fbpx

Vajon jót tesz-e a nőknek az erősítő edzés?

Ha lenne egy olyan varázsszer – egy kis csodát tevő valami, ami segítene abban, hogy lefogyjál, vagy alakítsd a saját tested és csökkentsd a súlyos betegségek kockázatát, használnád? Természetesen igen! Tulajdonképpen ez a lehetőség már létezik: A Málnárium edzés megadja nekünk ezeket az előnyöket, sőt ennél többet. Az erősítőtréningre, izomerősítésre összpontosít, és minden egyes erősítő edzés alkalmával sokat teszel az egészségedért.

1. ALAKFORMÁLÁS

Segít az izomépítésben, és minél több izmod van, annál több kalóriát égetsz el. Egy felmérés szerint 12 hét intervall köredzés után a nők 15%-al több kalóriát égettek el naponta,  még akkor is, amikor csak ültek, mint mielőtt elkezdték volna az edzést.  Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nő naponta 300 extra kalóriával többet fogyaszthat a rendszeres edzés mellett anélkül, hogy hízna.  Persze ez nem jelenti azt, hogy többet kell enni. Ha megmarad a szokásos étrended, akkor az edzés során kilókat fogsz veszíteni. Ha az erősítőtréning során leadsz a súlyodból, a szervezeted az izomszövetekre fog összpontosítani, ami több zsír elégetéséhez vezet. Plusz, ha megóvód  az izomtömeged fogyás közben, nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy elérd a súlycsökkenéssel kapcsolatos céljaidat és ezt meg is őrizd.

2. ÉVEKET FIATALODHATSZ.

Körülbelül 40 éves korunk után évente fél kilogramm izomtömeget vesztünk, ami csökkenti a kalóriaégetést és növeli az esélyét annak, hogy súlyban gyarapodjunk. A Málnárium hidraulikus gépeken történő erősítő tréning segít abban, hogy visszafordítsd az öregedési folyamatot azáltal, hogy megőrzöd izmaidat, vagy éppen új izmokat építesz, amik segítenek a testzsírod csökkenésében.

3. Vége a „magam alatt vagyok” napoknak.

Amikor erősítő tréningen veszel részt, a testedről alkotott kép javul. Ez azért van, mert az erősítő tréning eredménye sokkal szembetűnőbb, mint a kardió edzésé. Csak néhány hét kell ahhoz, hogy lásd azon izmaid feszességét, amelyek máskor petyhüdtek szoktak lenni, vagy többször tudod megismételni a gyakorlatokat, mint az edzés kezdetén – mindezek a tényezők jobb hangulatot keltenek. A jobb fizikai kondícióval rendelkező nőknek nagyobb az önbecsülése. Így, az erősítőtréning segít a depressziós állapotokban és hatékonyabb, mint egy gyógyszeres kezelés. Ha egy nehéz heted volt, akkor frissítsd fel az erőd.

4. ERŐSÍTSD MEG CSONTJAIDAT!

A harmincas éveink közepe táján szervezetünk elveszíti azt a képességét, hogy a csontokat spontán építse. Ezért segítenünk kell valamilyen módon, mert  ha ezt nem tesszük, akkor fennáll az oszteoporozis (csontritkulás) megjelenésének  kockázata, amitől a csontok elvékonyodnak és törékenyekké válnak. Az erősítő tréning a legjobb módja annak, hogy csontjainkat az átépülésre ösztönözzük. Ez nagyon fontos egész életünk során, de a menopauza beállása után különösen. 35 év után a csont természetes átépülési képessége elkezd lassulni. Az ösztrogén szint csökkenésével gyorsabb lesz a csontfelszívódás, mint a csontnövekedés. Az erősítőtréning megfordítja ezt a folyamatot, nemcsak leállítja a felszívódást, de tulajdonképpen meg is erősíti csontjainkat.  Az ésszerű magyarázat erre az, hogy az erősítő edzés serkenti a csont körüli izmokat, ezáltal fokozza a csontsűrűsödést a menopauza után is.  Természetesen, önmagában az erősítőtréning nem elegendő az oszteoporozis megelőzésében. Ajánlott napi 1000 – 1500 milligramm csonterősítő kalciumot fogyasztása is.

5. Megnyered a harcot az első számú gyilkos ellen. 

Bár a mellráknak szentelnek  több helyet a sajtóban, a nők  első számú gyilkosa a szívbetegség. Az erősítőtréning bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és az artériák eldugulását okozó „rossz” koleszterint (LDL), míg növeli a „jó” koleszterint, ami jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A közelmúltban végzett tanulmányok megállapították, hogy azoknál, akik erősítőtréninget végeznek 23%-al csökken a szív megbetegedésének kockázata

6. Csökkented a rák megbetegedések kockázatát. 

A halált okozó betegségek közül a vastagbélrák, a tüdő és a mellrák a leggyakoribb a nők sorában a fejlett országokban. Habár nem minden szakértő ért ezzel egyet, mégis sok kutató úgy véli, hogy az erősítőtréning csökkentheti a rák kialakulásának  kockázatát. Az erősítőtréning növeli a táplálék áthaladásának a sebességét a gyomor-béltraktuson keresztül, ezért csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát. Az aerobikedzésnek is jó a hatása, de úgy tűnik, hogy az erősítőtréning sokkal hatékonyabb. A kutatók nem tudják még, hogy miért, de lehetséges, hogy azért mert az erősítőtréning végzése közben valóban összehúzni és stabilizálni kell a hasizmokat.

7. Alacsonyan tartod a vércukorszinted.

A 2-es típusú cukorbetegség, korunk fenyegető „járványa”. Elhízáshoz vezet, növeli a koleszterin szintet és a vérnyomást, súlyos szervi megbetegedéseket okoz, beleértve a szívinfarktust, a vakságot és a végtagok amputálását. A szakértők jóslata szerint 30 éven belül minden 3-ik személy ebben a betegségben fog szenvedni. A cukorbetegség akkor jelenik meg, amikor az izmok nem tudják átdolgozni a vérben lévő összes glükózt (cukor), szóval nem kapják meg a megfelelő üzemanyagot. Legújabb kutatások szerint az erősítő tréning során az izmok hatékonyabban tudják felhasználni a cukrot, így a vércukorszint is szabályozottabb lesz, ami csökkenti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Abban az esetben, ha már jelen van ez a betegség, az erősítő tréning óriási előnyt kínál. Egy tanulmány során 62 személyt vizsgáltak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. 4 hónap elteltével az erősítő edzést végzők 42%-a csökkenthette a cukorbetegség elleni gyógyszeradagot, míg az ülő életmódot folytató személyek közül 42%-nál éppen növelni kellett.

8. Csökkentsd a  térd fájdalmakat!

Egy felmérés során kiderült, hogy 4 hónap erősítőtréning után az oszteoporozissal rendelkező nők esetében 43%-al csökkent a térdükben jelentkező fájdalom. Tehát, ennyivel javították a fájdalommentes mozgásképességüket, mivel megerősítették a térd körüli izmaikat. A reumabetegségben szenvedőket hasonlóképpen segítette az erősítőtréning.

Remélem már nem kételkedsz és azonnal jelentkezel állapotfelmérésre a Málnárium klubba!

 

 

Időpontfoglalás Vác

Időpontfoglalás elküldése
Share This