fbpx

Január eleje van. Itt az ideje, hogy ezt az évet is valami nagy fogadalommal kezdjem. Így szoktam tenni két alkalommal évente. Egyszer az újesztendőben, egyszer pedig szeptember elsején. Ez utóbbi nyilván az iskolakezdéshez kapcsolódik, de valójában Szent Mihály hava is egyben, vagyis az éves mérlegelésé. Ezt és a többi jeles, egész évet átölelő ünnepekkel teli örökségünket persze sokáig nem ismertem.

Január elseje is „JELES” nap, amit sokáig csupán úgy értelmeztem, hogy jeles, tehát kiemelkedő, de mostanában jöttem rá, hogy a jeles szó egy JEL mutatása is, vagyis ezeknek a fontos napoknak jelentése van. Vajon mennyire figyelünk oda ezekre a jelekre és mennyire vesszük észre a jelek jelentését?

Hogy is szoktam fogadalmakat tenni?

Először is valami nagy dolgot határozok el, hogy mostantól valamit NEM csinálok, és/vagy mostantól pedig belekezdek valami nagy dologba.

Aztán mi történik?

Nagy elánnal vágok bele, de lassan ellaposodik, fontosabbak lesznek az egyéb aprócska napi elintézni valók és végül csúfosan elbukok, és ráadásul lelkiismeret furdalásom lesz és bűntudatom. Vagyis a nagy elhatározásaimmal szisztematikusan bűntudatot gyártok magamnak már évek óta. Ezt a jelentést adta nekem a „jeles” nap.

Vedd már észre, hogy ez így nem helyénvaló, felesleges és nagyon rossz út! Végre felébredtem? Észrevettem? Jó sok idő kellett hozzá!

Mi a jó megoldás?

Kézenfekvő, hogy akkor az a legjobb, ha nem teszek fogadalmat, de én mégsem ezt választottam. A tavaszi böjt tanított meg egy új „fogadalom módszerre”, tudniillik Húsvét előtt elhatároztam, hogy 40 napig böjtölni fogok és lemondok néhány olyan dologról, amit egyébként szeretek és rendszeresen fogyasztok. Nem volt könnyű, mert a környezetem nem követte példámat és naponta szembesültem a finomságokkal, de figyeltem magam, az érzéseimet és meglepő önismeretre tettem szert. Óriási élmény volt megtartani a kitűzött fogadalmamat, büszke voltam magamra, az akaraterőmre, így öröm volt újra az Adventben is megismételni ezt az akaratpróbát.

Aztán elkövetkezett a karácsonyi nagy evés-ivás időszaka és éjszakánként „kútba húztak a cigányok”- ahogy annakidején a nagymamán mondta, a túllakottságtól nem tudtam aludni. Gyorsan megfogadtam, hogy nem eszem több édességet, de mivel nem szabtam határidőt magamnak, hamar megcsaltam fogadalmamat, és jött a bűntudat, hogy képtelen vagyok betartani, nincs elég akaraterőm…..

Itt a jel és a jelentése számomra, hogy most január elsején ismét egy vagy több, de véges határidejű fogadalmat tegyek, és remélem, hogy be tudom tartani és büszke lehetek magamra. Nekem szükségem van ezekre a lélekerősítő gyakorlatokra.

Ha van kedved, csatlakozz hozzám a Málnárium Klubban az újévi fogadalom játékban.

MÁLNÁRIUM újévi fogadalom játék!

Csak Neked, csak most! (…és persze majd jövőre is)

  • Fogj egy darabka papírt és egy tollat!
  • Vonulj el magányodba és fordulj magadba!
  • Mik azok a dolgok, amiket mondjuk HÚSVÉTIG (2023. április 9.) be tudok tartani?
  • Három hónap hosszú idő ám! Lehet, hogy elegendő havi fogadalmakat összeírni, akkor viszont böbb papírra lesz szükséged.
  • Írd le 2023. évi fogadalmadat, vagy fogadalmaidat, és rakd bele egy borítékba.
  • És rakd ki otthon a hűtőszekrényedre azzal a felirattal, hogy „FOGADALMAM”

Mikor bonthatod fel?

  • Húsvétkor.
  • Meglátod tehát, hogy mire mentél magaddal!

A fejben megfogalmazott elhatározások erősebben működnek, ha hangosan kimondom, de a leírt szó a legerősebb, mert nyoma van és hiszem, hogy segít majd a valódi megvalósításban.

Az én fogadalamamat már kitűztem. Legyél Te a következő!

Tudd meg az is, hogy mióta van újévi fogadalom?

Olvasd el ezt is! KATTINTSD!