fbpx
A Málnárium klubok vendégeinek egy része már abban az életkorban van, amikor bizony a csontritkulás gyakori egészségügyi probléma.

A csontritkulás a magyar lakosság 10 %-át érinti. Te is köztük vagy?

Szerencsére már sok helyről hallhatjuk, hogy a rendszeres izomerősítő mozgás jótékony hatással van a csontbontó folyamatok lassítására és az izomerő, rugalmasság, mozgáskoordináció javítására. Ezekkel a képességekkel jelentősen csökken a csonttörések kockázata. Ehhez komplex edzésprogramra van szükség amely tartalmaz állóképességi elemeket és erősítő gyakorlatokat is.

Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy ne csak a testünkkel, hanem annak lelki hátterével is foglalkozzunk.

Mi lehet a csontritkulás lelki háttere a női életben?

Sok középkorú nő rádöbben, hogy alig voltak saját céljai az életében, csak másokért élt és küzdött. Miután a családban egyre kevésbé van szükség a gondoskodására, kezdi haszontalannak érezni magát, és csökken a tartása. Ha ez a céltalanság az időskorig fennáll, és elmagányosodással párosul, a csontritkulás súlyos mértéket ölthet. Az ilyen betegnek rá kell jönnie, hogy az “önszenvedtető” magatartással a külvilágból akar több figyelmet, törődést, elismerést kicsikarni, miközben az élet valamely területén még hasznossá tehetné magát, és találhatna saját célokat, amelyekért a körülményektől függetlenül lelkesedni tud.

Érdemes elgondolkodni a saját életünk hasonló problémáival. Valóban vannak-e ilyen érzéseink?

A Málnárium klubban ugyan egyéni életcélok kitűzésében kevésbé tudunk segíteni, de ha rendszeresen jársz hozzánk edzeni, megígérjük, hogy a hiányzó törődést, elismerést, dicséreteket biztosan fogsz kapni az edzőktől, mentoroktól.

 

Share This