fbpx

Sport ajánlás

Bármilyen edzést végzel, a pulzusod emelkedik és ezzel egyidejűleg a légzésed is intenzívebbé válik, aminek hatására több oxigén kerül a szervezetedbe. Ez au oxigén szükséges a táplálékok elégetéséhez és energiává alakításához. tehát minél intenzívebben mozogsz, annál több oxigén segíti a zsírégetést.

Természetesen az izomerősítő gyakorlatok tovább gyorsítják a folyamatot, hiszen minél több az izmod, annál több energiát hasznosít és automatikusan dolgozza le a felesleges kilókat.

A hormontípus ismerete tovább segíthet abban, hogy milyen mozgástípusok és milyen intenzitás a legideálisabb számodra.

A genetikailag domináns hormon típus meghatározza az ember alkatát, illetve a feleslegek lerakódásának helyét.

A hidraulikus intervall köredzés egy olyan komplex edzésmódszer, amely rugalmasan alakítható a különböző hormontípusok edzésprogramjához. Ennek megfelelően lehet intenzívebben kardió edzést, vagy izomerősítést végezni. Lehet dolgozni főleg felső, vagy főleg alsó testre. Valamint a pulzusmérő órák segítségével pontosan beállítható az edzés intenzitás mértéke is a Te céljaid elérése érdekében.

Agyalapi mirigy domináns

Az agyalapi mirigy az egyik legfontosabb hormontermelő mirigyünk, mivel serkentő hormonok segítségével szabályozza a többi hormontermelő mirigyet (hasnyálmirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészek, herék) és számos létfontosságú funkciót. Hívhatnánk a mirigyek karmesterének is.

Az agyalapi típus nem sportol szívesen. Izomzata kevésbé erős, mint a petefészek és mellékvese típusoké, nehezebben esik neki izomzatot építeni. Számára a legjobb az erőnléti edzés; a keringést és állóképességet nem kell intenzíven edzenie.

Agyalapi fehérje típus

Igényed alapvetően a jó minőségű zsírban gazdag és elegendő fehérje dús alapanyagot tartalmazó étrend. Kiemelten fontos a táplálék arányok betartása, mert a kicsit meg magasabb szénhidrát arány puha, babaháj szerű elhízást eredményez.

Teljesen felesleges a napi ötszöri étkezés, mert három alkalommal nagyobb fehérje dús étel adag hosszan tartó energiát ad.

Agyalapi szénhidrát típus

A lassan felszívódó szénhidrátban gazdag tápláléktól Te jól izmosodsz, mert a hormontípusodra jellemző a kerekség, az izmaid szépek, gömbölyűek. FIGYELEM! A szénhidrát igényedet elsősorban a zöldségekből nyerd!

Neked kiválóan alkalmas a zabpehely-fehérje, rizs-csirke variációk, amiket a sportolóknak szokat ajánlani.

Viszont vigyázz! A kávéval, tejtermékekkel mindent elronthatsz, hiába kívánod őket és érzed, hogy pillanatnyilag feldobnak. És kerüld a zsírt, zsíros ételeket, de ezeket nem is nagyon kívánod.

Pajzsmirigy domináns

A pajzsmirigy típus izomzata kevésbé erős, mint a petefészek és mellékvese típusoké, nehezebben esik neki izomzatot építeni. Ezért elsősorban izomerősítő, erőnléti edzést kell végeznie, hogy izomzata erősödjön; de a keringést és állóképességet sem szabad elhanyagolnia.

A pajzsmirigy típus energiája a nap folyamán erősen ingadozik, különösen délután csökken le gyakran nagyon. Számára nincs igazán optimális napszakasz, amikor az edzés kifejezetten jó vagy rossz lenne. A pajzsmirigy típusúak szeretik a változatosságot, tehát változatosan kellene edzeniük, különben gyorsan elunják magukat, és nem folytatják az edzést.

Pajzsmirigy fehérje típus

Hormontípusodnál fogva nem vagy túlzottan hízékony, a hasadon, combod felső részén viszont könnyen megjelenhet a felesleg, de az arcodon, kezeiden például szinte sosem látszik, ha híztál. Nem vagy vékony, de pufi sem. Kisebb ízületekkel, vékonyabb csontozattal rendelkezel.

VIGYÁZZ! mert reggelente nagyon kívánod a kávét, amitől energikusabbnak érzed maga, viszont hamar lezuhan, és ihatod a következő kávét. És sajnos az egészséges gyümölcs ugyan felpörgeti a pajzsmirigy működésedet, de közben lassítja az anyagcserédet.

Pajzsmirigy szénhidrát típus

Jó vagy a futásban, bringázásban, állóképességi sportokban. Izmosodni viszont nagyon nehéz, néha lehetetlennek is tűnhet. A pajzsmirigyed működését pörgeti a fehér rizs, a koffein, és a gyümölcsök, hagyd el őket!

Viszont a rizs-csirke-zabpehely-túró neked kiváló eledel, persze a kemény izomerősítő edzés mellett. Rajtad azonnal meglátszik, ha kihagysz egy-egy edzést. Ne tedd!

Mellékvese domináns

A mellékvese típus természetéből adódóan izmos, erős izomzatra hajlamos. E miatt a természetes készség miatt gyakran hajlik az erőnléti edzések és sportfajták felé, amelyek erőt igényelnek; hiszen ez az erőssége. Ezáltal gyakran elfelejti a keringést és állóképességet edzeni, amelyek tulajdonképpen a gyenge pontjai.

A mellékvese típusoknál a hajlékonyság gyakran problematikus, ezért a nyújtásra különösen nagy hangsúlyt kell fektetni.

A mellékvese típusoknak a keringési edzés sokkal fontosabb, mint az erőnléti edzés. Különösen azoknak a mellékvese típusúaknak javasolt a keringésüket edzeni, akik fogalakozásuk során nem mozognak sokat.

A mellékvese típusnak normális viszonyok között egész nap sok energiája van. A mellékvese típus hajlamos a túlmelegedésre, hamar kipirul az arca és elkezd enyhén izzadni. A legjobb, ha olyankor edz, amikor hűvös van, nyáron tehát a déli hőség előtt vagy után.

Mellékvese fehérje típus

Erős vagy, mint az állat, mert ez a hormontípus olyan, mint a bivaly. Nagyon kívánós vagy és főleg a vörös húsra, a marhára, pedig ezektől jó nagy hasad lesz.

Könnyű fehérjében gazdag fehérhús a Te ételed.

Mellékvese szénhidrát típus
Nőként nem túl előnyös, mert igazi férfi alkatod lesz, ha izomerősítő edzést végzel és közben főleg vörös húsokat eszel, amiket nagyon kívánsz.

Az ízületeid is olyanok, mint a terminátornak, vastagok, erősek.

Petefészek domináns

A petefészek típusnak az izomzata deréktól lefelé erősebben fejlett, mint felfelé; míg az izomzata összességében meglehetősen erős. Ezért hajlamos rá, hogy olyan sportokat válasszon, ahol a derék alatti erős izomzatát bevetheti. Az arányos, ideális testalkat eléréséhez azonban elsősorban a felső testét kellene edzenie  mint keringést, mint pedig állóképesség szempontjából. A keringési edzés szokásos metódusai végzése közben úgyis eléggé edzi a lábait és fenekét.

A petefészek típus energiája normális viszonyok között napközben ingadozik, és estére újra megemelkedik. A legjobb, ha a petefészek típus reggel vagy este edz. A petefészek típus szívesebben sportol másokkal együtt, szereti a szociális kontaktust.

Petefészek fehérje típus

A combod, a feneked valószínű, hogy narancsbőrös.

Mivel az alsó tested erősebb, így ezt edzenéd, de ha a felső tested erősíted, csodálatosan nőies alakod lehet.

A szénhidrátban gazdag ételektől még inkább nőni fog a feneked, combod, de a túl csípős ételeket, a zsíros tejszínes, túrós finomságokat, a kolbászokat jobb, ha elfelejted, hiába vagy fehérjetípus.

Petefészek szénhidrát típus
Intenzív izomerősítés ajánlott a felső testedre. Deréktól lefelé viszont óvatosabban dolgoztasd a testedet.

Felejtsd el a chilit, a borsot, mindent ami csípős, erős. És a vörös színhúsokat, kolbászokat is, meg a túrót, mert nem fogsz velük célhoz érni sem táplálkozási típusodat nem támogatják, sem a hormonális dominanciádat.
A fentiek alapján látszik, hogy mennyire különbözőek vagyunk és ugyanaz a sport mennyire máshogy hat minden típusra az alkatától függően.

Például egy pajzsmirigy szénhidrát típus kiválóan alkalmas a hosszú távú, egyenletes intenzitású Maraton futásra, de sosem fog annyi izmot építeni ugyanolyan erőfeszítés ellenére, mint egy mellékvese típus.

 

A fenti, egy domináns miriggyel rendelkező típusok sportajánlását bonyolíthatja, ha a domináns hormonmirigy mellé belép egy másik hormonmirigy is. Ezek variációi akár ellentétes ajánlást is eredményezhetnek, ezért rendkívül fontos a táplálkozási tanácsadó és a személyi edző, mentor együttműködése és a vendéggel való közös konzultáció.

Olvasd tovább a táplálkozási program részleteit!