fbpx
A csontritkulás a magyar lakosság 10%-át érinti. Te is köztük vagy?

Sok helyen találkozhatunk a sport preventív hatásaival, köztük a csontritkulás területén is, de szinte sehol nem halljuk mit sportolhatunk, ha már kialakult csontritkulásban “szenvedünk”.

Első lépés a kezelőorvossal történő egyeztetés. Fontos tisztában lenni a csontritkulás aktuális stádiumával. A kialakított edzésprogramnak több célja van: csontbontó folyamatok lassítása és az izomerő, rugalmasság, mozgáskoordináció javítása. Ezekkel a képességekkel jelentősen csökken a csonttörések kockázata. Ehhez komplex edzésprogramra van szükség amely tartalmaz állóképességi elemeket és erősítő gyakorlatokat is. Erre az egyik legalkalmasabb módszer a hidraulikus intervall edzés, ami nem csak minden kritériumnak megfelel, hanem maximálisan biztonságos, szórakoztató és hatékony.

A Málnárium egy kedves 67 éves vendége, Zsóka 4 hónap rendszeres, heti 3  x 33 perc intenzív edzés után a következő pozitív változásról számolt be a havi kiskontroll mérésen:

„Képzeljétek! Voltam csontritkulás kontroll mérésen és még az orvosom is meglepődött, hogy mennyit javultak az értékeim. Persze érzem is, hogy sokkal jobb a közérzetem és az állóképességem. Nagyon féltem a csípőprotézis műtéttől, de egyelőre elhalasztottuk, mert annyira megerősödött az izomzatom is, hogy segít a mozgásban.”

Zsóka már túl van az 50. edzésén is! Azt mondja, hogy csak a kitartással lehet eredményeket elérni, de úgy látszik, megéri és a kedélye is sokkal jobb. Mindig vidáman távozik a klubból.

Tudományos kutatások eredményei szerint a rendszeres testmozgásnak nem csupán a megelőzésben, hanem a csontritkulás kezelésében is lényeges szerepe van. Egyrészt a csontbontó folyamatok késleltetése, másrészt a csontritkulás talaján kialakult csonttörések elkerülése miatt.

Share This