fbpx

A DIABETES világnapja alkalmából egy fantasztikus MAGYAR találmányról számolunk be, ami forradalmasította az inzulininjekció napi beadását. Bizonyára sokak számára ismert, hogy a cukorbetegségben szenvedők a szénhidrátok feldolgozása érdekében az inzulint gyógyszeres terápiával, és/vagy szúrással, vagyis rendszeres öninjekciózással juttatják a szervezetükbe. Ez a módszer évtizedeken keresztül egy rendkívül kellemetlen és kényelmetlen megoldás volt, ami ráadásul súlyos szöveti roncsolódást okozott a szúrások helyén.

A legegyszerűbb persze az lenne, ha az inzulint szájon át lehetne bevenni. Sajnos azonban ez nem működik, mivel az inzulin fehérje természetű anyag lévén, az erősen savas közegű gyomorban lebomlik.  A könnyen kezelhető tűnélküli injekciós adagolót egy magyar származású kanadai feltaláló, Lindmayer István fejlesztett ki.

A tű nélküli injekciós tűvel a gyógyszer nagy hatásfokkal, fájdalommentesen adható be a betegnek. Az oltóanyagot egy előre megtöltött, egy vastagabb töltőtollra emlékeztető a készülékben elhelyezett kapszulából lehet bejuttatni a szervezetbe. A készülék az összetett rugórendszer segítségével, egy olyan fúvókán át, amelynek átmérője a legkisebb injekciós tű átmérőjének egyötöde, 400 kilométer/óra sebességgel lövi be a hatóanyagot a bőr alá, ahol az nagy felületen szétterjedve, rendkívül gyorsan fel tud szívódni a hajszálerekben. Az oltóanyag beadása csupán fél másodpercet vesz igénybe, és nem is lehet érezni. A vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb sérülést okoz, mint egy vékony injekciós tű. Amíg a tűvel való bevitelnél egy kb. 1 cm átmérőjű gömb keletkezik, és onnan szívódik fel a bevitt anyag, az új szerkezettel 3 cm széles részen terül el, és az anyag szétporlad a bőr alatt. Ezért a felszívódása is lényegesen gyorsabb és hatásosabb. Természetesen Lindmayer István találmányát azóta továbbfejlesztették és korszerűsítették, de az alapötlet ennél a találmánynál is egy kiváló magyar koponyájában született meg. Legyünk tehát büszkék azokra a kiváló koponyákra, akik magyarként fedeztek fel világszerte széles körben használt dolgokat. Te hány ilyen magyar találmányt tudsz felsorolni?

Share This