fbpx

Tej- és tejtermék helyettesítés

Sokan és különféle okokból döntenek amellett, hogy elhagyják a tejtermékeket. A különböző anyagcsere típusok egy része számára kerülendő a tejtermék, aminek az is az oka, hogy a legtöbb felnőtt szervezet számára már felesleges a tej növekedési hormon tartalma, így egy idő után elfogynak a felnőtt szervezetből a tejet lebontó enzimek és nem tudja energiává feldolgozni ezt a táplálékot.

Sok egyéb oka is lehet:

  • tejfehérje-allergia miatt,
  • tejcukor-, vagyis laktózérzékenység miatt – az allergia és az intolerancia nem ugyanaz,
  • nem érzik jól magukat a tejtermékek fogyasztásának hatására, s bár nincs orvosilag kimutatható allergia vagy érzékenység, a szervezet energiaszintjére mégis rosszul hatnak az állati eredetű tejtermékek.
  • vegán életmód vagy ovo-vegetáriánus életmód miatt. (Az ovo-vegetáriánus csak tojást eszik, más állati eredetű táplálékot nem.),
  • paleolit jellegű étkezés miatt – ami tiltja a tejtermékek fogyasztását.

Milyen lehetőségek vannak a tej helyettesítésére?

  • Gyakori alternatíva a szójatej. Mi azonban ezt nem igazán javasoljuk, bár elterjedt a tejterméket nem fogyasztók körében minden, ami szójából van, a feldolgozott szójatermékekről sok jó nem mondható el. Korábbi cikkünkben ITTírtunk erről.
  • Egyre elterjedtebb a rizstej is, – inkább szénhidráttípusoknak javasolt a fogyasztása, és szénhidrát-egységként is számolj vele!
  • Zabtej szintén igaz rá, ami a rizstejre.
  • Mandulatej, ahogy a magvak, úgy a magtejek is zsír-egységnek számítanak, inkább fehérjetípusok számára ideális fogyasztani őket, természetesen valamilyen fehérjeporral kiegészítve!
  • Kókusztej – ugyanaz elmondható róla, mint a mandulatejről.

Tejtermék-helyettesítők – joghurtok

Normál tejtermékek közt a joghurtok nagyon különbözhetnek egészségesség, illetve diétába illeszthetőség szempontjából. Az élőflórás joghurtok jó probiotikumok, a görög joghurt ezen belül fehérje- és zsírforrás is. Velük szemben a cukrozott, színezett stb. gyümölcsjoghurtok kifejezetten egészségtelenek és hizlalnak is. Ez utóbbiakat is ultrafeldolgozott élelmiszereknek nevezzük.

Nyilván, aki nem fogyaszthat vagy nem szeretne tejterméket enni, nem vigasztalódik a görög joghurttól – nekik itt vannak a legjobb alternatívák tápérték-adatokkal. Szójatermékeket innentől nem vonultatunk fel, a fentebb leírtak miatt.

  • Kókuszjoghurt – ez itthon különféle bio boltokban élőflórás változatokban is kapható
  • Mandulajoghurt

Sajt helyettesítés

Ebből a célból kaphatók vegán sajtok. Ezeket sokáig nem javasoltuk volna, mert gyakorlatilag a keményített margarint jelentették, annak minden egészségtelen hozzávalójával. De az elmúlt években szerencsére ez a terület is fejlődött, és kapható kókuszolajból és természetes összetevőkből készült, gluténmentes vegán sajt is különböző bio-, natúr- és egészségboltokban, különféle ízekben.

Tejmentes tejszín és sűrítő anyagok:

  • Zabtejszín
  • Rizstejszín
  • Kókuszkrém

Sok termék egyébként otthon is elkészíthető a sajtot leszámítva, bár mag alapú sajtra is vannak receptek az interneten szép számmal. Amikor bolti forgalomban keresel tejhelyettesítésre szolgáló termékeket, mindig figyelj a hozzáadott cukorra, illetve arra, hogy a típusodnak megfelelően számolj vele! 

Tudd meg, hogy Te milyen anyagcsere típus vagy annak érdekében is, hogy fogyaszthatsz-e tejet és tejtermékeket.