fbpx

Bizonyára sok oka van a túlevésnek a lelki tényezőktől a testi betegségekig és egyéni különbözőségeink is indokolják ezt, de van egy nagyon fontos tényező, amit sokkal kevésbé ismerünk, és nem is gondolnánk rá.   A táplálékaink a mi „üzemanyagaink”. Ha „jól”, azaz a saját anyagcserénk igénye szerinti üzemanyaggal látjuk el a szervezetünket, akkor energikusak leszünk. Ha rossz az üzemanyag, akkor viszont kábák, fáradtak, aluszékonyakká válunk, vagyis jön a „kajakóma”.

Az autónk is így működik; vagyis a jó üzemanyaggal kirobbanóan hasít, és repeszt, a rosszal viszont pöfékel, elromlik, vagy el sem indul.   Ha nem ismerjük jól a szervezetünk működését, nem tudhatjuk pontosan, hogy mi számára a megfelelő, jótékony üzemanyag, miből nyeri a leghatékonyabban a legtöbb energiát. Ha pedig így van, akkor hiába eszünk sokat, vagy finomat, nem kaptunk belőle elég energiát. Így indul egy ördögi kör, amiben újabb kalóriákból szeretnénk energiához jutni, de épp az ellenkezőjét érjük el, mert az elfogyasztott ételből nem energia lesz, hanem felesleges lerakódás, csupán „töltelék”, amitől egyre nehézkesebbnek érezzük magunkat, ezért újra az étel kalóriáiból próbálunk energiát nyeri.  

És milyen élelmiszerből kapunk azonnal energiát?

A gyorsan felszívódó finomított szénhidrátokból, mint pl. kenyér, kakaós csiga, péksütemények, csoki, egyéb sütik. Akkor miért nem jók a gyorsan felszívódó szénhidrátok, ha ebből energiát nyerünk, és ráadásul nagyon gyorsan? A finomított szénhidrátok éppen azért okoznak gyors jóllakottság-érzethez, mert megemelik a vércukorszintet, ami aztán ugyanolyan gyorsasággal le is zuhan. A kiugró értékek nem csak hangulatingadozáshoz, de inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez is vezethetnek. A kenyerek, tésztafélék, különböző süteményfélék elfogyasztását követő vércukorszint-ingadozás nem csak egészségtelen, de órákig tartó telítettség-érzetet sem garantál. Sőt, nemhogy nem laktatnak, de rövid idő elteltével farkaséhséget okoznak. Ez pedig ördögi kör, hiszen aki előszeretettel fogyaszt lisztes, cukros ételeket, az éhségét is azokkal próbálja csillapítani újra és újra.  

Hogyan tudhatod, hogy mi a Te valódi energiaforrásod?

Mely ételekből nyer a szervezeted hatékonyan megfelelő és elegendő energiát?

Legegyszerűbb módja, hogy megfigyeled magad és észlelheted, hogy milyen ételek után érzed magad energikusnak, kirobbanó formában, és mik után dőlnél le egy kicsit aludni. Ez utóbbiak számodra kerülendő élelmiszerek, mert nem energiát adnak, hanem lelassítják az anyagcserédet és ezek okozzák a lerakódásokat. Ha még pontosabban meg akarod ismerni anyagcsere típusodat és meg szeretnéd pontosan tudni, mely élelmiszerek jótékonyak számodra és melyek azok, amik elfogyasztása kerülendő, akkor jelentkezz Horisan táplálkozási mérésre és tanácsadásra.

Share This