nyújt védőburkot.

  • Az alma típusú elhízás nem csupán esztétikai probléma. Azért is veszélyes, mert zsigeri zsír körülveszi a belső szerveket is; a beleket, szívet, májat, amivel jelentősen rontja a normál működésüket.
  • Tovább rontja a helyzetet a STRESSZ, mert hatására a vérben állandósul a magas kortizol szint, amely hormon eredetileg az evolúció szerint harcra ill. menekülésre kell, hogy felkészítsen bennünket. A hasi zsírsejtek, melyek rengeteg receptorral rendelkeznek, fokozottan képesek a kortizol megkötésére – és a kezeletlen stressz hatására a has csak tovább növekszik.
  • Tudtad, hogy minél több zsírpárna van rajtad, annál több GYULLADÁS zajlik a szervezetedben? A zsírszöveteknek kitüntetett szerepük van a szervezetszintű gyulladás kezelésében. A gyulladás a szervezet védekező válasza a különféle ártalmas hatásokra. Normál körülmények között a gyulladást keltő és gátló folyamatok aránya megfelel az aktuális szükségletnek. Például fertőzés esetén nő a gyulladásszint, de amikor az immunrendszer elbánt a kórokozókkal, a gyulladás lecsökken.

A túlsúlyos emberekben a gyulladásfaktorok szintje legalább tízszerese a normál testsúlyú emberekének, amely metabolikus szindrómához, a zsíranyagcsere problémákhoz, inzulin rezisztenciához, II-es típusú cukorbetegséghez, az erek roncsolódásához, valamint a szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet!

A zsírsejtekben lezajló gyulladások gyengítik az immunrendszert!

Míg gyulladások zajlanak a zsírszövetekben nagyon nehéz a zsírbontás és a zsírégetés ezáltal szabotálva van.

Hogyan működik a zsírbontás a szervezetben?

Az immunrendszer az un. falósejteket a zsírsejtekbe küldi, hogy bekebelezzék a gyulladásban elpusztult zsírsejteket. Ebbe a folyamatba maguk a falósejtek is belepusztulnak. Az elpusztult falósejtek viszont csak bizonyos fehérjebontó enzimek mellett tudnak lebomlani, és kiürülni a zsírsejtekből.

Mindaddig, ameddig ez nem tud megtörténni, addig a gyulladás megmarad, és nem tud normál módon működni a zsírbontás folyamata sem. Így zárul be az ördögi kör.

Enzim nélkül a zsírbontás folyamata lehetetlenül el azzal, hogy nem tud kijutni a nagy zsír-molekula a zsírsejt falán keresztül. Ugyanis csak így válik alkalmassá a zsírégetésre, hogy kalória formájában hasznosulni tudjon a szervezet legkülönfélébb fizikai és szellemi működéseihez.

A zsírbontás nélkül tehát nincs zsírégetés!

A sikeres zsírbontás első lépése, hogy tudatosan csökkentsük a zsírszövetekben zajló gyulladásokat. Ehhez életmódváltás is szükséges, ahol nagyobb szerepe van az étkezésnek, mint a mozgásnak!

A túlsúlytól való megszabadulás tehát nem csak esztétikai szempontok szerint megfontolandó!

Immár vázlatosan, de ismerjük a zsigeri zsír okozta veszélyeket:

  • a zsírral körülvett belső szervek működése nehézkessé válik,
  • a kezeletlen stressz által termelődő kortizol tovább növeli a hasi zsírsejteket,
  • a hasüregi zsírok sokszorosára növelik a szervezetben zajló gyulladásokat.

          Mi tehát a teendő?

  1. csökkentsük a szervezetünket érő stressz hatásokat!
  2. csökkentsük a zsírsejtekben zajló gyulladást!
  3. növeljük a zsírbontó enzimek mennyiségét!

Csak oda lyukadunk ki most is, hogy a mozgás és a táplálkozás a megoldás!!!

De vajon hogyan lehet a sporttal és az étkezéssel csökkenteni a zsigeri zsírokat?

Következő cikkünkben ezeket is megtudhatod. Kattint ide!

Share This