FONTOS! Olvasd el a recept végén a összetevők diagramot, hogy pontosan tudd mennyi szénhidrátot, zsírt, fehérjét tartalmaz a recept, mennyire ajánlott az anyagcsere típusodnak.
HOZZÁVALÓK | fehérje | szénhidrát | zsír | kcal | ||
csirkemáj | 250 | gr | 50 | 8 | 9 | 320 |
citromlé | 1 | db | 0 | 1 | 0 | 19 |
citrom vékony csíkokra vágott héja | 1 | db | 0 | 0 | 0 | 0 |
kókuszzsír, vagy olivaolaj | 65 | ml | 0 | 0 | 24 | 207 |
csirke alaplé, vagy víz | 100 | ml | 0 | 2 | 0 | 10 |
zúzott fokhagyma | 4 | gerezd | 1 | 5 | 0 | 24 |
parmezán | 25 | gr | 7 | 0 | 7 | 96 |
tejföl (1 ek) | 25 | ml | 1 | 1 | 6 | 60 |
tészta | 200 | gr | 24 | 144 | 7 | 712 |
petrezselyem | 1 | csokor | 2 | 2 | 0 | 61 |
szerecsendió | ||||||
bor, só | ||||||
4 fő részére | 85 | 163 | 53 | 1509 | ||
1 fő részére | 21 | 41 | 13 | 377 | ||
arány | 28% | 54% | 18% |
Elkészítés
Forrósítsunk fel serpenyőben egy evőkanál kókuszzsírt. A májat mindig nagyon magas hőfokon kell sütni, ha nincs nagyobb serpenyőnk, inkább több adagban készítsük el. Körülbelül 2-3 percig pirítsuk a májat. Ha megsült, szedjük ki konyhai papírtörlőre.
Az alaplét vagy vizet öntsük a serpenyőbe, és forraljuk fel. Kaparjuk fel pörzsanyagot a fakanállal. Adjuk hozzá a fokhagymát, a sajt felét, a tejfölt, a szerecsendiót, a frissen őrölt borsot, és keverjük hozzá a maradék zsiradékot. Adjunk hozzá egy kis citromlevet.
Főzzük ki a tésztát, szűrjük le.
Egy kis serpenyőben forrósítsuk fel a zsiradékot. Legyen kéznél szűrő! A vékonyra vágott citromhéjat dobjuk az zsírba, pár másodpercig süssük, majd azonnal vegyük ki.
A májat keverjük hozzá a tésztához, öntsük rá az elkészült szószt, a tetejét szórjuk meg a maradék sajttal, szórjuk meg a petrezselyemmel és a pirított citromhéjjal.
FIGYELEM! A recept fehérlisztből készült tésztával számol, ezért nagyon magas a szénhidrát tartalom, valamint a legtöbb hormontípus számára a fehérliszt nem ajánlott. Érdemes más tészta fajtával készíteni. Én a kukoricaliszt tésztákat szeretem, mert ezek ráadásul gluténmentesek.