fbpx

Az AREPA lepénykék még spanyol hódítók előtti időből valók, igazi szegények étele volt, és ahol nem termett meg a gabona, csak a kukorica, ott vált igazán elterjedtté, hiszen tökéletes kenyérpótló. A kukoricás lepényeket többnyire kiolajozott serpenyőben sütik vagy grillen, gyakran töltik avokádóval, paradicsomos salsával, de csirkés változata is van, szóval ezer módon használható, akár egy kisebb pita.

Az arepa nagy előnye, hogy GLUTÉNMENTES, nem kell pihentetni, villámgyorsan elkészül, és a kukoricaliszt kimondottan pénztárcabarát alapanyag. Nagyon finom, belül puha, kívül kicsit ropogósra sül, frissen, még melegen a legfinomabb, de át is süthetjük még egy kicsit betöltés után… Csipegetni, vendégvárónak vagy csak sima kenyérpótlónak is tökéletes!

Ez a recept az alapanyagai miatt természetesen szénhidrátban gazdag eledel. Mindössze 20 %-ban tartalmaz zsírt és fehérjét, de természetesen figyelembe kell venni az étkezésnél a többi hozzávalót, amivel töltöd, vagy eszed. Az avokádó töltelék például jelentősen megnöveli a zsír arányt. Minden esetben érdemes a többi hozzávalót is számba venni az arányaid betartásához.

Hozzávalók:

  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 4 dl langyos víz
  • teáskanálnyi só
  • 2 evőkanál olívaolaj + pár csepp a sütéshez

Elkészítés: A langyos vizet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, a kukoricalisztet hozzáadjuk, és kézzel összedolgozzuk, amíg elválik az edény falától, és puha, jól formázható lesz, majd hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat, és ezzel is összedolgozzuk. Maréknyi adagokat szaggatunk belőle, gombóccá formázzuk, majd lelapogatjuk kb. 1 centis lepénykékké.

Egy serpenyőt felforrósítunk, szilikonos ecsettel kikenjük olajjal, majd a kukoricakenyereket oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük, amíg egy picit pirulni kezd.

Ha szeretnénk megtölteni, picit hagyjuk hűlni, majd lapjában bevágjuk, és ízlés szerint belepakolunk sajtot, zöldséget, falatokra tépkedett csirkehúst, de a tetejére is halmozhatjuk, vagy csak sima fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Az alapanyagok természetesen ízlés szerint még bővíthetők, például éppen kukoricaszemekkel, vagy kaliforniai paprika darabokkal is.

Forrás: www.cookta.hu