fbpx

Miért nehéz lefogyni?

Veled is előfordult már, hogy a kezdeti sikerek után egyszerűen megállt a fogyásod?

Már alig ettél valamit, súlyod mégsem csökkent?

 Tudtad, hogy szervezeted természettől fogva úgy van programozva, hogy a fogyás nehéz legyen?

Ugye ez szerinted is nagyon igazságtalan a természet részéről!

Pedig tulajdonképpen logikus „döntés” a szervezetedtől, hiszen ő azért felel, hogy egészségesen életben tartson, és nem foglalkozik azzal, hogy Te csinosabb szeretnél lenni.

 Mi történik, amikor Te elkezdesz fogyókúrázni?

Ebben az esetben is testünk egyetlen dologgal foglalkozik, mégpedig azzal, hogy a kalóriafogyasztás a „megszokott” alá esett, s az agyunk számára ez azonnali vészjelzés.
A szervezet zsírégető képessége drasztikusan lecsökken, a szervezet az elraktározott zsírt túlélési forrásnak tekinti.

Mégpedig egy hét diétát követően 50%-ra esik vissza a zsírégetés sebessége, sőt ez napról napra még rosszabb lesz. A fogyás pedig nagyon lelassul, vagy akár teljesen megáll.
Ha nem ismered a zsírégetés szabályait, akkor még néhány kiló leadása is gyötrelmes küzdelem lehet.

Ezért hidd el, nem a Te hibád, ha eddig nem sikerült!

A jó hír viszont, hogy ha nem a természeti erők ellen próbálunk meg lefogyni, akkor sikerülni fog!

Szeretnéd tudni, mi a zsírégetés egyik legfontosabb titka, és hogyan lehet a folyamatos zsírégetést fenntartani?

 Természetesen rendszeres testmozgással és tudatos saját anyagcserét figyelembe vevő táplálkozással.

 A testmozgás 30%-ban járul hozzá a fogyáshoz,

a helyes étrend pedig 70 %-ban.

 Először is vegyük a 30 %-nyi testmozgást górcső alá:

Genetikailag örökölt testalkatod befolyásolja, hogy milyen típusú mozgás a leghatékonyabb számodra. Van, akinek inkább az intenzív kardió edzés jön be, de van, akinek az izomerősítés lesz hatékonyabb mozgásforma.

Egyesek erősebbek alsó testben, mások pedig vállasabbak, mellesebbek, így az sem mindegy, hogy alsó testet, vagy felső tested kell erősíteni intenzívebben.

 Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy az egyik leghatékonyabb zsírégető edzésforma az intervall edzés, ami rövid ideig tartó intenzív edzés szakaszok és pihenő szakaszok váltakozásából áll.

Például, aki szeret úszni, vagy futni, annak azt javasoljuk, hogy egy hosszat sprinteljen, aztán egy hosszat kocogjon, vagy laza mellúszásban lazítson. Fontos tehát, hogy egy intenzív megemelt pulzusszámú szakasz után mindig egy alacsonyabb pulzusszámú szakasz következzen, és ezt kell váltakozva ismételni.

 Ez akár színesítheti is az esetleg unalmasnak, egyhangúnak gondolt futást, vagy úszást. Menjetek együtt ketten, vagy többen edzeni és versenyezzetek gyorsaságban egy rövid szakaszon, majd lazításként lassítsatok közösen bevárva egymást, és így tovább.

 Nem mindenkinek egyforma az izomzata sem; van, akinek öröklötten mokányabb a testalkata, könnyen épít izmot, másoknak pedig kétszer annyit kell erősíteni ugyanannyi izomért.

Végül abban sem vagyunk egyformák, hogy a nap melyik időszakában vagyunk éberebbek, aktívabbak.

Ismerd meg tehát saját tested igényeit és alkalmazkodj az edzésprogramoddal ehhez.

 A Málnárium intervall köredzés látszólag egyforma mindenki számára, mégis változatossá lehet tenni minden anyagcsere típus testalkatához alkalmazkodva. Lehet intenzívebb izomerősítést végezni a gépeken, vagy éppen a dobozókon gyorsítani a kardió gyakorlatokat. Lehet jobban erősíteni a felsőtestet, vagy éppen az alsó testet a megfelelő gépeken.

És persze mivel bármikor érkezhetsz, tudsz alkalmazkodni a szervezeted aktív időszakához is.

 Abban sem vagyunk egyformák, hogy kinek-kinek a mozgásban, másnak pedig a táplálkozásban könnyebb a változtatás.

Mindenesetre a rendszeres mozgással csak jót tehetsz a szervezetednek, hiszen mind az izomerősítés, mind pedig a kardió edzés eredményt hoz.

Az intenzív pulzusemelkedés hatására több oxigén jut a szervezetedbe, felpezsdül a vér- és nyirokkeringésed, gyorsul az anyagcseréd, ezek által pedig emelkedik a sejt szintű energiád, vagyis az elfogyasztott táplálékok nagyobb hatékonysággal alakulnak energiává a szervezetedben.

Tapasztalatim és méréseim alapján a rendszeres heti 3 edzés akár 25-30%-os sejt szintű energia növekedést is eredményez.

 A fogyás egyébként nem csupán a testsúllyal mérhető, bár mindenki ezt a mértékegységet szeretné kisebbnek látni. Pedig sokkal fontosabb fogyási mércék a centiméterek, a testzsír százalék, izomszázalék és zsigeri zsír értékek.

  • az edzés hatására változni fog az alakod és akár két ruhaméretet is változhatsz, miközben a súlyod nem változik.
  • a tested zsír és izom összetétele szintén meg fog változni az erősítés hatására.
  • valamint rendkívül fontos, hogy a belső szerveid közötti zsírréteg jelentősen csökkenjen. Sajnos az is alkat kérdése, hogy a zsigeri zsírra hízol-e vagy sem.

 Ha még eredményesebb akarsz lenni, akkor viszont változtatnod kell a táplálkozásodon, mert ez 70%-ban befolyásolja a fogyásodat.

A fentiekben már beavattunk a szervezeted életben tartó mechanizmusába, vagyis abba, hogy csupán a kalóriabevitel csökkenésével nem lehet tartósan fogyni.

Mi hát a megoldás?

 Nagyon egyszerű!

  1. Természetesen egyél kevesebbet, mint eddig!
  2. Egyél olyan ételeket, amelyek a Te szervezeted számára a leghatékonyabban alakulnak át energiává.
  3. Kerüld el a hormon rendszeredet stimuláló, és ez által az anyagcserédet lassító élelmiszercsoportokat.
  4. És fogyaszd megfelelő arányban a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat minden étkezésed alkalmával.
  5. Igyál 30 testsúly kilogrammonként 1 liter vizet naponta, hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetedből.

 Nézzük sorjában, hogyan működik ez, hiszen rendkívül logikus folyamat. Csodálatosan megalkotott szervezetünk van!!!!

 Tegyük fel, hogy 15 kg túlsúlyod van.

Mikor is voltál 15 kilóval kevesebb, amilyen most szeretnél lenni varázsütésre?

15 éve?

Ezek szerint évente csupán 1-1 kg-ot híztál. Észre sem vetted, olyan lassú volt ez a folyamat, de mostanra betelt a pohár. Azonnal, de rögtön le akarsz fogyni, mert már tűrhetetlen, hogy nem férsz bele a ruháidban, vagy éppen elkezdődtek az egészségügyi problémáid is.

Sajnos 15 év kemény munkát nagyon nehéz néhány hónap alatt ledolgozni!

A szervezeted zsírszöveteket épített, amelyeket behálózott finom érhálózattal is. Ezt kell leépíteni, de hogyan?

 Egyél 500-600 kcal-val kevesebbet naponta!

Ezt már kipróbáltad és nem lehetett sokáig bírni, folyton éheztél, állandóan stresszes voltál és kibírhatatlan még magad számára is.

Miért? mert ugyanazokat az ételeket etted, amiket eddig. Márpedig ezek voltak azok, amiktől meghíztál és mégsem adtak elegendő energiát, ezért újra és újra a kalóriaevéstől vártad a frissességet, energiát.

 Ne szomorkodj! Nem a Te hibád, hogy nem ismered a saját tested táplálék igényeit!

 Ugyan egy kicsit Te is megfigyelheted magad; és észre is veheted, hogy milyen ételek után leszel energikus, és milyenek után jön a kajakóma. Az előbbiek jótékonyak számodra, az utóbbiak pedig kerülendők, mert elveszik az energiádat.

Felpuffadsz?

Figyeld meg, hogy milyen ételektől és kerüld azokat.

Tudom, hogy sokszor éppen ezek a kaják azok, amiket igazán szeretsz, ezért nehezen mondasz le róluk, inkább bekapsz egy TV reklámban ajánlott tablettát.

De biztosan ez a megoldás?

A szeretett ételek csak időlegesen adnak energiát, tulajdonképpen boldogság doppingok, de közben lelassítják az anyagcserédet és ezzel az elfogyasztott ételek nem sejt szinten válnak energiává, hanem lerakódások lesznek és éppen azokra a testtájékokra, amiket annyira utálsz.

 Ne gondold, hogy a fogyás csupán lemondásokkal járhat! Persze nagyon fontos és elengedhetetlen a tudatosság és eleinte valóban le kell mondani az eddig kedvelt ételekről, de néhány nap alatt érezhető lesz a változás; könnyedebb, energikusabb leszel, pedig még nem is fogytál.

Sose éhezz!!

Egyél olyan ételeket, amik jótékonyak számodra. Figyeld meg, hogy ezekből egyrészt sokat is ehetsz, másrészt a kevesebb is elegendő energiát ad. Nem lesz szükséged a boldogságot és ezzel látszólagos energiát adó dopping nasikra.

 A szervezeted számára nagyon fontos alapanyag mind a fehérje, mind a zsír és a szénhidrát is. Kérdés az, hogy melyik milyen arányban szükséges. Ez is egy öröklött genetikai adottságod.

Ezek a makro tápanyagok egyrészt hatnak az autonóm idegrendszerünk, másrészt az égető rendszerünk működésére.

Táplálékainkkal az a feladatunk, hogy egyensúlyban tartsuk szervezetünk működését. A megfelelő arány betartása nélkül egyik irányban elbillen a működésünk, és ezáltal a gyengébb oldal betegségekben fog megmutatkozni. Így aztán nem csupán a szépségünk, karcsúságunk látja kárát a rossz, vagyis nem anyagcserénk szerinti táplálkozásnak, hanem az egészségünk is. Látod! Ebben is különbözőek vagyunk, mert van, akinek sokáig tolerálja a szervezete a rossz „üzemanyagot”, és sokáig képes egészségesen működni, majd váratlanul robban le, mások viszont hamar reagálnak és gyorsan és gyakran betegednek meg.

Melyik a jobb, vagy rosszabb? Szinte mindegy, hiszen ez is egy öröklött adottság.

Ismerd meg magad és alkalmazkodj anyagcserédhez – biztosan jól fogsz működni.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes mélyen átgondolni a hízásod lelki hátterét is, ami egy külön óriási témakör.

Miért van „szükséged” a túlsúlyodra?

Tudom, hogy ez egy provokatív kérdés, de mégis érdemes ezen is elgondolkodni, vagy utána olvasni itt.