Biztos Te is tele vagy teendőkkel hétköznap, estére meg már nincs időd, vagy erőd edzeni, így lehet, hogy kevesebbszer jutsz el az edzőterembe, mint szeretnéd. És ha egyszer eljutottál, akkor beleadsz apait, anyait, hogy behozd a lemaradást, és addig kínzod magad, míg patakokban nem folyik rólad a víz, és még az se érdekel, hogy másnap olyan izomlázad lesz, hogy felállni se tudsz.

De vajon tényleg csak akkor ér valamit az edzésed, ha meg is izzadsz?

Az edzés közbeni izzadás elégedettséggel tölthet el, mert úgy érzed, hogy biztos jól megdolgoztatod magad, azért izzadsz, és mivel jól megdolgoztatod magad, biztos, hogy sokkal több kalóriát égetsz. Azonban az izzadás és az edzés nem feltétlen járnak kéz a kézben. Az igazság, hogy egyáltalán nincs összefüggés az izzadás mennyisége és az elégetett kalóriák között. Nem feltétlen azért izzadsz, mert keményen edzel, hanem azért, mert a tested kezd túlmelegedni, és így próbálja hűteni magát.

Azt, hogy a tested mennyire izzad több tényező is befolyásolja. Az egyik alapvető dolog a helyiség hőmérséklete, ahol edzel. Ha meleg van a teremben, akkor akár edzés nélkül is elkezdhetsz izzadni.

Ezen kívül a genetikád is beleszólhat. Van, aki nagyon izzadós fajta, és szinte folyamatosan izzad.

Az étkezésed is befolyásolhatja. Értelemszerűen, ha nincs mit kiizzadni, akkor nem nagyon fogsz izzadni, tehát ha sok vizet iszol, könnyebben fogsz izzadni, mintha már a kiszáradás küszöbén vagy. De nem  csak a folyadék számít. A fehérje dús étrend is hozzájárul az izzadáshoz. A fehérje emésztése közben rengeteg hő szabadul fel, így belülről fűt.

Miért nem izzadsz edzés alatt?

Erre több magyarázat is lehet. 

Az egyik legveszélyesebb, ha ki vagy száradva, így nincs elég folyadék a testedben. Ha nem tudsz izzadni, akkor a tested túlhevülhet, szédülhetsz, de akár el is ájulhatsz.

Ha ismerősöddel edzel, és azt látod, hogy ugyanattól a gyakorlattól róla szakad a víz, Te meg csak meg se izzadsz az se feltétlenül rossz. Lehet, hogy ő izzadós fajta, vagy akár csak gyengébb kondícióban van. Lehet, hogy egy olyan gyakorlat, ami neked meg se kottyan, neki kemény fizikai kihívást jelent, és jobban megemeli a testhőmérsékletét, ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy Te kevesebb kalóriát égetsz.

Szóval megállapítható, hogy pusztán az izzadást figyelni, mint az edzés minőségét nem jó. Nagyon sok dolog befolyásolja az izzadásod. Ha szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyire keményen edzel, akkor a pulzusszámodat figyeld. Ha az edzés során a pulzusod a megfelelő tartományban van, akkor tudod, hogy jól csinálod, amit csinálsz.

forrás: https://peakshop.hu