Sajnos sokan éppen ellenkezőleg nyűgnek és hálátlan feladatnak élik meg a főzést, mert ráadásul miután órákat kínlódott a konyhában, egy szempillantás alatt elfogy a tányérokról az elkészített „mű” és talán még a dicséret sincs arányban a befektetett idővel, energiával.
Ezekkel a praktikus ötletekkel abban szeretnék segítségedre lenni, hogy élvezd a konyha munkát is és örömmel, elégedetten ülj az asztalhoz még akkor is, ha egyedül vagy.
Az ételkészítés élvezetes alkotás is lehet, ha ügyesen és praktikusan szervezed a konyhai munkádat.
Az étkezés pedig örömteli ünnep együtt, vagy akár egyedül is, ha megadjuk a módját a terítéssel, tálalással és a finom ízekkel, egészéges alapanyagokkal és az anyagcsere típusnak megfelelő arányokkal.
- Szabadulj meg a konyhád és a kamrád olyan alapanyagaitól, amelyek nem felelnek meg a Te és/vagy családod anyagcsere- és hormonrendszerének, vagy általánosságban nem korszerű és egészséges élelmiszerek!
- Étolaj helyett szerezz be kókuszzsírt, mert ez jobban tűri a hőkezelést!
- Az állati zsírokról a legújabb kutatások szerint kiderült, hogy nem károsak, sőt kimondottan hasznosak a szervezet számára különösen a fehérje típusok számára. Ezeket is vegyesen váltogatva, azadott étel stílusához igazítva használd bátran!
- Természetesen mindenre vonatkozik a mérsékelt használat. Semmilyen szélsőség nem hasznos a szervezet számára.
- Szerezz be egy kicsi asztali mérleget, amit tarts mindig kéznél és használd rendszeresen!
- A mosogatás többnyire utálatos munka főleg mosogatógép nélkül, de ha egy-egy munkafázis után kezet mosol és közben ugyanezzel a lendülettel, vízzel és mosogatószerrel egy-egy edényt, eszközt is elmosol, amit éppen használtál, nem gyűlik össze az utálatos szennyes edény. Mindenkinek van több dolog is a háztartásban, amit utál elvégezni. Nekem ilyen volt a mosogatás, de mióta rájöttem erre a praktikus módszerre, szinte büszkeséggel tölt el, hogy mire elkészül az ebéd, rend van a konyhában és a mosogatóban, így ebéd után nem marad bennem az a rossz érzés, hogy most folytathatom a háztartási munkát a mosogatással.
- A recepteket többnyire egy-négy főre számolják, de természetesen praktikusabb egyszerre több adagot főzni és adagonként lefagyasztani. Szinte minden készétel fagyasztható.
- A kenyérfélék hamar a kukában végzik, de ha szeletelve lefagyasztod, akkor egyesével lehet elővenni és a pirítós sütőben kiolvasztani és egyben megpirítani.
- A húsleves gyönyörű aranyszínű lesz, ha a hagymát héjával együtt főzöd benne.
- húsvéti tojás színezéshez is hagyományosan hagyma héjat használok
- A kész levesből a főtt hagymát – ha nem szereti senki így – akkor ne dobd ki, hanem (a barna héjtól megszabadítva) apróra vágva kiváló a hagymás tört krumplihoz, édesburgonyához is.
- A húslevesbe, egyéb zöldségalapú levesekbe a sárgarépát érdemes kevés zsiradékon megpirítani, mert a kisülő karamellezett karotin kellemes édeskés ízzel gazdagítja az ételt.
- A krumpli és a tészta főzőlevét ne öntsd a lefolyóba, mert értékes anyagokat tartalmaz! Felhasználási ötletek:
- szószokhoz, mártásokhoz, főzelékekhez kiválóan felhasználható ez az „alaplé”, mert keményítőt és egyéb értékes tápanyagokat tartalmaz,
- babot, lencsét, sárgaborsót is jobb ebben előáztatni, mint sima vízben,
- A keményítős víz jobban oldja a szennyeződéseket, tehát a mosogatásnál is hasznos, ráadás eleve meleg, tehát energiát is megtakarítasz,
- kihűtve a szobanövényeid táplálására is kiváló.
- A hagyományos lisztes sűrítés, habarás, rántás ma már nem korszerű és a legtöbb hormontípus számára kerülendő az erre használt finomított szénhidrát.
- liszt helyett keményítő, vagy rizslisztet használj! (sóska-, spenót-, tök-, egyéb főzelék)
- egyes főzelékeket saját alapanyagával is lehet sűríteni úgy, hogy egy botmixerrel kicsit összetörjük a zöldség egy részét pl. borsófőzelék
- A rizsfőzésre gyakran előfőzött félkész rizst vásárolunk, pedig az alföldi nagyanyától tanult módszer rendkívül praktikus
- Ő reggel elsőként a riszt készítette el oly módon, hogy egy kevés zsiradékon (akkor mindenképpen állati zsíron) megdinsztelte pár perc alatt a rizst, hogy kifehéredjen, majd felöltötte 2,5-szeres mennyiségű vízzel és gyorsan felforralta. Fedővel letakarta, konyharuhába bugyolálta és a dunyha közé rakta. Délben tálaláskor innen forrón, gyönyörűen megduzzadt rizsszemekkel tette az asztalra. Télen az így előmelegített ágy extra haszon volt.
- A barna rizs nehezebben fő meg, ezért érdemes előző este beáztatni, mint a lencsét, babot szoktad.
- A tökmag, szotyola, egyéb olajos mag sokkal ízletesebb, ha használat előtt kicsit megpirítod a serpenyőben. Én nagyobb mennyiséget szoktam így elkészíteni és használatkor keveset ebből elővenni.
- A citrom sokszor kiszárad, vagy éppen megpenészedik, ha nem használod fel az egészet egyszerre.
- Az egész citromot a tenyereddel lenyomva erősen görgesd meg a pulton, majd egy vastagabb tűvel szúrd ki. Az így keletkező lyukon csavarhatod ki a kívánt mennyiséget.
- Az elhasznált citromot se dobd ki, mert gyönyörűen lehet vele letakarítani a kissé vízköves mosogatót, és még kellenes citrusos illata is van.
- Meglepő ötlet a végére! Gőzölj mosogatógéppel!
- A SOUS-VIDE (ejtsd: szuvid) eljárás ma nagyon trendi. Lényege, hogy úgy őrizzük meg az ételek zamatát, hogy a fűszerekkel együtt vákuumfóliába zárt húsokat, halakat, zöldségeket igen alacsony hőmérsékleten nagyon hosszú ideig sütjük. A 65-70 fokos mosogatógép program erre kiváló. A vákuumcsomagolásra pedig a csavaros befőttesüveg tökéletes. Merj kísérletezni! Fantasztikus az eredmény!
Kettő az egyben megoldás! Mialatt az edények megtisztulnak, az étel is megfő.
- Befőzés mosogatógéppel. Ugye milyen hihetetlen! A dunsztolás tökéletes módszere 70-80 fokos programon. Este berakod a befőtteket a gépbe és reggelre kihűlve már rakhatod is a kamra polcra.