fbpx

Miért érdekes ez? Kérdezhetnéd, hogy nem mindegy, hogy pontosan melyik napra esik, a lényeg, hogy ettől a naptól kezdve hosszabbak lesznek a nappalok, mint az éjszakák. HURRÁ!!

A HÚSVÉR időpontjának kiszámításában van ennek jelentősége, mivel ennek a mozgó ünnepnek az idejét úgy számítjuk ki, hogy a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap HÚSVÉT!

Mi itt a probléma? Számolj csak egy kicsit!

Ha március 20-án, szerdán van tavaszi nap-éj egyenlőség, és másnap holdtölte, akkor az idei Húsvét miért nem március 24-én van, hanem egy hónap múlva, április 21-én??????

Ugye, ugye!!!

Itt a magyarázat:
A Földön a márciusi nap-éj egyenlőség napja általában március 21., de a Föld mozgásának eltérései miatt, valamint a naptári és csillagászati számítás közötti különbségből adódóan ez korábbra is eshet, mint ahogy a 21. században meg is történik, mert 2011-ben volt az utolsó olyan év, amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.

A római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.

Így aztán az idén remélhetőleg már gyönyörű meleg időben jöhet a nyuszi.

Share This