Tudományos háttér

A Horisan Metabolic Typing® nem új keletű, modern tudomány, hanem hosszú évtizedes, immár 100 éves tudományos kutatások eredménye. Bár tudományosan a mai napig nem teljesen elfogadott módszer, mégis számtalan pozitív eredményt tud felmutatni.

Miért nem elfogadott tudományosan és miért tartozik “csupán” a természetgyógyászat kategóriájába?

Az ellentmondás éppen az alapokban rejlik, miszerint minden ember egyedi, ezért meg nem ismételhető tulajdonságokkal rendelkezik, így tudományosan nehezen bizonyítható az egyedi igényeit kielégítő módszer.

A MÁLNÁRIUM által alkalmazott Horisan Metabolic Typing® módszer számunkra már bebizonyította gyakorlati hatását és eredményét, ezért választottuk egyik alappillérünknek.

Nézzük tehát történelmi és tudományos hátterét

Már 1919-ben Dr. Frances Pottenger az élelmiszerek vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy a fehérjék a szimpatikus idegrendszeri ágat, a szénhidrátok a paraszimpatikus idegrendszeri ágat erősítik.

1930-as évek  Dr Weston Price – fogorvos, Cleveland, Ohio. (1870-1948) Fogorvosként sokat utazott és tanulmányokat folytatott a primitív népek táplálkozásáról és azt a következtetést vonja le, hogy a modern nyugati étrend (különösen a liszt, a cukor és a modern feldolgozott növényi zsírok) számos fogászati problémát és egészségügyi problémát okoznak. Végkövetkeztetése az elődök táplálkozási szokásainak folytatása.

1950-es évek Dr. Roger William (1893 – 1988)

Az Austini Egyetem biokémia professzora. Felfedezője a B5-vitaminnak, a folsav névadója. A „Biocheical Individuality” című könyvében bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését, valamint hangsúlyozza a személyenkénti táplálkozási követelmények egyediségét.

1960-es évek Dr. George Watson (1893 – 1988)

„Nutrition And Your mind” (Táplálkozás és az elme) című könyvében elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés, ill. a táplálkozás és az égetőrendszer között. Pszichiáterként dolgozva feltűnt számára, hogy páciensei állapota és viselkedése rövid időn belül megváltozott különböző élelmiszerek fogyasztásának hatására.

Ugyancsak a 1960-as években Dr. Emanuel Revici (1896–1997) publikálja a könyvét „Research In Physiopathology As Basis Of Guided Chemotherapy” címmel, amiben bebizonyítja, hogy a sejt áteresztőképességének változásai különböző folyamatokat indíthatnak el betegségek kialakulásában a táplálék függvényében. A változások megerősödött aerob vagy anaerob anyagcsere folyamatokhoz vezetnek a sejtekben.

  1. Dr.Henry Bieler (1893 – 1975)

Kiemelkedő amerikai orvos. Saját súlyos asztma betegségének gyógyítása indította el a korai táplálkozástudományi kutatások felé. Legismertebb könyve az „Ételben az orvosság”. Széles körben elismert és egyben támadott úttörő alternatív gyógyász volt, aki nem gyógyszerekkel, hanem étrend-alapú terápiákat alkalmazott gyógyításra, vagy megelőzésre különböző betegségek, beleértve az asztma, a cukorbetegség és a rák ellen. Henry G. Bieler volt az a kiemelkedő alternatív gyógyászattal foglalkozó amerikai orvos, aki 1965-ben publikálta a “Hormontípusok” című könyvét, amelyben kifejti, hogyan befolyásolják a táplálékok a mirigyeink működését, és ezzel milyen hatással vannak az ember alkatára, és ez hogyan befolyásolja a felesleg különböző testtájakon való lerakódását.

Dr. David Christopher Kelly  (1944 –2003) 1965-ben hasnyálmirigyrákban betegedett meg, de ebből a szinte mindig gyorsan halált okozó betegségből táplálkozással kitudta magát gyógyítani. De amikor ugyanezzel a módszerrel néhány paciensén segíteni akart, nem mindig ért el sikereket, és akkor ismerte fel, hogy egy egyéni igényeknek megfelelő táplálkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a gyógyulás esélyei mindenkinél javuljanak, ne csak néhányuknál. Felhasználta Pottenger és mások feltevéseit, tételeit, akik már korábban tudósítottak az egyes nyersanyagok hatásairól az autonóm idegrendszerre. Dr. Kelley ezeket a tételeket sokkal tovább fejlesztette. Mindenekelőtt kidolgozott egy metódust, aminél egy 300 kérdésből álló átfogó kérdőív segítségével az autonóm idegrendszerre vonatkozóan – meghatározható az egyéni típus. Ezzel az újonnan kifejlesztett metódussal jelentősen emelkedtek a gyógyulási sikerek, éveken át ezzel dolgozott és mindig finomított rajta egy picit, még ha nem is mindig ért el sikereket vele.

1970-es években Dr. James D’Adamo bemutatta „One Man’s Food”, és a “The D’Adamo Diet” című könyveiben  a vércsoport és a táplálkozás közötti összefüggések koncepcióját.

Ugyanakkor Dr. George Watson pszichiáter professzor a sejtszintű tápanyag égetési folyamatok alapján égető rendszeri típusokat határozott meg, felhasználva például Szentgyörgyi Albert magyar Nobel díjas tudós a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontására szolgáló un. citrátkör, vagy citromsavciklus felfedezését is.

1978-tól William Wolcott együtt dolgozott Dr. Kelley-vel és átvette azokat a klienseket, akiknek az ajánlások betartása mellett sem javult az állapota. Sokáig kutatott az után, hogyan következhetne be javulás, de csak évek múltával talált rá a tételre, ami sokat ígérő megoldásnak bizonyult.

1983-ra William Wolcott jött rá, hogy egyéni anyagcsere függő, hogy az égető rendszeri, vagy az emésztő rendszeri sajátosságok a dominánsak, és hatnak leginkább az anyagcsere folyamatokra. Őt nevezzük a Metabolic Typing “atyjának”.

2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter feltalálta az EVA 3000 levédett és hitelesített 2A besorolású orvostechnikai mérőműszert, amely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak, és ezzel megalapította a Horisan Metabolic Typing®-ot.