A Valentin nap az utóbbi években angolszász, vagy még inkább amerikai hagyományokból beszivárgó új ünnepünk, és való igaz, hogy egyre jobban terjed.

De miért is állítanánk meg az útját egy olyan kedves új hagyomány terjedésének, amely az összetartozást erősíti a szerelmesek között?

Az ünnepek arra valók, hogy színesítsék az életünket!

Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a Valentin nap hazánkban is ünnep volt Bálint nap néven főleg a sváb lakta területeken, tehát nem teljesen idegen szokás.

Idén csütörtökre esik ez a szerelmes nap, ezért különösen fontos, hogy erre a hétköznapi estére asztalunkat és magunkat is ünneplőbe öltöztessük. Arra buzdítalak Benneteket Hölgyeim, hogy főzzetek vacsorára valami nagyon finomat és terítsetek szerelmesen gyertyával és ünnepi estét varázsoljatok otthon. Várjátok csinosan párotokat! Meglátjátok, megéri! Lehet, hogy ma nem kaptok virágot, de talán holnap igen.

Szerintem annyit kapunk, amennyit adunk – ez egy igaz régi mondás, és a romantikához mi nők jobban értünk. Az urak pedig rendkívül hálásak a finom ételért és a szerelmes odaadásért. Próbáljátok ki!

A vacsorához persze a kedvenc ételt érdemes tálalni, amit ki-ki maga ismer, de a terítéshez adok egy nagyon egyszerű és látványos ötletet, és az ünnepi vacsora végére szeretettel ajánlok egy szénhidrát csökkentett szerelmes tortát Safi blogjából: https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/03/valentin-napi-dietas-torta.html

Egy kis origami kézügyesség szükséges az egyszerű piros szalvéta hajtogatásához.

    

 

 

 

 

Aki pedig többet szeretne tudni az ünnep hagyományairól és hátteréről, itt olvashat ismeretterjesztő információkat:

Valentin – azaz Bálint nap

Ki volt hát Valentin, azaz Bálint? Bálint a 3. században lett vértanú. A Rómához közeli Terni város püspöke volt II. Claudius császár idején. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Keresztény hite és tettei miatt halálra ítélték. Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt 269. február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének magyarázata.

Az egyház Szent Bálint személyében kívánt védőszentet adni a házasságra készülőknek. Gelasius pápa 496-ban rendelte el, hogy Szent Bálint napját február 14-én ünnepeljék. Így vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé a 14. századtól Angliában és Franciaországban. A 19. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak a szerelmesek ezen a napon. A II. világháború után Németországban elterjedt, hogy a szerelmesek virággal köszöntik egymást „Valentinkor”. Az utóbbi években pedig nálunk is hódít Valentin, mint profán ünnep.

 A Bálint-napnak pogány gyökere is ismert. A Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett, Pán ünnepe és a Lupercalia vagy Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13-15 között tartották.

Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon.

Egy legenda összefüggést teremt Valentin elhalálozási napja és az ugyanezen napra eső Lupercalia ünnep között. Ez a nap Junó istennő (Jupiter felesége) (a görög Hera, ill. Zeusz latin megfelelői), a házasság pártfogójának ünnepe volt a Római Birodalomban. Ezen a napon a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához.

Az egyszerű nép ifjú férfijai ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt.

A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Így ez a régi római szokás keveredett a keresztény mártír történetével és meghonosodott a későbbi társadalomban is.


Bálint nap Magyarországon

Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták. Magyarországon a Baranya-megyei Bólyban található az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. A “nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

Legyetek hát szerelmesek, de ne csak Valentin napon – ez az ünnep “csak” arra való, hogy figyelmeztessen bennünket a szépre és egy újabb ünneplési lehetőség hétköznapjaink színesítésére.