fbpx

Tekintettel arra, hogy a Málnárium klub nem csupán egy női fitnesz terem, hanem „TÖBB, MINT FITNESZ”, ezért fontosnak tartom, hogy a szűken vett mozgás mellett foglalkozzunk a lélekkel is, ami az én hitem szerint szoros kapcsolatban álla a testünk működésével.

Rendszeresen találkozunk az állapotfelmérések és havi kontrollok alkalmával különböző mozgásszervi betegségekkel, amik sokszor meg is akadályozzák az egyébként lelkes vendégünk csatlakozását a rendszeres edzéseinkhez.

A derékfájás, térd és gerincproblémák állandó „vendégeink”. De vajon belegondolunk-e abba, hogy az orvosi segítség mellett szükségünk lenne saját önismeretre, arra, hogy átgondoljuk milyen lelki nehézségek okozhatják testi tüneteinket.

Úgy gondolom és sok évtizedes saját tapasztalatom is az, hogy érdemes mélyebben átgondolni lelki működésünk testi kapcsolódásait, és nem csupán a külső orvosi segítségre támaszkodva gyógyulást remélni.

TE IS TEHETSZ MAGADÉRT! Sőt, csak Te tehetsz magad gyógyulásáért. 

 1. egészségügyi szaksegítség
 2. önismeret testi, lelki szinten
 3. rendszeres mozgás

 A természeti népek még ösztönösen érezték-értették testük jelzéseinek üzenetét, és tudták, min is kell változtatniuk… Nekünk is jót tesz, ha tisztában vagyunk betegségeink, panaszaink jelentésével, azaz testünk üzeneteinek szimbólumrendszerével!

A mozgás az élet egyik mutatója. A mozgásszervi betegségek az aktivitással és a passzivitással, vagyis a mozgással és a mozdulatlansággal függenek össze.

A tartás és a mozgás szimbólumai

Az izmok az akaraterőről és az erőkifejtési képességről árulkodnak, a csontok, porcok és ízületek a tartás és az alázat – mértéktartás -, valamint a kapcsolati biztonság egyensúlyát mutatják. Az ember külső tartása a belső szilárdságát tükrözi. A hátgerinc tesz egyenessé és mozgékonnyá bennünket, és rugalmas tartást kölcsönöz. A legtöbb embert kisgyermekkora óta arra nevelik, hogy egyenesen tartsa magát.

A társadalomba való beilleszkedés során aránytalanul nagy hangsúly helyeződik a külső tartásra, miközben a belső tartást leplezni kell. Ha ránézünk valakire, azonnal ösztönösen érezzük, hogy azonosul-e a külső tartásával, vagy pedig reá erőltettek egy pózt. A természetes és egyértelmű tartás az illető felvállalt tulajdonságairól árulkodik, a természetellenesen elváltoztatott pózban viszont az ember letagadott árnyékoldala érhető tetten.

A gerinc betegségei

A gerincoszlop csigolyáit porckorongok választják el egymástól. Rendkívül nagy nyomás nehezedik rájuk, ám ezt rugalmas elrendezésüknek köszönhetően általában jól viselik. Gond akkor lesz, ha az ember túl nagy súlyokat cipel, és észre sem veszi, vagy legyint rá. A gerincproblémák mögött mindig teljesítménykényszer áll, aminek első számú mozgatórugója az a feltételezés, hogy senki sem fogad el minket pusztán olyannak, amilyenek vagyunk.

Kifelé nagyszerűnek, rátermettnek akarunk látszódni, és ezzel palástoljuk elterebélyesedett kisebbrendűségi érzésünket, amivel már a szüleink mellett is küzdöttünk. Ha valaki sokáig hajszol egy elérhetetlen teljesítményideált, lélekben megmerevedik, és megmerevíti a gerincét is, aminek a porckorongok látják kárát. Az ilyen léleknek ugyanaz a terápiája, mint a gerincnek: jól irányzott, erős rántás, vagyis helyrebillentés az arany középút felé.

 • Ha a porckorongok valamilyen oknál fogva degenerálódnak, porckorongsérv is kialakulhat, ami súlyosabb esetben ülőidegzsábához, isiászhoz, bénuláshoz vezethet.
 • A sérv mindig megerőltetés következménye. Fel kellene ismernünk, hogy testünknek és lelkünknek szüksége van az aktivitás és a pihenés váltakozására, ahogy az ébrenlétre és az alvásra is.
 • A gerincferdülésnél is fokozott megfelelési kényszer mutatkozik meg. Az érintett személy – akár kisgyerek is – be akarja bizonyítani, hogy többet bír, mint amennyire alkalmasnak találják, nem riad vissza semmitől, de közben legbelül bizonytalan és félénk, ezért több megértésre, pátyolgatásra lenne szüksége.
 • A nyaki spondylosis (csigolyák elmeszesedés) főleg az időskorra jellemző. A gerincvelői idegekre nyomás nehezedik, így tartáshiba, mozgási nehézség, izomgyengeség, végtagzsibbadás alakulhat ki. Ebben az esetben az a kérdés, hogy az érintett milyen rugalmassággal vagy merevséggel reagál váratlan helyzetekre, változásokra és mennyire hajlamos a lelki-tudati beszűkülésre.
 • Ugyanilyen gyökere van a meszesedésnek: valamely életterületünk, vagy épp az életfelfogásunk éppúgy megkövül, mint a gerincünk egy szakasza. A páciens elnyomta magában a kellő hajlékonyságot és alkalmazkodóképességet.

 

FOLYTATJUK! Figyeld a cikkeinket a témában!

 • A csontritkulás
 • Csontsérülések
 • Ízületi problémák
 • Köszvény – elfogadás, szeretet
 • Az izmok működésének zavarai
 • A kontrollálhatatlan mozgások
 • Tikkek
 • Erőfogytán
 • Rándulások és ficamok

Forrás: www.egeszsegtar.hu Heinisch Mónika

Share This