fbpx

Ne feledkezz meg arról, hogy Te egy egyedi, megismételhetetlen lény vagy!

Ahogy külső tulajdonságaink, mint például a szemünk, a hajunk színe, a testalkatunk eltérnek, úgy belső tulajdonságaink is egyedi jellemzőket mutatnak. A szerveink mérete, idegrendszeri, bélrendszeri működésünk, vércsoportunk, terhelésre mutatott reakciónk, érzéseink mind különbözőek.

Miért gondoljuk mégis azt, hogy mindenkinél beválik ugyanaz a diéta, és mindenkinek egyaránt egészségesek bizonyos élelmiszerek?

A jóléti társadalmakban az emberek többsége küzd különböző civilizációs betegségekkel, és költ el milliókat betegségei kezelésére. A különböző természet közeli kultúrák teljesen eltérő étkezési szokásaikkal mindezeket a betegségeket nem ismerik.

Gondoljunk csak a kitűnő immunrendszerrel és állóképességgel rendelkező húsevő eszkimókra, vagy a százéves életkort gyakran megélő vegetáriánus őserdei kultúrákra.

Modern társadalmunk elvesztette a genetikai adottságainak megfelelő táplálkozási gyökereit.

A problémát pedig súlyosbítja, hogy egészségesnek mondott táplálkozással kapcsolatos információk özönlenek felénk sokszor teljesen egymásnak ellentmondó tartalommal.

Kezdtél már el olyan diétát, amivel a legjobb barátnőd csodás eredményeket ért el, Te pedig a fogyás és a kicsattanó energia helyett inkább fáradtabb és erőtlenebb lettél? Ráadásul magadat okoltad, hogy egy idő után nem volt elég kitartásod betartani az ajánlásokat?

Nem Te voltál a hibás!

Mindössze annyi történt, hogy a választott étkezési program nem felelt meg a Te tested paramétereinek, ugyanis ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy a másiknak is!

Ne kísérletezz az egészségeddel!

Csak azt kövesd, ami valóban Neked való!

Megoldás a problémádra a Te személyedre szabott táplálkozási módszered

Mindannyiunk szervezetének máshogy és másra van szüksége ahhoz, hogy maximális teljesítménnyel tudjon működni nap, mint nap, és túlsúly esetén szelíden, koplalás és csodabogyók nélkül váljon meg a felesleges kilóktól.

Szelíden, de nem erőfeszítések nélkül.

Az anyagcseretípus-meghatározáson alapuló táplálkozási program mindenkinél a saját szükségletei alapján ad egyénre szabott étkezési irányelveket. A modern kor egyik nagy technológiai vívmányának köszönhetően egy orvostechnikai eszköznek minősülő mérőműszer segítségével pontosan meghatározható, kinél mely élelmiszerek optimálisak és azok milyen arányú fogyasztása megfelelő.

Az anyagcseretípus-meghatározás célja, hogy megismerd tested valódi igényeit, és mindezek alapján ne egy rád erőszakolt étkezési módszert kövess, hanem értelmezve tested üzeneteit megtanulj azokkal harmóniában élni.

Amennyiben követed a genetikai sajátosságaidnak megfelelő étkezési programot

 • helyreáll tested belső egyensúlyi állapota,
 • megelőzhetővé válnak egyes betegségek,
 • erősödik az immunrendszered,
 • túljuthatsz esetleges hangulat-ingadozásokon, depresszión,
 • optimálissá válik sejtjeidben működő energiaszinted,
 • növekszik az erő és állóképességed és mindennapi vitalitásod,
 • könnyedén megtarthatod, vagy visszanyerheted optimális testtömegedet is.

Miért fontos az anyagcsere típusok szerinti besorolás?

Az emberi szervezetben sejt szinten zajló anyagcsere-folyamatok során energia keletkezik, melyet testünk az életfunkciók fenntartására fordít. Az egészségi állapot e sejt szintű biokémiai tevékenységektől függ. A sejtekben történő energiatermelés az általunk „üzemanyagként” felhasznált élelmiszerek mennyiségétől és minőségétől függ.

Az optimális szervezeti működések fenntartásához valamennyiünknek szükségünk van a különböző élelmiszerek teljes skálájára a genetikai programunk szerint különböző mértékben és arányban.

Abban is van különbség, hogy kinek mely élelmiszer ideális, mely semleges hatású és melyek azok, amit javasolt inkább ritkábban fogyasztani. Az egyéni táplálkozási szükségletet egyes egyéni érzékenységek és intoleranciák is befolyásolják.

Az élelmiszerek különböző anyagcseretípusokra gyakorolt hatását egyes kutatók immár 100 év óta vizsgálják. Nem csak az egyes népcsoportok, de az egyének igényei is nagy változatosságot mutatnak a számukra megfelelő táplálkozási szükségletek tekintetében.

Különösen igaz ez Magyarországon, ahol a népvándorlás, majd a Kárpát-medencében zajló genetikai keveredés során keletkezett egyéni sajátosságok rendkívüli sokszínűsége jellemző. Az emberek tehát egyedi tulajdonságaik alapján különböző anyagcseretípusokba sorolhatók.

 Horisan Metabolic Typing® – genetikai anyagcsere típusú táplálkozási program tehát arra a nem meglepő tényre épül, minthogy nem vagyunk egyformák.

A módszer immár 100 évnyi tudományos kutatás eredményeként született meg, és egy EVA 3000 elnevezésű orvostechnikai eszköznek minősülő mérőműszer segítségével határozza meg az egyéni paramétereket, melyet dr. Klaus D. Holzrichter német orvos és természetgyógyász fejlesztett ki.

Azon az alapvető tényen alapul, hogy különbözőek a táplálékokra adott reakcióink, így kizárólag a személyre szabott étrend hatásos.

Elsődleges célja, hogy a megfelelő táplálkozással a sejtek működése helyreálljon, egyensúlyban működjön. Ennek következménye többek között a testsúlycsökkenés, a sportolói teljesítmény növekedése, az általános közérzet javulása. Ráadásul, mivel az elfogyasztott élelmiszer hat az idegrendszerre és a hormonrendszerre, így azt is befolyásolja, hogy mennyire vagyunk lusták, motiválatlanok, depressziósak, pörgünk túl, leszünk indulatosak, veszünk el a részletekben stb., tehát a lelkiállapotunkra is hat.

Az emberek egyedi tulajdonságaik szerint különböző agyagcsere típusokba sorolhatók. Az anyagcseretípus-mérés segítségével megtudhatod, hogy mely élelmiszerek jók Neked, melyeket érdemes kerülnöd, illetve, hogy tested genetikai adottságai alapján milyen arányban ajánlott szénhidrátot, zsírt és fehérjét fogyasztanod.

A módszer a hormonális sajátosságokat is figyelembe veszi, így az is kiderül, hogy melyek a számodra kifejezetten hizlaló élelmiszerek, mert lehet, hogy elsőre meglepő módon van, aki a koffeintől vagy a csípős fűszerektől hízik, és nem a kalóriatartalomtól, hanem a hormonháztartásra gyakorolt hatásuk miatt.

4 fő tényező befolyásolja, hogy mit kell ennünk:

 • sejtszintű égetési rendszerünk,
 • az idegrendszerünk,
 • a hormonrendszerünk,
 • vércsoportunk.

Tudtad, hogy a négy faktor 96 féle anyagcseretípus kombinációt hozhat létre, mely meghatározza táplálkozási szükségletünket.

Ez a módszer NEM fogyókúra!

Az elhízás csupán egy tünet, a szervezeted egyensúlyi rendszerének kibillenése.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a túlsúly a legnagyobb problémánk, de nem ez az. A legnagyobb probléma az, hogy a nem anyagcserénknek való táplálkozásunkkal az egészségünkkel játszunk, az anyagcserénk rugalmasságával játszunk, ami egyszer csak feladja. És csak a kisebbik baj az elhízás, sokkal veszélyesebb az ezzel járó betegségek megjelenése.

A módszer célja

Ez a módszer ötvözi az orvostudomány legújabb vívmányait a legmodernebb technikai kivitelezési eljárásokkal. Segítségével olyan ismeretanyagok birtokába jutunk, amelyek segítségével megvalósítható az egyéni szükségleteknek megfelelő táplálkozás és a sajátos testalkati adottságokat figyelembe véve egyénre szabott mozgásprogram is felállítható. Az egyéni anyagcsere jellemzőid feltérképezését követően egy szaktanácsadás keretében, különböző információs segédletek kíséretében magyarázzuk el, hogyan hasznosítható ez a tudás a mindennapokban.

Az anyagcseretípusod szerint élelmiszerlistát kapsz, mely segít eligazodni az élelmiszerek számodra kedvező választékában.

A tanácsadás során a számodra ideális mozgásforma gyakorlásához is kapsz tőlünk instrukciókat.

Az első kontroll-mérést az első találkozás utáni 2. hétben javasoljuk, hogy lássuk elindult-e változás, nőtt-e az energiaszint, sikerült-e megérteni és a mindennapok részévé tenni a tanácsadás alkalmával javasoltakat, ekkor nyílik alkalom esetlegesen felmerült kérdések újbóli átbeszélésére, valamint az előzetesen kitöltött táplálkozási napló kiértékelésére is.