fbpx

A magyar farsangi ünnepkör szokásainak középkori gyökerei vannak, évszázadok óta a nagy tél végi mulatságok ideje. Vízkereszttől, január 6-tól Hamvazószerdáig tart, ez a nap az idei évben március 2. Utána következik a negyven napos Nagyböjti időszak. A húsvéti ünnepekre való előkészület ideje. Megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés. Ez az időszak un. mozgó ünnepi időszak mivel a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

Az idei Húsvét időpontja: április 17.

FARSANG az udvarlás, a szerelem- és termékenység-varázslás, a menyegzők és a gonosz- és tél űzés mulatságos ideje.

Farsang farka az utolsó hétvége, ami az utolsó alkalom a mulatságra. Egykoron nem is maradt ki senki a farsangi időszakot lezáró háromnapos – farsangvasárnap, hétfő, húshagyó kedd – dőzsölésből!

Ez a Téltemetés időpontja. Ilyenkor hatalmas máglyára rakják a kisze-bábot, mindenki feltűzi az elégetni kívánt rosszat, s máglyahalálra ítélik a betegséget, szegénységet, rossz időt, rossz jegyeket.  Dalolni, táncolni azonban csak éjfélig szabad. Régen azt tartották, hogy aki ilyenkor nem hagyta abba a munkát és nem múlatta ki magát eléggé, az később – különösen aratáskor – lusta, tehetetlen lett. A farsang volt a nagy lakodalmazások ideje. Ezután már kezdődtek a tavaszi munkák, és nem igen maradt idő a mulatozásra.

HÚSHAGYÓ KEDD – március 1.- a régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtti nap, amikor el kellett fogyasztani az utolsó húsételeket, ezt követően a háziasszonyok a főzőedényeket a szokásosnál is alaposabban mosták el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a hamvazószerdával kezdődő nagyböjt ételeibe.

HAMVAZÓSZERDÁN – március 2.- szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnap barkáinak hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

TORKOS CSÜTÖRTÖK – március 3.- újra a bőséges zabálás ideje, amiben van némi ellentmondás, de a mai hagyományok korábbi valós magyar néphagyományokra épülnek ellentétben a német, olasz és egyéb szigorúbb katolikus országok hagyományaival, ahol előző csütörtökön tartják ezt a torkosságot.

Magyarországon a csütörtöki torkoskodás “kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.  Régen szokás volt, hogy ezen a napon csak az asszonyok mulattak. Felmentek a borospincébe, ettek-ittak, énekeltek, táncoltak. Ha egy férfiember utánuk ment, őt  gatyára vetkőztették és hazazavarták.

Hagyjuk ezt a szokást a régiekre …….

Azt a régi jó szokást viszont ne feledjük, és gyakoroljuk, hogy a bűnbánat időszakában az egymással haragban lévők igyekezzenek kibékülni!

…s mindez hogy jön a fittséghez?

A Málnárium Női Klub nem csupán egy edzőterem, hanem egy klub is, ahol igyekszünk olyan programokkal és tanácsokkal ellátni klubtagjainkat és honlap olvasóinkat, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogy teljesebbé tegyék életüket.

Share This