fbpx

Hogyan függ össze a prosztata probléma az alkoholfogyasztással és mi köze ennek a novemberhez?

Bár az utóbbi időben nincs előtérben, de a november hónapot száraz novembernek is hívták egy időben és igyekeztek alkoholmentessé tenni legalább ezt a hónapot. Nem is rossz ötlet a férfiak egészségét és az alkoholmentességet összekapcsolni.

 Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A prosztata rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított, de…..

egy 2016-os felmérés alapján azonban azoknak a férfiaknak, akik fogyasztanak alkoholt, sokkal nagyobb esélye van a prosztatarák kialakulására, mint azoknak, akik tartózkodnak tőle. A daganat kockázatának mértéke egyenes arányban volt az alkoholbevitellel.

Egy 2018-as kutatás alapján pedig a fiatalkori alkoholfogyasztás kihatással van a prosztatarák szövettani altípusára. Fiatalkorban nagyobb mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás után a daganatot rosszabb prognózisúnak találták.

Mindenesetre az egészséges életmód segít a gyógyulásban. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű pihenés elengedhetetlen. Az egészséges életmódhoz pedig a mérsékelt alkoholfogyasztás is hozzátartozik.

Arról nem is beszélve, hogy milyen fantasztikus érzés, ha egy elhatározásunkat, fogadalmunkat be tudjuk tartani, úgyhogy itt egy lehetőség örömet és büszkeséget okozni önmagunknak azzal, hogy egy hónapig nem iszunk alkoholt!

 

KIHÍVÁSRA FEL!!!