fbpx

Az év utolsó napjához sok babona és népszokás fűződött, ezek inkább a jóslás körébe tartoztak.  De mióta is teszünk újévi fogadalmakat? Azt gondolhatnánk, biztos ősrégi szokás. Pedig épp ennek ellentéte az igaz. Régen az embereknek nem is volt okuk fogadkozni. Számukra a lételem a változatlanság volt. Jó néhány évtizeddel ezelőtt az emberek millióinak Magyarországon eszükbe sem jutott, hogy újévi fogadalmat tegyenek, és ezzel megváltoztassák az életüket, akárcsak kisebb – jó vagy rossz – szokásokat illetően is.

Főleg a II. világháború idejéig azt tartották természetesnek, ha életük a megszokott, több száz év alatt kialakult mederben folyt, attól eltérni nem volt ildomos, sőt meg is szólták vagy kiközösítették azt, aki megpróbált abból kitörni. Az emberek döntő többsége legfeljebb a szomszéd faluig jutott el, aki elment a városba, az már világlátott embernek számított.

Akár bolondnak is nézték volna, ha például valaki egyszerre csak más stílusú ruhát kezdett volna hordani vagy mást főzött volna egyes napokon, ünnepeken, mint amit a falu többi háziasszonya. Ez az erős kötöttség ugyanakkor egyfajta védelmet biztosított, automatikusan meghatározta az élet kereteit, nem kellett gondolkodni azon, ki mit vegyen fel, mit süssön, hogyan fogadja a vendéget, lefogyjon-e vagy abbahagyja a pipázást, netán elkezdjen sportolni, vagy inkább utazzon, mint vegyen még egy darab földet. A válaszok mindenre készen voltak: szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki a világlátást válassza a vagyongyarapítás helyett. Meg kellett változni a világnak, és benne az embereknek is, hogy változást akarjanak.

Mert mi is kell az újévi fogadalomhoz?

Lehetőség. Lehetőség arra, hogy legyen módod változtatni az életeden, életkörülményeiden.

A jóléti társadalom, elsősorban a polgári, liberálisabb társadalom megjelenése szülte az újévi kívánságokat. Az emberek élete már nem pusztán csak a létfenntartásról szól. A jövedelem egy részét már az élet jobbá tételére tudják fordítani. A nem létszükségleti cikkek megjelenése és fogyasztása azonban gyakran negatívan hat ki életünkre. A felpörgött élettempó, a megváltozott életmód állandó változást követel meg. Ezért gyakran szükség van változásokra.

Napjainkra azonban az egyik legerősebb életmód befolyásoló tényezővé önmagunk váltunk. Káros vagy rossz szokásaink, egészségtelen életmódunk jelentős befolyással bír életünk komfortjára, egészségi állapotunkra, sőt, életünk hosszára is. De mi magunk változtathatjuk meg ezeket a tényezőket. Ezek a változások azonban nem egyszerűek, nem könnyűek, komoly elhatározást igényelnek. Ezeket a komoly döntéseket könnyebb olyankor meghozni, amikor életünk valamilyen fordulópont előtt áll. A leggyakoribb ilyen fordulópont az újév kezdete.

Mit szeretünk ilyenkor megfogadni?

A fogyás a legnépszerűbb (vagy legalábbis a leggyakoribb) újévi fogadalom, de ki-ki a dohányzásról mond le végleg, vagy elhatározza, hogy mostantól rendszeresen jár a Málnárium klubba edzeni és meg is határozza a napokat és a pontos időpontot, hogy pontosan mikor……..

Forrás: http://toochee.reblog.hu