fbpx

Ez az apró gyümölcs a világ egyik legerősebb antioxidánsa, 20x annyi C-vitaminnal, mint amennyi a narancsban van Nem mindenki szereti, mert ha nem teljesen érett, elég savanykás, és fura íze is van, de az egres valóságos kincs. Ez a pici gyümölcs annyi C-vitamint tartalmaz, mint 20 narancs. Különleges festékanyagai is roppant egészségesek:

  • leviszi a vércukrot,
  • nagyon jó asztmára,
  • légzőszervi gondokra.

Mivel tele van rostokkal,

  • rendbe teszi az emésztést,
  • megelőzi a vastagbélrákot.

A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. A pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet. Magyarországon az egyik nagyobb hazai termőterülete a Szentendre körüli dombokon volt. Akkor kezdték el nagyobb mértékben termelni, amikor a filoxéra 1875 után elpusztította a szőlőket.

Itt találsz jó receptötleteket egres változatos elkészítéséhez: https://cookpad.com/hu/kereses/egres