Sokan úgy gondolják, hogy a kardió edzés, pl. a gyaloglás, futás elegendő az egészségmegőrzéshez és a zsírégetéshez. Arról nem is beszélve, hogy  háztartási munkát, vagy a kertészkedést is elegendő testmozgásnak gondolják sokan.

Azzal nincsenek tisztában, hogy az izomszövetek fokozatos leépülése a testzsír felhalmozódásához és krónikus betegségek kialakulásához vezet. Az erősítő edzés jelentősége nem annyira közismert.

Ugyanakkor azt is elfeledjük a sok általános ajánlás mellett, hogy bizony nem vagyunk egyformák, így személyre szabva kell megvizsgálni, hogy kinek milyen edzésforma az ideális.

Nézzük először az általános igazságokat az edzés két fő típusa, a kardió és izomerősítő edzésforma között.

A kardió edzés olyan edzésforma, amely során a megnövekedett pulzus és oxigén használat mellett végzünk valamilyen fizikai tevékenységet. 

A Málnárium edzésprogram hidraulikus gépeken végzett köredzés, ahol 33 másodpercenként váltakozva kell edzeni dobogókon és gépeken. Egy felsőtest erősítő gép után egy regeneráló dobogó  következik, utána egy alsótest erősítő gép, majd ismét egy regeneráló dobogó. Így a pihentető dobogós gyakorlat és az intenzív gépes gyakorlatokat váltakozva 33 percig kell végezni, ezzel a teljes test szinte minden izomzatát átmozgatjuk egy edzés alatt – minden gépen 4 alkalommal edzhetünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy elegendő-e mindössze 33 másodpercig dolgozni egy-egy gépen?

Az izmok általában éppen 30-40 másodpercig képesek „sprintelni”, maximális intenzitással működni, mielőtt kimerülnének, tehát amennyiben az erőnlétednek megfelelően a lehető legintenzívebben dolgozol az adott gépen, akkor nem is leszel képes hosszabb ideig megmozgatni azt.

Az erősítő edzés a Málnárium női fitnesz fontos eleme, mivel a valódi erősítés azt jelenti az izom számára, hogy olyan ellenállást kell leküzdenie, amihez nincs hozzászokva. Az ellenállással szemben végzett folyamatos és kitartó munka elősegíti, hogy az izomzat erős és kemény legyen. 

A Málnárium intervall edzés a kulcsa a rövid idő alatt elérhető eredményeknek, mivel ez segíti az izomzat fejlődését. Amíg a kardió edzéssel csupán kalóriákat égetünk és csökkentjük a testzsírt, a hidraulikus ellenállással végzett erősítő edzés feszesebbé teszi az izmokat és így formálja az alakot. Minél több izmod van, annál több kalóriát égetsz nyugalmi helyzetben is. 

A korunk előrehaladásával egyre több negatív hatás ér bennünket. Például 40 fölött a legtöbb ember évente kb. fél kiló izomszövetet veszít. Ezáltal kevesebb kalóriát éget el és túlsúlyt halmoz fel. Az erősítő edzés segít visszafordítani ezt a korral járó folyamatot, elősegíti az izomszövetek megőrzését vagy új izmok építését, amellyel csökkenthetjük a testzsírt.

Már néhány hét edzés után érezhető, ahogy az egykor petyhüdt testrészek egyre keményebbek lesznek. Lehetséges, hogy ez a változás nem jelent testsúlycsökkenést, de a ruhaméret csökkenését eredményezheti, míg javul a testkép és magabiztossá tesz.

Előbb-utóbb pedig elindul a súly fogyás is, aminek végre örülhetsz, mert a mérleg is azt mutatja, amit szeretnél.