fbpx

 

Gyakran hallom a vendégeinktől, hogy a kávéba már nem cukrot raknak és próbálják más ételekben is kerülni. De vajon tisztában vagy-e azzal, hogy az élelmiszeripar milyen trükkös módszerekkel próbálja elrejteni a szemed elől ha cukrot használ. Meglepő, de olyan ételekben is fellelhető a „fehér méreg”, amiben nem gondolnád, pl. kész salátákban, húsokba. A trükk leleplezéséhez egy kis tudatosságra van szükség, de ha cikkünket elolvasod könnyedén kiszúrhatod ezeket.

A baj a hozzáadott cukrokkal az, hogy arra szolgálnak, hogy az átlagfogyasztónak megfelelő valódi ízbombát varázsolnak, akár rosszabb minőségű élelmiszerekből is, aminek az lesz a másodlagos következménye, hogy újra és újra kívánod ezeket az ételeket, mert drogként működik a szervezeted számára…és jönnek az újabb következmények túlsúly és betegségek formájában.

Mit nevezünk rejtett cukornak?

Rejtett cukornak nevezünk minden olyan feldolgozott cukrot és szirupot, amit az élelmiszerekhez vagy italokhoz adnak, amikor feldolgozzák vagy elkészítik, és melynek észrevétele nem feltétlenül egyértelmű. Ez minden esetben hozzáadott cukor, tehát nem foglalja magában a természetben előforduló cukrokat, például a tejben és a gyümölcsökben található cukrokat.

Miért káros a cukor?

A finomított cukor nem csak hizlal, hanem ezer más módon is roncsolja szervezeted. Leginkább ismert káros hatása, hogy elősegíti a fogszuvasodást, de azt is tudnod kell, hogy

 • emésztési zavarokat okoz,
 • savasít,
 • rontja a májfunkciókat,
 • károsítja az ereket és
 • táptalajt biztosít a gombáknak.
 • A cukor közérzetedre is gyakorol hatást. Első lépésként az inzulinsokk felpörget, azonban ezt a kellemes érzés gyorsan ellenkező irányba csap át. A rendszeres cukorfogyasztás hatásai a droghoz hasonlóan hosszútávon kedvetlenséget, enerváltságot okoz.
 • Ha mindez nem lenne elég a cukorfogyasztás a külsődre s rányomja bélyegét: a káros szabadgyökök termelését elősegíti, így fokozza a bőr öregedését és pattanások kialakulását.

Fogyasztásától azért is jó tartózkodni, mert minden egyszerű cukor kifejezetten addiktív, tehát könnyen hozzá lehet szokni, majd egyre többet kívánni, tehát valóban úgy viselkedik mint a drogok.

 • …Ja, és természetesen kövér is lehetsz tőle, de ezt már nyilván tudod.

A természetes cukor egyébként önmagában nem lenne gond. Szervezetünk sokféle tápanyagból állít elő cukrot és még az egyszerűbb, gyümölcsből származó cukrok is csak túlfogyasztás esetén okoznak gondot.

Miért pakolnak tehát lehetőleg minden feldolgozott ételbe cukrot?

Jogosan merül fel a kérdés, hiszen egy sonka, egy sajt vagy egy pékáru miért lenne több a cukortól? A válasz egyszerű: egyrészt, mert ízfokozó hatású, másrészt, mert függőséget okoz.

Nézzünk néhány egészségesnek hitt élelmiszer példát!

 1. „egészséges” reform teljes kiőrlésű zabkeksz

A tudatosabban étkezők ilyen reform kajákat akkor kapnak be, ha rohanós napjuk van és csak ennyire futja, de legalább reform!!, ugye?!

Ha valóban tudatos akarsz lenni, akkor mindenképpen szánj időt a hozzávalók elolvasására, de még jobb, ha ezt az időt inkább saját készítésű termékekre szánod és nem ultrafeldolgozott reformnak marketingezett termékekre. 

 1. Mitől light a light? 

A „Light” megnevezés sajnos legtöbbször éppen nem a cukormentességet jelenti, hanem inkább a zsírszegénységet és mivel az adott termék így elveszti a természetes ízét és ahhoz, hogy finom legyen, és szívesen újra vedd, bizony gyakran cukorral ízesítik. Akkor is, ha a normál termékbe nem kerül cukor.

 1. feldolgozott, sőt ultra feldolgozott kész termékek

A zacskós levesek, zacskós alapporok, konzervek, leveskockák, illetve fűszerkeverékek nemcsak színezékekben és ízfokozókban gazdagok, hanem sajnos cukorban is. Emellett a kész salátaöntetek, illetve más szószok, ízesítők – mint a ketchup vagy a mustár – is cukrozottak. Egy-egy gyártó már piacra dobott ezek közül alacsonyabb cukortartalmú, esetleg steviával ízesített változatokat – ha nem tudod elképzelni például ketchup nélkül az életed, inkább ezek közül válassz! 

 1. Igazi meglepetések: vény nélkül kapható gyógyszerek

A különféle megfázás elleni italporokban, pezsgőtablettákban is található hozzáadott cukor, de egyes étrend-kiegészítőkben, multivitaminokban is találkozhatsz vele. Megvásárlásuk előtt célszerű lehet ellenőrizni az összetételüket! 

 1. Magas a hozzáadott cukortartalma az alábbiaknak is:
 • pékáruk – köztük a toast kenyerek is tartalmazhatnak cukrot;
 • gyümölcslevek – a természetes fruktóz tartalmuk mellé plusz cukrot is adnak hozzájuk;
 • édes ízű alkoholos italok – a likőrök, illetve mixelt italok (például dobozos whiskey-kóla) magas mennyiségű cukrot tartalmaznak.