fbpx

Tudtad, hogy régen nem voltak kövér emberek?

Olyannyira nem, hogy ráadásul az 1880-90-es években minden cirkuszban volt látványosságnak egy-egy kövér ember, mint az ezen a képen látható. Chaunsey Morlan.

Azonban mai szemmel nézve, már nem is igazán tűnik szokatlannak, egy kórosan elhízott ember látványa.

Vajon mi az oka a jóléti társadalomban a népesség általános túlsúlyának?

Amint lehetőség adatik a bőségre, az ember túlfogyaszt. Így aztán a JÓLÉT és ezzel a fogyasztói társadalmi minőség az elhízáshoz vezet már egészen kisgyermek kortól.

Ma már az evés nem csupán táplálék, sokkal inkább örömforrás…
A kisbabák rengeteg időt töltenek azzal, hogy különböző dolgokat raknak a szájukba.

Egyfajta játék, örömforrás ez a csecsemők számára, ahogyan az első szoptatás sem csak a táplálék megszerzéséről szól a gyereknek, hanem az első emberi kapcsolat kialakulásáról is egyben. Az orális ingerlés tehát egyfajta örömforrás, amely később tudatalattivá válik. Gondoljunk csak a boldog és nagy pillanatokra az életben.

Minden nagy pillanatot az életünk során (pl. ballagás, születésnapok, évfordulók, esküvők, keresztelők) hatalmas lakomákkal ünneplünk, amelyek nem hagyományos ebédek, vagy vacsorák, inkább szimbólikus jelentőséggel bírnak.

Nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem mert ünnepelünk valamit.

Az éhínségek és a túlfogyasztás

Az emberiség történetében számos alkalommal találkozhattunk hatalmas éhinségekkel, pusztító járványokkal, háborúkkal, amelyek az alapvető szükségletek kielégítését mint a táplálkozás, alaposan megnehezítették.

A mai ember tehát ösztönösen, és tudat alatt attól tart, hogy a történelem megismétli önmagát “az étel el fog fogyni”? Valóban így lehet, hiszen a közelmúltban a covid és a háború miatt is kialakult vásárlási lázban mindenki elkezdett felhalmozni ráadásul un. alapvető élelmiszert, főleg cukrot és lisztet.

 Az elmúlt kb. 50 évben a boltokban élelmiszerek több ezer fajtája megtalálható, amelyekből mindig többet veszünk és eszünk a kelleténél.

Erre persze erősen rásegít a médiákból ránk ömlő fogyasztást gerjesztő reklám és a nagyáruházak csábító óriási áruválasztáka. Miközben csak néhány dolgot akartunk vásárolni, végül a polcok között járva, keresgélve telerakjuk a kosarunkat a pénztárig. Ismerős jelenség?

Ellentmondásos információk, eltorzult ideálok, megtévesztő reklámok

Az emberiség elhízik, amint módja lesz rá. Érdekes módon a történelem korábbi korszakaiban, amikor TBC járvány, (ami kóros soványsággal párosult) valamint az éhínségek, nehéz életkörülmények idejében a női ideált a telt, formás alak testesítette meg.

Az idő előrehaladtával, ez egyre inkább a soványabb kategória felé haladt, míg napjainkban a bőség korában a “tökéletes nő” már-már kórosan sovány.

Miközben a média azt az üzenetet sugallja, hogy “egyél, fogyassz”, ezzel párhuzamosan pedig diéták ezrei találhatóak meg az interneten, mert az ideális forma a nők számára a minél soványabb testalkat és a férfiaknál sem jöhet szóba az elhízás.

A média második üzenete tehát “legyél sovány, diétázz”. Komoly ellentmondás fedezhető itt fel, amely részben megmagyarázza a hatalmas káoszt a táplálkozásban.

Az elhízás okai
Miért hízik el valaki? A genetikai kódolás és az evolúciós fejlődés velejárója az, hogy minél nagyobb testünk legyen. Az emlősök dominanciáját gyakran a testméretük adja meg.

A nagyobb = a domináns.

A „kipárnázott” nagyobb test magabiztosságot és biztonságérzetet adhat.

Ugyanakkor a média és a környezet azt sugallja, hogy legyünk formásak, soványak így tudatosan a kövér emberek erre vágynak, azonban az evolúciós ösztön is bennünk van, amely ragaszkodik a “nagy testhez” amely megvéd, amely dominanciát és biztonságérzetet garantál.

Ezzel egyidejűleg a lelki problémák is gyakran evésben mutatkoznak meg, a szeretethiányban szenvedők gyakran a hűtőszekrény előtt találják magukat, evéssel kompenzálva a problémát, ugyanis az orális ingerlés örömforrás, és visszavezet a gyermek-anya kapcsolathoz is, a szeretet érzéséhez.

A  „mohó sapiens shopiens” kialakulásának okai

Az 1960-as évektől kezdve beszélhetünk a konkrét tömeges elhízás jelenségéről.

  • A szupermarketek megjelenése – kényelmes, rengeteg élelmiszer megtalálható (olyanok is amelyekre nincs  valóban szükségünk)
  • A hűtőszekrény – gyakorlatilag az otthoni szupermarketnek is nevezhetnénk
  • A személygépkocsi megjelenése
  • A televízió – A 60-as években az U.S.A a tv elé ült, a chips-el a kezükben, az autóval a garázsban, és ha elfogyott a chips ott volt a hűtőszekrény a többi élelem könnyű megközelítése érdekében.
  • Cukros üdítők – A Coca Cola és egyéb cukros üdítők megjelenése drasztikusan hozzájárult az elhízáshoz
  • Marketing – A minél többet fogyassz/egyél fő képviselője
  • Nagyobb mennyiségű fogyasztásra ösztönző akciók – EGYET FIZET, KETTŐT KAP

Jól megtervezett csapdába csalja az embereket a trend, a reklám, ráadásul mindezt úgy, hogy az alapvető szükségletünket és mindennapi kultúránk fontos részét, a táplálkozást fordítja ellenünk.

Összefoglalva tehát..

…a kényelem, a bőség, a genetika és az ösztönök mind-mind az elhízás felé “kényszerítenek”, míg az ideálok ennek ellenkező irányába mutatnak, amelyek szintén drasztikus és extrémen rossz irányba, az anorexia, bulímia irányába terelhetik a mai fiatalokat.

Hogyan lehet megtalálni ebben az ellentmondásos összevisszaságban az arany középutat?

Ismerd meg saját magad, anyagcserédet és kezd bele az életmódváltásba!

 

A VÁLTOZÁSHOZ VÁLTOZTATNOD KELL!

MOZOGJ HATÉKONYAN!

Ahhoz, hogy hatékonyam működjön, a szervezeted ismerned kell saját anyagcsere típusodat és tudnod kell, hogy mely élelmiszerek hatékonyak és melyek kerülendők a számodra.

A személyre szabott életmód program megkezdése előtt 10 napos méregtelenítést ajánlunk, amivel a benned lévő méreganyagok távozhatnak és már ezzel is csökkenteni tudod a szervezeted terhetit és persze a súlyodat is. A 10 nap alatt akár 3-5 kg feleslegesen felhalmozódott és lerakódott méreganyag távozhat a beleidből.

TÁPLÁLKOZZ TUDATOSAN!

A Málnáriumban kiszámoljuk a Te edzésformádhoz szükséges pulzustartományt és amennyiben igényled pulzusmérő órát is kapsz. A megemelkedett pulzus intenzív légzéssel jár, aminek hatására több oxigén kerül a szervezetedbe, ami intenzívebb anyagcserét idéz elő, így gyorsabban ég el az elfogyasztott táplálék.

A nagyobb biztonság, hatékonyság és a személyre szabottság miatt az edzéseket komplex műszeres állapotfelméréssel kezdheted el.

Share This