A csicseriborsó
Talán a sokoldalú felhasználása mellett a másik két nagy előnye, hogy rostban gazdag és rendkívül magas a fehérjetartalma. Az utóbbi tulajdonsága miatt vegánoknak például szinte kötelező fogyasztani!
Ezek mellett remek vitamin- és ásványi anyag forrás: B1, B6 vitaminokban, folsavban, E és A vitaminban gazdag, illetve kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket is bőven tartalmaz.
A csicseriborsó élettanilag jótékony hatású a szervezetre.
- rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet,
- csonterősítő hatású,
- rák csökkentő tulajdonsággal is bír.
Csicseriborsós egytálétel
HOZZÁVALÓK |
fehérje |
szénhidrát | zsír |
kcal |
||
konzerv csicseriborsó |
530 |
gr |
27 | 69 | 2 |
403 |
datolya paradicsom (6 szem) |
80 |
gr |
1 | 3 | 0 |
18 |
szalonna |
50 |
gr |
2 | 0 | 43 |
407 |
fokhagyma |
2 |
gerezd |
1 | 3 | 0 |
12 |
pörkölt, vagy paprikás krumpli alaplé |
1 |
adag |
4 | 1 | 6 |
72 |
kakukkfű |
0 |
0 | 0 |
0 |
||
petrezselyem |
1 |
csokor |
2 |
2 | 0 |
61 |
4 fő részére |
37 |
78 | 51 |
973 |
||
1 fő részére |
9 |
20 | 13 |
243 |
||
arány |
22% |
47% | 31% |
|
Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük egy tepsiben.
Hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymát is, keverünk rajta egyet.
Majd hozzáöntjük a lecsepegtetett csicseriborsót, végül a paradicsom negyedeket.
Felöntjük alaplével, kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 8-10 percig főzzük közepes lángon, fedő nem kell rá. Néha megkeverjük. Ha nagyon besűrűsödne, pótoljuk alatta a levet, de nem kell, hogy a végén leveses maradjon.
Csak az utolsó percekben adjuk hozzá az aprított petrezselymet.
PRAKTIKUS ÖTLETEK:
- Mindig van a mélyhűtőben kiporciózva, felaprítva petrezselyem, így ilyenkor nagyon jó, hogy nem kell azzal is pepecselni.
- Alapleveket is érdemes eltenni a fagyóba, remek ízt ad az ételeknek.
- Szalonna helyett lehet kolbászt is használni, sőt, akár virslit is, bár ez utóbbi esetében a megfelelő zsiradék pótlásáról gondoskodjunk. De akár apróra vágott, lepirított csirkemell kockákkal is elkészíthetjük.
FIGYELEM!
Szalonna nélkül is készíthető vegetáriánus, vagy vega receptként.
A csicseriborsó fehérjetartalma magas, ezért ajánlott vega vagy vegetáriánus étrendbe is.
Csicseriborsó felhasználási javaslatok:
- általában hummuszként ismerjük.
- nagyon egészséges zöldségekkel mártogatva a csicserikrém,
- falafelt, vagyis csicserifasirtot is készíthetünk belőle,
- nasinak is érdemes a csicseriborsóra gondolni: fantáziadúsan lehet fűszerezni a kis csicserigolyókat, majd bedobni a sütőbe, és finom, ropogós rágcsát kapunk.
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!