fbpx

Táplálkozásunk egyik elfelejtett szempontja a természethez való kapcsolódásunk okán a szezonalitás figyelembe vétele.

Jóléti fogyasztói társadalmunkban minden évszakban hozzájutunk szinte minden élelmiszerhez. Kérdés, hogy valóban szükségünk van-e mindig mindenre, vagy érdemes a környezetünk, éghajlatunk, földrajzi adottságunkhoz igazodva mindig azt fogyasztanunk, ami a környezetünkben éppen megterem.

Én ennek vagyok a híve, mert szerintem teljesen felesleges januárban távoli országokból érkező, kényszer érett paradicsomot enni és novemberben görögdinnyét.

Akkor ezeknek a gyümölcsöknek nincs jótékony hatása szervezetünkre, bármennyire is csábítóak. Ez persze nem azt jelenti, hogy amikor januárban Törökországban turistáskodsz, akkor ott ne egyél paradicsomot!! Dehogynem, sőt! DE azt számunkra éretlenül szedik le és kamionokban szállítva (környezetet szennyezve, hatalmas biológiai lábnyomot hagyva) érlelődik, amíg az asztalodra kerül.

Paradicsomot nyáron kell fogyasztani és dinnyét is.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. A Magyarországon termesztett vagy készített élelmiszer fogyasztása több ok miatt is kedvező hatású lehet.

  • Csökkentjük a környezet terhelését, amit pl. a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében.
  • A helyi termelők, gazdák a vásárlók körének bővülésével erősödnek, és a vásárlók helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Szezonális fogyasztásra javasolt zöldségek és gyümölcsök hónapok szerint (a teljesség igénye nélkül)

Január-február-március

alma, burgonya, cékla, édeskáposzta, kelkáposzta, körte, lilahagyma, lilakáposzta, petrezselyemgyökér, , sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó

Április

alma, burgonya, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó

Május

fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, cseresznye, édeskáposzta, fekete ribizli, földieper (szamóca), jégsaláta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, málna, meggy, ribizli, új sárgarépa, spárga, újhagyma, vöröshagyma

Június

nyári alma, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, cseresznye, egres, édeskáposzta, földieper (szamóca), jégsaláta, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sóska, málna, meggy, ribizli, új sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab

Július-augusztus

nyári alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemegekukorica, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, görögdinnye, jégsaláta, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika

Szeptember-október

alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, szőlő, vöröshagyma, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemegekukorica, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, jégsaláta, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, spenót, zöldborsó

November

alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, vöröshagyma, zellergumó, burgonya, cékla, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, spenót

December

alma, fejes saláta, karalábé, , körte, vöröshagyma, zellergumó, burgonya, cékla, édeskáposzta, főzőtök, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök

Mi emberek is a természet része vagyunk. Ne akarjunk okosabbak lenni és nem érdemes „megerőszakolni” a környezetünket, mert úgysem válik hasznunkra!

Forrás: http://www.nyitottkert.hu/