Ugye Te is így vagy ezzel!
Én viszont most megtapasztaltam, hogy a TILOS szó valóban engem is leblokkolt.
Mire gondolok?
A Nemzetközi Rákelleni Világnap arra emlékeztetett, hogy bejelentkezzek kolonoszkópiára, vagyis vastagbél szűrésre. A vizsgálat előtt majd komoly diétát kell betartanom, hogy a bélrendszer kitisztuljon. Ehhez kaptam egy hosszú listát, hogy mit nem ehetek akkor majd pár napig.
Nagyon meglepődtem magamon, mert teljesen leblokkolt a tiltás, úgy ahogy nap mint nap tapasztalom ugyanezt a vendégeimnél, akik megkapják tőlem a kerülendő élelmiszereik listáját.
„Akkor most mit ehetek, ha ezeket nem?” – gondoltam elsőre ijedten.
De aztán újra átnéztem és rájöttem, hogy ezeket egyébként is viszonylag ritkán eszem, úgyhogy nincs is okom a pánikra.
Viszont elgondolkodtatott a helyzet, hogyan tudok ebben a blokkolás feloldásban segíteni a vendégeimnek, akik elindultak az életmód váltás útján.
A MEGOLDÁS!
- Megtanítom őket tudatosan táplálkozni és kreatívan ételt készíteni.
- Létrehozok egy facebook fórumot, ahol egymást segíthetjük recept ötletekkel, kreatív ételkészítéssel.
Számomra a főzés, ételkészítés örömteli és kreatív tevékenység. Élvezem kitalálni az ételeket azokból az alapanyagokból, amiket éppen itthon találok.
De azt látom, hogy sok nő számára pont ellenkezőleg, nyűg a háztartásnak ez a része, és nem talál benne örömet. Pedig alkotás ez a javából.
Az én nagyim arra tanított, hogy nem nagy dolog a vendéglátás, ha tudsz előre készülni, bevásárolni, de igazi háziasszony akkor leszel, ha a „semmiből” varázsolsz lakomát a váratlan vendégeid számára.
Innen jött egy új ötlet:
Játszunk kreatív főzőcskét!
Kezdjük úgy, hogy megadok 3-5 alapanyagot, írok hozzá egy receptet és meghívok 2 ismerőst, hogy készítsen, keressen hozzá ő is új receptet és ossza meg velünk! Majd hívjon meg ő is még két ismerősét ugyanerre a feladatra.
A szabály szerint az alapfűszerek nem számítanak az alapanyagokhoz, azt feltételezve, hogy ezek mindig vannak minden kamrában, háztartásban.
Igyekezzünk korszerű alapanyagokkal főzni!
Ha beindul a játék, akkor várhatóan rengeteg étel ötlet kerülhet elő, amikkel segíthetünk egymásnak az „ijesztő” leszűkített diéta változatossá tételében, az életmódváltás betartásában és megkönnyítésében.
A játék folyamán keletkező receteket összegyűjtöm és a kcal értékkel, valamint a fehérje-zsír-szénhidrát arányokkal kiegészítve felrakom a https://malnarium-vac.hu/cikkek2/receptajanlo oldalra, ahol bárki elérheti.
Példaként az alábbi alapanyagokból az alábbi ételeket lehet elkészíteni, de valószínűleg Neked is van még további ötleted
- csirkemell filé
- leveszöldség (répa, fehérrépa, zeller, karalábé)
- hagyma
- basmati rizs
A fűszerek és a zsiradék alap a kamrádban, ugye?
Íme 10 ötlet, amiket megtalálsz a www.malnarium.hu oldalon a receptek között.
- Zöldséges rizseshús
- Bácskai rizseshús
- Ázsiai pirított zöldséges rizses csirke
- Zöldségleves + sült csirkemell + párolt rizs
- Rántott csirke zöldséges rizzsel
- Zöldségekkel töltött csirkemell tekercs rizzsel
- Hagymaleves + paprikás csirke, rizs
- Csirkemell sült zöldségekkel és rizzsel
- Mézes, mustáros csirkemell currys rizzsel, sült zöldségekkel
- Pecsenye csirkemell vele sült zöldségekkel, párolt rizzsel
- Csirke fasírt sült vagy párolt zöldségekkel, rizzsel
- Házi csirke felvágott
- Házi zöldséges csirkefelvágottMár csak az a kérdés, hogy a fenti receptek fehérje vagy szénhidrát típusok számára készültek-e?
Meglepő, de mindkét típus számára mindegyik kiváló lehet a megfelelő arányokkal, úgyhogy mind a 10 ételt elkészítettem mindkét alap típus számára 500 kcal-val és fehérje típusok számára 40-30-30, szénhidrát típusok számára pedig 25-15-60 %-os arányokkal (fehérje-zsír-szánhidrát).
Hamarosan sorban megosztom veletek a recepteket.