fbpx

Különböző éhség típusok léteznek a lelki hiányállapotoknak és szükségleteknek megfelelően. Dr. Lukács Liza éhségzavarokkal foglalkozó szakpszichológus 8 ilyen fajtát különböztet meg:

  1. inger éhség – kevés élmény ér, egyhangúak és rutinszerűek a mindennapjaid
  2. kapcsolat éhség – magányos vagy, kevés a lehetőséged a kapcsolat teremtésre
  3. elismerés éhség – kevés pozitív visszajelzést kapsz
  4. szexuális éhség – az evési problémák gyakran járnak együtt szexuális zavarokkal
  5. strukturális éhség – halogatásból, céltalanságból fakadó feszültség
  6. cselekvési éhség – ha a feladatok megoldása, a millió teendő helyett inkább az evést választod
  7. produktivitási éhség – amikor nem élheted meg a gondolkodást és az alkotást
  8. szeretet éhség – a szeretet és az elfogadás hiányából fakadó feszültség.

Elég jól lefedik az éhség típusok, hogy mely igényeknek kell kielégülniük ahhoz, hogy a sok idegességet, stresszt ne evéssel kompenzáljuk.

Nem szükséges feltétlenül egyszerre mindnek, de ha van egy terület, ahol folyamatosan hiányt szenvedünk, akkor kialakul az evészavar vagy a túlsúly. A szeretetéhség talán a legtipikusabb és leginkább közismert éhség. Valójában e mögött a feltétel nélküli elfogadás vágya áll.

A produktivitási éhség inkább negyven-ötven éves kor körül jelenik meg. Összefügg az életközepi válsággal, amikor sokan visszatekintenek, mit értek el, hová jutottak az életükben. Gyakori ebben a korban a nőknél, hogy inkább testi problémára vezetik vissza a hízásukat, mondván a változó kori hormonproblémák okozzák a túlsúlyomat. Érdemes átgondolni egyéb lelki területeket is, mert sokszor a felismerés is átbillenthet a jó irányba.

Javasoljuk, hogy az étkezési napló vezetését a fogyókúra, vagy inkább életmód váltás elindításánál legalább 60 napig. Ebbe a naplóba nemcsak az elfogyasztott ételeket kell feljegyezni, hanem az evést megelőző, kísérő helyzeteket is. Ez a pszichológiai evésnapló!

Aki ezt őszintén leírja, könnyebben szembesül azzal, hogy mondjuk egy kritikus helyzetben nem tudott nemet mondani, vagy a konfliktust evéssel oldotta fel. vagyis sokszor hiába a jól összeállított étrend, nem segít.

Új megküzdési stratégiákat kell kialakítania, s ha ezeket már használja, megszűnik az evészavar is.

A Málnárium rendszerben a táplálkozás mellett mozgás is segíteni fog a lelki panaszok felismerésében és leküzdésében főleg azzal, hogy az intenzív mozgás hatására boldogsághormonok szabadulnak fel. A vidám női közösség, a jó hangulatú zenei háttér, különösen a salsa ezt a pozitív hatást még tovább fokozza.

forrás: http://www.szabadfold.hu

 

 

Share This